Отиди на
Форум "Наука"

Георгий Сфранцес - последният византийски историк


Recommended Posts

  • Потребител

Георгий Сфранцес на практика е последният велик историк на Византия. Описва съдбата на Византия в края на вековното и съществуване, описва и живота на Константин Палеолог.

Георгий Сфранцес (гръцки език: Γεώργιος Φραντζής, Georgios Sphrantzes) (30 август 1401, Константинопол - след 1478, остров Корфу) е последният византийски историк, държавен деятел. Той е наместник на Патра, Силимврия, Мистра. От 1451 до 1453 година е велик логотет. През 1453-1454 година е в турски плен. След това е на служба при пелопонеския деспот Тома Палеолог. Хрониката на Сфранцес ("Мемоари") обхваща периода 1413-1477 година, основана на неговия дневник, съдържа достоверна информация.

Взето от „http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B9_%D0%A1%D1%84%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B5%D1%81“.

А това е линк към материал, публикуван от Глишев:

http://mglishev.blog.bg/history/2010/05/31/29-mai-1453.554247

Глишев, извинявай, но това беше вторият материал на български, на който попаднах.:)

Та знае ли се съдбата му в последните години от живота му? Стивън Рънсиман споменава, че е починал през 1478 година, но не е сигурно. Казва още, че присъствал на сватбата на Зоя Палеолог. Знае ли се още нещо по въпроса.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Георги Сфранцес, "Дневникът на един византийски сановник", изд. Гал-Ико. Превод от [средно(?)]гръцки Христо Матанов. София, 1996.

Мемоарно съчинение въз основа на личен дневник, нарича книгата Матанов.

Последната дата в съчинението е 1477 (6985). Има възможност и да е 1478, ако споменатото в записа действие става преди 1 септември. След падането на Града попада в Италия, известно време е разделен от семейството си, което е в османски плен.

В Италия е останал православен, както свидетелства изложеното от самия него верую. В 1472 е приел монашеска схима по време на болест.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Тъй като Сфранцес не е включен в поредицата ГИБИ си спретнах едно малко продължение, за съжаление включващо на този етап само малката хроника. Та ето краткото сведение за Сфранчес при мен:

Георги Сфранцес е бил секретар на последният византийски император Константин Драгаш Палеолог. Автор е на две исторически хроники – „Малка хроника” и „Голяма хроника”. „Малката хроника” обхваща сведения, свързани с личния живот на Сфранцес и обхваща събитията от 1413г. до 1477г. „Голямата хроника” е посветена на историята на династията на Палеолозите, като към нея са прибавени материали от „Малката хроника”. По-новите изследвания са установили, че „Голямата хроника” е била компилирана през следващото столетие от Макарий Мелизенус.

Това разбира се си е съвсем за лично ползване, тъй че те съм се престарал със списването.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...