Отиди на
Форум "Наука"

скорост на светлината


Recommended Posts

  • Потребител

здравейте на всички. много пъти съм си задавал един вапрос който сигорно много преди мен си го е задавал и айнщайн,нече се сравнявам с него разбира се но мисленно ако си претставим например ако си седим така в космоса и пред нас на много далечно разтояние лети кам нас един космически кораб с скороста на светлината и да кажем че този космически кораб има два фара отпред и те светят дали ние които седим пред него ше виждаме светлината която идва кам нас?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Здравейте proksima ,

Когато говорим за скорост трябва да упоменем спрямо коя отправна система се измерва тази скорост..Скороста е относително понятие тъй като характеризира относителноста на движението ..Когато се казва скорост на светлината се допуска грешка когато не се упуменва спрямо какво мерим скороста на ДАДЕНА светлината(която е конкретен процес) .. Всяка скорост е относителна и зависи от изборът на отправна система спрямо която ще се отчита скороста на движение на движещия се в тази отправна система обект или е разпространява процес.. Ето по тази причина релативистичното понятие "скорост на светлината " (скорост по принцип) залегнало още преди повечер от 100 години в СТО на Айнщайн е погрешно понятие тъй като не се упоменава отправната система с което се обезсмисля и понятието скорост.. Това е една от основните грешки на Айнщайн , грешка пуснала корен в науката ..Тази грешка обуславя и погрешноста на самата СТО (специална теория на относителноста )на Айнщсйн..СТО е погрешна от корен до върше и това трябва да се разбере и помни !..

А на въпросът ти дали ние които се движим инерциално със скорост 300 000 км/сек спрямо космическия кораб ще виждаме светлината от фаровете му то отговорът ми е ДА!, ще виждаме светлината от фаровете с каквато и относителна скорост да се движим инерциално спрямо корабът.. Нека за сега спрем до тук.. С радост ще се опитам да отговоря на всички твои въпроси ако имаш такива и ги зададеш ..

Доскоро !

Link to comment
Share on other sites

Отговора на въпроса е- нищо няма да виждаш до сблъсъка с кораба. Сблъсъка няма да го усетиш защото няма да имаш време за усещане.Т.н. отправна координатна система е ясна - ти си днес на планетата наречена от нас Земя ( в слънчевата система).Това което астрономите виждат в космоса е със закъснение в земни секунди равно на разстоянието, разделено приблизително на 300000. СТО е гениална теория, създадена в години когато още нямаше и телевизия, науката не беше така развита. Много неща в тази теория са точни и се прилагат до днес. Вече се знае, че има и по-голяма скорост от тази на светлината- тази на гравитацията. В близките години сигурно ще се появи и по- стройна и всеобхватна теория - като вълновата например. Науката е безкрайна като космоса.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Отговора на въпроса е- нищо няма да виждаш до сблъсъка с кораба. Сблъсъка няма да го усетиш защото няма да имаш време за усещане.Т.н. отправна координатна система е ясна - ти си днес на планетата наречена от нас Земя ( в слънчевата система).Това което астрономите виждат в космоса е със закъснение в земни секунди равно на разстоянието, разделено приблизително на 300000.

По принцип е така но само ако наблюдателя умре преди светлината да е дошла при него .. В условието на питането нямаше уговорка за сблъсък накораба с наблюдателя нито па смърт от инфаркт.. Що па кораба да не мине на един милиметът покрай нас? .. :)

СТО е гениална теория,

Опс!.. Посмали малко !..Чак па гениална да е тая глупотевина .. сакън недей!.. Остава да кажеш само: " И едим мармот увива шоколада със станьол".. :)

Вече се знае, че има и по-голяма скорост от тази на светлината- тази на гравитацията.

Това за скороста на гравитацията не знам от къде го знаеш че се знае.. Би ли дал линк към источник на такова познание?

От друга страна всяка скорост по голяма от скороста С=300000 км/сек праща СТО на боклука .. нали улавяш че СТО е базирана именно на абсолютноста на скороста на светлината и ако тази абсолютност е мит то мит е и самата СТО.. :)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...