Отиди на
Форум "Наука"

Културата в училищата


Recommended Posts

  • Администратор

На всички ни е ясно каква култура вирее в училищата и как се гледа на културата в училищата.

Тук искам да засегна един интересен за мен въпрос...

Трябва ли културата да бъде тясно свързана с образованието?

- трябва ли до 11 клас да се учи музика, a до 9 да се учи изобразително изкуство?

Самото културно обучение като такова в образованието използва инерцията от предният режим, като има специализирани вече гимназии, бивши техникуми - за изобразително изкуство, за дърворезба, за сценични и екранни изкуства, за изящни изкуства, за танцово изкуство, за фолклорни изкуства, за строителство и архитектура, хуманитарни, класически и много други. Също така има и висши учебни заведения, в които се учи изцяло за сферата на културата, като НХА, НАТФИЗ, УАСГ и др.

Защото, ако мога да задам след този въпрос един друг, който да даде по-ясна визия на това, за което говоря, то той би бил следният: Защо учениците не се водят всеки месец на театър? - Това е много лесно изпълнимо, би казал човек от София, но не така стоят нещата в малкият град, където на места дори няма театри... А за селата - да не говорим!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Според мен, музиката и изобразителното изкуство би трябвало да се изучават поне до 10 клас. Музиката и изобразителното изкуство са елементи от арт терапията (вид психотерапия), която е полезна в днешното стресово време. Ще добавя, че изкуството развива дясната половина на мозъка.

Между другото, ето списък на училищата, свързани с изкуствата и с културата - http://mc.government.bg/page.php?p=58&s=81&sp=21&t=22&z=0

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...