Отиди на
Форум "Наука"

Руско-византийските отношения


Recommended Posts

  • Потребител

Пак според сър Рънсиман, мисля, се появява идеята русите от север да дойдат да спасят Византия. Това няма как да стане, но могло ли е по такъв начин видни ромеи да се озоват в Русия?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Пламене, да не готвиш някакъв рекорд за пуснати теми? Мисля, че ще успееш.

Не знам за какво точно спасяване става дума, но подозирам, че русите не са спасявали никого, ами са искали да натоварят за в къщи колкото може повече плячка. Пък амо може и да поостанат на топло.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За рекорди нямам сили;). Но ще преформулирам темата. Ще напиша следното: Русия ли е главният приемател на византийци или се бори за това място със Сърбия и Италия?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Мисля, че най-много ромеи се озовават в Италия. Гърци има в Кипър (естествено), които след 1484, ако не бъркам годината, стават венецианци и така пак им се открива път към Италия. Критяните са под венетократия още от 1204, така че там нещата са ясни. Нещо подобно е и по Йонийските острови, както и по немалко крайбрежни крепости в континентална Гърция - например Модон/Метони. За произхода на Доменико Теотокопуло няма какво да обяснявам. Родос също си има своя история, много острови от Архипелага са под властта на Генуа и други италиански държави. А и в Италия и Сицилия има райони с гръкоезични униати, които приемат византийски бегълци.

Но да, Русия също има известно значение в избора за посока на емиграцията на последните ромеи. Като помислим - генуезката колония Кафа е идеална отправна точка за всеки, който поиска да иде от константинопол в Киев или Москва, а и генуезкият квартал в Константинопол на първо време е оставен на мира от османците след 1453 - което вероятно е помогнало на немалко гърци да се доберат както до Италия, така и до Русия. Не знам дали произходът на Феофан Грек наистина е гръцки, но името е показателно - някой запознат с историята на руското изкуство ще каже повече.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Този Феофан е Теофан ;) Ами да, грък е. Там трябва да са знаели какъв е.

Най-известният емигрант от Гърция като че ли е Ел Греко - Доменико Теотокопули.

Макар че не знам каква е връзката с темата ;)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...