Отиди на
Форум "Наука"

Домашни любимци и здраве


Recommended Posts

  • Потребител

Знаете ли, че България е на второ място в света по заразяване с кучешка тения? А 50% от всички хора, подложили се на хирургическа интервенция, са били заразени именно с ехинококоза? За разлика от 80-те години на миналия век, когато страната ни е на едно от последните места в Европа, днес всеки пети, заразен с кучешка тения, е дете, най-малкото от които е на 1,5 г. И колкото и парадоксално да звучи - 90% от засегнатите пациенти изобщо нямат домашен любимец в къщата си...

Кой е главният виновник?

Ехинококозата е паразитоза, която при човека се обуславя от проникването и развитието в различни органи на ларвите на кучешката тения. Човекът и някои тревопасни животни са междинен, а кучето -окончателен гостоприемник на кучешката тения.

Тенията - лентовиден червей с дължина едва няколко милиметра, е съставена от 3-4 членчета, като всяко едно от тях съдържа от 400 до 800 яйца, които след съзряването си се изхвърлят навън с изпражнението на кучето и по този начин замърсяват околната среда (почва, плодове и зеленчуци, дори предмети). Тези яйца са относително устойчиви, поставени в условия на външна среда, като нито дъжд, нито високи или пък ниски температури могат да ги обезвредят. За тяхното разпространение огромна роля изиграват и мухите, чрез които те попадат и върху листни зеленчуци, фуражи, дори в пясъчниците, където играят децата.

Как се осъществява заразяването?

Човекът се заразява не само чрез плодовете и зеленчуците, върху които са попаднали яйцата, но и при пряко или косвено общуване с опаразитено животно (галене, пипане, целуване). Погълнатите яйца, които иначе са невидими с просто око, се превръщат в личинки в червата, като по този начин имат възможността да проникват в кръвоносните съдове и от там чрез кръвния поток достигат до черния, белия дроб и други органи. Тези личинки много бързо нарастват, превръщайки се в различни по големина ехинококови кисти, които се изявяват с оплаквания на бавно растящ кистозен тумор. Ехинококовите кисти се развиват най-често в черния дроб (около 75% от случаите), белия дроб (около 20%), по-рядко в бъбреците, мускулите, далака и други вътрешни органи.

Цялата статия на: Biology Scince

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това, което ме учудва е, че не сме на първо място. С толкова много бездомни кучета... Преди няколко години ми донесаха една рентгенова снимка с ехинококоза на черен дроб на малко дете. Явно хората искаха някаква надежда, че диагнозата не е тази ( макар, че не съм специалист в областта), че може лесно да се лекува и т.н. Само дето си беше доказана ехинококоза, само дето никой не се наемаше да оперира толко малко дете... Много хора си мислят, че това е нещо далечно и неможе да се случи с тях или с техни близки. Ужасяваща болест. Колко години чакаме накакво решение с въпроса за бездомните кучета, а и спазване на наредбите за отглеждане на домашни любимци. Доста добра информация за тази болес може да намерите в новия брой на списание Бг Наука: http://www.nauka.bg/index.php?mod=front&fnc=page&id=3

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...