Отиди на
Форум "Наука"

Отново за образованието


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Частни университети започнаха да приемат и скъсани на матурите

11 август 2010, 08:02

София, България

За да се заобиколи закона, младежите с двойки се представят не като студенти, а като курсисти

В стремежа си да привлекат повече студенти, университетите стигат до абсурди. Няколко частни висши учебни заведения вече записват и младежи, които са скъсани на матурите. Прием на двойкаджии са обявили Нов български университет, Бургаският свободен университет, Варненският свободен университет. Информация за държавни университети с подобна практика засега няма.

Тъй като и законът за народната просвета, и законът за висше образование не позволяват на скъсани на матурата да продължават в по-горна образователна степен, вузовете наричат тези студенти "курсисти". И им поставят условие до една учебна година да се явят на някоя от поправителните сесии на матурите и да изкарат поне тройка. Това на практика дава възможност на младежите да се явят поне на две поправки - през септември и май догодина, за да се доберат до заветната диплома за средно образование. Кандидат-курсистите все пак се явяват на приемния изпит на съответния университет.

Справка в приемните условия показва, че НБУ и Бургаският свободен университет не се интересуват на колко матури е бил скъсан кандидатът, но Варненският свободен е решил да не рискува с две двойки и да приема само с една. Във Варна са ограничили и специалностите, като не приема скъсани в "Право", "Информатика" и в архитектурния факултет. Оттам обявиха, че ще обучават курсистите на преференциални такси, но официална информация за размера им няма. Новата възможност "прием на скъсани" се представя като допълнителен шанс и удобство за младежите да не губят цяла година. НБУ пък приема двойкаджиите само в една специалност по техен избор.

Въвеждането на нов статут "курсисти" за тези младежи не е случайно и цели заобикаляне на закона, коментираха експерти. В закона за висше образование подобен статут не съществува. Законът е категоричен, че в системата на висше образование се извършва обучение на хора със завършено средно образование. И законът за народната просвета не признава скъсаните на матура за придобили средно образование. Покриването на зрелостните изпити е изрично изискване за издаване на диплома, а неявилите се или скъсаните получават удостоверение, с което могат да продължат в програми за професионално обучение.

Приемът на курсисти с двойки от матурите се случва на фона на драстично свиващите се випуски. Демографската криза удря все по-сериозно висшите училища, като дори големи университети не успяват да запълнят местата за прием. Вчера Софийският университет обяви допълнителен прием за 764 места, които останаха незаети след двата етапа на класиране. Това са 15% от одобрения от кабинета прием на бакалаври и магистри, като най-много незаети места има в природните науки, математика и информатика. Свободни места има дори и в популярни специалности като икономика (34 позиции), стопанско управление (30 души), публична администрация (17 души). СУ засега не обявява, че ще чака поправителната сесия на матурите, за да организира нов прием за добрали се над тройката.

Други университети като Русенския решиха да зачитат като балообразуващ за инженерните специалности и оценката по литература, за да запълнят някак местата. На този фон на недостиг на студенти държавата въведе платено обучение в държавните университети и очаква с това да спаси орязаните университетски бюджети.

в. "Сега"

И ква стана тя? Умни, глупави, можещи, неможещи, всичко живо с висше. Тука става въпрос за бизнес, пари и заплати, какво значение има че студента е идиот и двойкаджия, нали си плаща ! Пълна порнография е нашето образование.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...