Отиди на
Форум "Наука"

Паралел Римска империя, Египет, България, религии


Recommended Posts

  • Потребител

Обикновено не пускам цитати, но понеже философията на автора доста прилича на моята, а историческия материал, който ползва е далеч от моите скромни познания, ще си позволя да пусна един гоооооляяяяяям цитат.

Тука така са омешани история, религия, философия, че всеки който иска, може да се хване за нещо и да го заръфа здраво.

С Новата хронология се запознах в края на 2001 г. В началото на месец ноември същата година в един български вестник излезе част от интервю на Гари Каспаров, дадено на руски журналист. В това интервю се цитираше книгата на Фоменко и Носовски “Империя”. Да си призная много се впечатлих от въпросите, повдигнати от автора в тази статия и веднага потърсих книгата. За голям мой късмет още на другия ден я намерих и така започнах да се работя върху промяната на хронологията. Винаги когато съм се занимавал с история у мен са възниквали спонтано доста въпроси и едва сега започнах да намирам отговорите на много от тях. Първото, което открих в областта на НХ беше паралела между династията на римският император Константи І Велики и египетският фараон Аменхотеп ІV, познат ни още и под името Ехнатон. Тук всеки ще си помисли, че това навярно е най-голямата глупост, която някога е чел, но имайте малко търпение и ще видите. Според традиционата история Констанатин е живял в края на 3 и началото на 4 век от н. е. (царувал 307 – 337 г), а Аменхотеп ІV (Ехнатон) пък в Древен Египет през 1375 – 1357 г. пр. н. е.

За Константин Велики основното което знаем е, че е въвел Християнството като официална религия в границите на Римската империя. Но какво християнство в действителност е било въведено? На нито една монета, сечена по времето на Константин І не присъства кръста като християнски символ. (Само на две монети, отсечени в Тесалоники (днешен Солун) има нещо подобно на кръст, но това в действителност са четирите стихии, или етапа, за които писах по-горе.) За този “тъмен” период от римската история и ранното християнство знаем само от писанията на църковните отци. Аз се изхитрих и получих повече информация за това време от един друг извор. Той е изследван подробно, но поради фалшификацията с историята се намира в далечния ХІV век пр. н е.

Сега ще направя един паралел между римският император Константин І Велики и египетския фараон Аменхотеп (Аменофис) ІV, познат ни повече под името Ехнатон.

Заключенията всеки може да си ги направи сам, след като прочете следващите редове.

К. В. (Константин І Велики), римски император, управлявал Римската империя от 307 до 337 година от новата ера.

А (Аменхотеп ІV), велик фараон на Египет в периода 1375 – 1357 г. пр. н. е.

К. В. Най-големият син на Констанций Хлор и Елена, дъщеря на кръчмар. Роден след 285 г от н. е. в град Ниш, (днешна Сърбия). Баща му преди да умре на (25 юли 306 г. в Еборак (дн. Йорк)) е бил тежко болен. Елена имала голямо влияние над Константин и много способствала за неговото духовно развитие.

В 293 г. Констанций Хлор получава титлата цезар и затова бил принуден да се разведе с Елена и да се ожени за Теодора. Твърде млад К. взема участие във военните операций на баща си.

А. Син на Аменхотеп ІІІ и майка Тии, умна и енергична жена, но от незнатен произход. Тии е дъщеря на неизвестен човек, грижещ се за животните към един от провинциалните храмове. Бракът на Аменхотеп ІІІ с тази обикнавена жена на времето е посрещнат с едва прикрита неприязън от жреците и велможите. Тя оказва голямо влияние върху младия фараон. Още като юноша Аменхотеп ІV става съоправител на баща си, който в последните години на живота си е тежко болен. И тук има една жена на фараон с неустановен произход, която се казва Нефертари.

Не знам как египтолозите прочитат името Тии, като там би трябвало да пише Дия (божественна). В името Елена (Ел Е На) се чете същото – “На Бога”, което ще рече Божественна. Така прочетено името Тии на майката на Ехнатон отговаря на името Елена – майката на Константин І. Същото е и при името Нефертари. Думата “нефера” според египтолозите означава “божественна”. На латински “тера” е “земя” и така името на фараонката е Не Тера (не земна) Дора, което на гръцки ще е Тео (божественна) Дора. Виждате, че когато човек знае да чете правилно, всичко е лесно.

Същото е и при името Ехнатон. Защо се чете така днес не знам, но това е Константин. Името Константин е съставено от няколко думи – срички. Кон+Ст+Ан+Т+Ин. Кон (хан)+Стои+Небе+Твърд+Земя.

Ехнатон = Хан (кан) на Атон, което е същото.

К. В. “Въвежда Християнството като официална религия в пределите на Римската Империя. През 313 г в Милано той и Лициний провъзгласяват началото на веротърпимост и едва след победата над Лициний християнството е признато за господстваща религия от К.В 316 г. К. Присъствал на събора в Арл, а на 20 май 325 г. той открил Никейския събор. Наричат го Реформатор на религия, защото на мястото на политеизма, налага християнството. То е една нова форма на монотеизъм.”

А. “Младият фараон подкрепя НЕМХУ в борбата срещу родовата аристокрация и забогатялото жреческо съсловие. По това време чиновническата аристокрация получава редица привилегии, в това число правото да изплаща своите данъци направо с хазната. Съставът на НЕМХУ е нееднороден: сред тях има богати хора, но и бедняци, стигащи понякога до робско положение. От ХІІІ в. пр. Хр. с наименованието НЕМХУ се наричат свободните хора в Египет. Най-предприемчивите представители на НЕМХУ утвърждават своето участие във всички сфери на египетския административен и стопански апарат, в армията и, в царския двор, като се стремят да изместят старата потомствена аристокрация от източниците на богатство и власт. Фараонът, стоящ начело на тази енергична и предана му групировка, се надява с нейна помощ да затвърди още повече своята самодържавна власт. Той налага нова моноистична религия на мястото на стария политеизъм.”

Ако заместим думата “немху” с християни, всичко съвпада досега. Но нека да продължим:

К. В. “Измества столицата от Рим в Италия на изток и построява нова столица, наречена Константинопол.”

А. “Самият А. ІV приема ново име: Ехнатон (“Угоден на Атон”) и за да скъса напълно с тогавашните традиции, напуска Тива и си изгражда нова столица в Среден Египет. Градът получава названието АХЕТАТОН. Фараонът се премества там със семейството си, с царския двор, с чиновниците и новите жреци на Бога-Слънце.”

По същият начин в името АХЕТАТОН спокойно можем да прочетем и Константин(опол).

К. В. Преди да се ожени през 307 г. в Трир за Фауста, К. Е живял без брак с Минервина. Тя била обикновена жена и му родила един син – Крисп. Той бил най-големият син на К. Фауста е била дъщеря на Максимин Херкулий.

От нея К. Има трима сина и три дъщери. Синовете му са: Константин ІІ, Констанций ІІ и Констанс.

А. Има съпруга с името Нефертити, или както е по-правилно да се чете НЕ ТЕРА ФИТИ. НЕ ТЕРА означава – НЕ ЗЕМНА, в смисъл БОЖЕСТВЕНА, а ФИТИ е неправилен прочит на името ФАУСТА. От нея има според едни историци шест дъщери, според други, дъщерите са само три, толкова са изобразени и в древния Египет. До преди няколко месеца беше разпространен един портрет на Нефертити, който се оказа фалшификат от 19 век.

К. В. Наследник на трона след смъртта на К. станал най-големият му син Крисп (КРСП), управлявал от 317 до 326 г. като цезар. Екзекутиран от баща си твърде млад.

А. Приемник на трона на Египет става младият фараон Сменкара (СМНКР). Царува само три години. Умира млад.

Това е Крисп.

К. В. След Крисп Константин ІІ получава при подялбата на огромната Римска империя Испания, Галия и Британия. Всички те са западни провинции и при тях имперският орел е обърнат наляво (запад). Умира също като брат си Крисп твърде млад, убит от засада близо до Аквилея (Италия).

А. След Сменкара фараон на Египет става известния Тутанкамон. Неговият герб открит в гробницата му е “орел обърнат наляво”.

Умира млад, вероятно убит.

Колко неща се изписаха за този Тутанкамон, колко филми се направиха?! А той се оказа синът на Константин Велики – Константин ІІ.

Тутанкамон (ТТНКМН) = Константин (КНСТНТН), само дето малко е анаграмирано от египтолозите. Има едно “М” в името на Тутанкамон, което замества третото “Н” в Константин. Това заместване на “н” с “м” ще го срещнем и по-нататък.

К. В. След царуването на синовете на Константин Велики, на власт идва Юлиян, племенник на великия император. Той се опитва да отхвърли наложеното християнство и за това е наречен Отстъпник.

“Той издаде ясни и определени укази, с които разреши да се откриват храмове, да се принасят жертви и да се възстановят култовете към боговете. За да придаде по-голяма сила на разпоредбите си, той извика в двореца си християнските епископи, намиращи се в постоянни раздори помежду си, и разкъсвания от многобройните ереси народ, и с приятелски тон започна да забравя разприте си, каза, че враждите са уталожени и всики спокойно може да служи на своята вяра, без никой да му забранява каквото и да било. Надяваше се, че по този начин свободата на вероизповеданието ще доведе до увеличаване на религиозните раздори и тогава нямаше да се страхува от единството на народа. Той знаеше от опит, че дори дивите животни не проявяват такава ярост, каквато проявяват християните във вътрешнорелигиозните си разногласия.”

(Ам. Марц. ХХІІ, 5, 2-4).

А. На края на ХVІІІ-тата династия в Древен Египет застава жреца Ай (Ейе). Той възвръща политеизма в Египет. Наричат го Бог, философ, божествен отец.

Това не е никой друг, освен императора – философ Юлиян Апостат (Отстъпник). Той прави опит за възстановяване на политеизма в Римската империя.

Така с фараонът – жрец (философ) Ейе (Юлиян) завършва ХVІІІ династия на фараоните в древен Египет и започва ХІХ. Първият фараон от тази династия е Хоремхеб (1345 – 1317 г. пр. н. ера). Хор е Божи син, като Христос при християните. Вал, е Бел при други народи, а Хеб (Геб) е бог на Земята в Древен Египет. Ако заместим в името на Фараона Хоремхеб първото име Хор с Вал и “м” с “н”, то ще прочетем името на римският император Валенс, който сбор от царуванито на двамата братя – Валентиният І (364 – 375) и Валенс (364 – 378).

По този начин може да се заместят имената на всички египетски фараони с тези на римските императори. Рамзес може да го прочетем и като “римски цезар”, Тутмос І като Теодосий І, Хонорий пък е Тутмос ІІ, а Тутмос ІІІ е Теодосий ІІ.

В енциклопедичният речник на египетската цивилизация пише следното:

“Царица Хатшепсут, дъщеря на Тутмос І и на наследницата на трона Яхмес; омъжва се за своя половин брат Тутмос ІІ, който наследявя баща и след неговата смърт.”

Ето как същият текст може да го прочетем в римската история:

“Галла Рлацидиа . Родена около 388 г., тя била дъщеря на Теодосий І и Галла, (втората жена на Теодосий І), и полусестра на Аркадий и Хонорий. Била взета за затворничка от Аларик по време на плячкосването на Рим през 410 г. и може би се е омъжила за наследника му Атаулф през 414 г. След смъртта на Атаулф тя се върнала в Рим, като била разменена за 60 000 крини жито и през януари, 417 г. се омъжила за генерал Констанциус.”

Сега вече можем да допълним римската история и смело да кажем, че Галла Рлацидия е била съпруга на Хонорий, а не на Атаулф, както се предполагаше досега. Този факт ще открием и по-нататък, в един всеизвестен исторически извор.

По тази тема може да се напише цяла книга, но нека това направи някой друг. Моята цел е само да покажа посоката на търсене, а подробностите не ме интересуват чак толкова. С тази паралелна хронология историята на света се скъсява с близо 2000 години. Но не само времето е дублирано. Мястото на действие на египетските фараони също ще се окаже някъде другаде, а не на територията на днешен Египет.

Това всъщност е наистина малка част от http://www.spiralata.net/bb/viewtopic.php?t=626

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това не е нещо ново като концепция. Има цяла школа на циклистите, начело с Освалд Шпенглер, по-добре с него да ни запознаеш, отколкото с анонимпи писания.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не знам как египтолозите прочитат името Тии, като там би трябвало да пише Дия (божественна), Така прочетено името Тии на майката на Ехнатон отговаря на името Елена – майката на Константин І

Все едно да срещем някой си Петкан и да му кажем, че е кръстен на Роналд Рейгън :)

Думата “нефера” според египтолозите означава “божественна”

Думата всъщност се чете (от египтолозите) "нефер" и означава млад, красив, Нефертити, мисля, че означаваше "Красивата дойде" "Неферет" е женски род на "нефер". Нефертари или може би Нефертаре би могло да се преведе, като Неферт-та-ре(красива земя на ре), но не съм сигурен, трябва да се разровя някъде за да видя, как точно се изписва името, "та" е земя, но в древноегипетския език земята мисля, че беше в мъжки род, следователно прилагателното трябва да се съгласува по род със съществителното Нефер-та-ре."ре" може да е бога Ра или Ре, но може и да е нещо друго, примерно някакво окончание на "та". Ще потърся името в йероглифи и ще дам по-точна информация ако някой се заинтересува. Така или иначе нищо общо с "божествена", или неземна. В действителност (в древноегипетския език)има частица за отрицание "н" има същно и "нн" но фонетичните знаци за тези частици не присъстват в името "Нефертаре". Мога да се хвана на бас :)

Ехнатон = Хан (кан) на Атон, което е същото.

Не разбирам от къде доде това Хан(кан). Какво ще стане ако името е Ехнейот?

За "НЕМХУ" може да се прочете в една книга на български език, "Eгипет на фараоните". В действителност немху не могат да се похвалят с родословно дърво. Но не са точно това което е обяснено в текста.

Ехнатон (“Угоден на Атон”)

Странно е, че авторът малко по-горе в своя текст описва името на този цар по съвсем различен начин.

Градът получава названието АХЕТАТОН. Фараонът се премества там със семейството си, с царския двор, с чиновниците и новите жреци на Бога-Слънце.”По същият начин в името АХЕТАТОН спокойно можем да прочетем и Константин(опол).
Не разбрах по какъв начин точно, но ахет-атон, би могло да преведем, като "хоризонт на атон", в семантично значение сигурно би могло да бъде малко-по различно, но така или иначе не виждам връзка с Константин(опол), последното вероятно е "град на Константин"

А. Има съпруга с името Нефертити, или както е по-правилно да се чете НЕ ТЕРА ФИТИ. НЕ ТЕРА означава – НЕ ЗЕМНА, в смисъл БОЖЕСТВЕНА, а ФИТИ е неправилен прочит на името ФАУСТА. От нея има според едни историци шест дъщери, според други, дъщерите са само три, толкова са изобразени и в древния Египет. До преди няколко месеца беше разпространен един портрет на Нефертити, който се оказа фалшификат от 19 век.

Спирам до тук, като цяло според мен разгледаните неща свързани с древен Египет, нямат нищо общо с действителността.

Нефертарита и Нефертитита в древен Египет, бог дал бол.:) Най-известната Нефертари е жената на Рамзес II,

За името Нефертити, изразих гледната точна на египтолозите по-горе.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...