Отиди на
Форум "Наука"

Енергия от Слънцето - Кратка разходка


Recommended Posts

Слънцето, ежедневно подарява на Земята от 0,7 до 1,5 киловата,чиста енергия на кв. метър, в зависимост от географската ширина и сезона. Освен светлина,в спектъра на енергията има инфрачервени и ултравиолетови лъчи. От древни времена, до сега, тази енергия се използува за отглеждане на растения и получаване на топлина и десетки други дейности. С развитие на науката и техниката, тази енергия като екологично най-чиста се използува все повече. Трябва да се отбележи, че България се намира в благодатен географски пояс в който броя на слънчевите дни е значителен, при добро слънцестоене. Това прави особено актуално използуването на слънчевите лъчи.

Има доста технически проблеми свързани с пълното усвояване на тази енергия. На първо място са атмосферата, облачността и постоянно менящия се ъгъл на лъчите спрямо земната повърхност. На второ цикличността -смяната на ден със нощ, което изисква бързо приемане и акумулиране. В откритият космос, нещата са по- различни – затова почти всички апарати и станции в рамките на слънчевата система я ползуват активно. Тук обаче, има други проблеми, понякога по-големи от тези на земната повърхност- работната температура на елементите, охлаждането и пр....

Слънчевите лъчи, от древни времена са използувани за получаване на директна топлина. Повечето са чели мита за Архимед , подпалил корабите на римляните с помощта на медни огледала. До днес се използува за получаване на сол от морска вода, масово за отопление на вода. В металургията за получаване на чисти метали и вещества, високи температури. Точно тук България значително изостава , даже от съседните страни като Гърция и Турция, а не са нужни големи инвестиции.

С откриването на полупроводниците, слънчевата енергия се превръща пряко в електроенергия. В развитието на т.н. соларни клетки и прибори са ангажирани милиони хора по света. Те са един високотехнологичен продукт, изискващ скъпо оборудване и модерни технологии. Лесното конвертиране на постоянния ток в промишлен (за България – монофазен 220V/ 50хц), разрешава включване към тях на традиционните уреди. Заради дълготрайността и лесна схема за употреба, се считат за най- добра перспектива.

Най- важните въпроси при получаване на енергия са – капиталните разходи и КПД. За колко време се връщат при потребителя и какво се печели. За сега, това е един от големите недостатъци на полупроводниците. Този въпрос стои в основата на всички енергийни източници. За съжаление понякога е чисто спекулативен- умишлено се държат високи цени при ниска себестойност с цел висока печалба.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...