Отиди на
Форум "Наука"

Преминава ли сярата хемато-ентералната бариера ?


Recommended Posts

  • Потребител

Преминава ли елементарната сяра хемато-ентералната бариера ? Какъв е нейния химизъм в последствие. Кои са крайните продукти. Съществуват ли клетъчни транспортери за сяра?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Преминава ли елементарната сяра хемато-ентералната бариера ? Какъв е нейния химизъм в последствие. Кои са крайните продукти. Съществуват ли клетъчни транспортери за сяра?

Самата сяра не е токсична, отровни са съединенията и - сероводород, серен иприт, серниста киселина, сулфати и сулфиди. Ползва се няй-вече за външно приложение /при екземи, себорея, псориазис, акне/. Когато се приема вътрешно /Sulfur depuratum/, тя има леко слабително действие /всъщност това й е и медицинската употреба/. Практически неразтворима във вода. Не се резорбира и не преминава през гастро-интестиналния тракт в кръвообръщението. И не минава ХЕБ също. Иначе ако попадне по някакъв начин в системното кръвообръщение, сярата би се окислила до сулфат в черния дроб.

А в огранизма, метаболизмът на сяросъдържащите съединения и участията им в клетъчните процеси е... трудноописуем. Като се има впредвид, че имаме сяросъдържащи белтъци, витамини, аминокиселини, азотни бази и пр... Органично свързаната сяра е налична във всички клетки на тялото, на първо място в протеините (в аминокиселините - метионин и цистин). Съдържащите сяра аминокиселини стабилизират третичната структура на протеините. Високи концентрации на S имаме в косата и ноктите (в белтъка кератин), в хрущялите (глюкозамин сулфат, хондроитин) Сярата участва в изграждането и на молекулата на ацетилкоензим А (CH 3-CO ~ S-CoA), в синтеза на колаген и биологичното окисление на захарите, мазнините и протеините. Участва и в транспорта на кислород през клетъчните мембрани.

За повече инфо виж този линк /там са дадени и транспортни системи и метаболизмът на сяросъдържащи аминокиселини до неорганични сулфати и сулфити/:

http://books.google.bg/books?id=w-581uxvm5oC&pg=PA85&lpg=PA85&dq=toxicology+metabolism+of+sulfur&source=bl&ots=7_P7dsJ5Ln&sig=tNFYn3KWxFYV00DTd4dj9p-kGVo&hl=bg&ei=6j4iTJmaHd2VOI_ChGg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=8&ved=0CE0Q6AEwBw#v=onepage&q=toxicology%20metabolism%20of%20sulfur&f=false

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...