Отиди на
Форум "Наука"

Как ще се защитават готови, но с неразкрита процедура дисертации в момента?


Marry

Recommended Posts

  • Потребител

Добре, приеха Закона за развитие на академичния състав и го обнародваха на 21. 05. 2010 година. Всички докторанти, чията вътрешна защита е минала, платени са таксите и са с назначени рецензенти ще защитят по старата процедура. Ами останалите? Кога ще е готов правилникът за приложение на Закона? Кога ще станат ясни списъците с хабилитирани лица за процедурата по защита? Защо стана така, че приблизително половин година /или по-дълго/ да няма защити? Кого ползва тази недомислица?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
...Кога ще е готов правилникът за приложение на Закона?...
Съгласно пар.9, ал.2 от Прех. и закл. разп. на ЗРАСРБ това следва да стане в двумесечен срок от влизането в сила на закона; след което пък (тук отиваме в пар.10) има едномесечен срок (който естествено няма как да бъде спазен), в който научните организации да изготвят и приемат правилници за условията и реда за придобиване на научни степени и заемане на научни длъжности. Така че забавянето ще е минимално и не виждам поводи за психясване по този повод.
...Кога ще станат ясни списъците с хабилитирани лица за процедурата по защита?...
Въпросният списък би следвало да е готов в тримесечен срок от влизането на закона в сила - това, естествено, няма да стане в този срок - особено като се вземе предвид, че ще се прави от НАОА - реално го виждам готов не по-рано от октомври.
...Защо стана така, че приблизително половин година /или по-дълго/ да няма защити? Кого ползва тази недомислица?
Да, сега ще има една дупка без защити, но затова пък през последните месеци всичко послушно, що не го мързеше успя да защити (респ. да се хабилитира), така че след такъв бум на хабилитации и защити, какъвто имаме през последните месеци, не виждам проблем сега да има малко забавяне.

Истинските проблеми са другаде - че чрез новият закон се увековечава господството на феодалните старци - вече сме стопроцентово зависими от тях; и вече съвсем легално израстването в научната йерархия ще става по неакадемични критерии - такава е политиката на управляващите - нищо не може да се направи - те са обичани от народа и те обичат народа - нищо друго не ни остава, освен да се подчиним на тази народна любов.

Хаосът ще стане още по-голям и от това, че Конституционният съд със сигурност ще отмени редица текстове от закона, понеже очевидно са противоконституционни - напр., задължението материалите по защитите и хабилитациите да се публикуват и на английски език (чл.10, ал.2 и чл.27, ал.1) - а междувременно в съответните правилници вече ще фигурират текстове, които се позовават на законовите такива, отменени от КС. Но това са разрешими проблеми; както казах, истинските, дълбинните проблеми, са други.

Общата насока на реформите, провеждани от Симеон Дянков и Сергей Игнатов в образованието и науката е правилна, но те ги осъществяват по един безкрайно нескопосан начин и настроиха всички срещу себе си.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...