Отиди на
Форум "Наука"

Форми на книжовния български език. Кога се пише и изговаря Я и Е?


Aspandiat

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

ЯТОВ ПРЕГЛАС (ПРОМЕНЛИВО Я)

Доц. д-р Галя Христозова

Ятовият преглас е един от най-съществените проблеми на българския правоговор и правопис. Същността на прегласа е в редуването на гласна а след мека съгласна с е при определени условия. Нормата има и много из-ключения.

Учебната програма предвижда изучаването на ятовия преглас да става основно в 5. клас, а в 8. клас да се затвърдява като част от правописната и правоговорната норма. Излишно е да коментираме, че два часа от обучението по български език са крайно недостатъчни дори за тези ученици, които живеят в източните райони на България, където по принцип ятовият преглас не е правоговорна и правописна трудност. Същевременно могат да се очертаят и други проблеми.

Първо, лингвистичната компетентност на петокласниците не е на онова равнище, което би позволило овладяването на това сложно лингвистично понятие (същото можем да кажем и за запознаването с метатеза) в неговата цялост.

Второ, самата норма е приложима при една част от случаите. Има много изключения, с които учениците не се запознават. В 5. клас това е и невъзможно – поради непознаването на някои от лингвистичните понятия, имащи отношение към изключенията: причастия, спрежение, вид на глагола.

Трето, при запознаване с понятието може да се разчита на езиковия усет на учениците от Източна България, а за останалите да се предвидят повече теми (същото се отнася и за неправилното произнасяне на глаголното окончание на глаголите от 1 лице, множествено число, сегашно време от I и II спрежение – четеме, вместо правилното четем; мислиме, вместо правилното мислим).

В съвременния български език при определени и регламентирани фонетични условия е налице редуването на фонемите <'a : e >. В някои случаи старобългарската гласна (наречена ят) се изговаря като ['а], а в други се прегласява и се изговаря като [е]. В източните говори се прегласява частично, в западните – във всички случаи. За правилен е приет източният вариант, а в западния има нарушение на книжовната норма. За част от българите ятовият преглас е сериозен правоговорен и правописен проблем. Това е важна предпоставка за диференцирано обучение в двете условно обособени области или, както казва Т. Бояджиев, „учителите, които осъществяват обучението в западните диалектни райони, ще трябва да положат повече усилия, за да се преодолее силното всекидневно влияние на диалектната „екава" среда" (Бояджиев 2000, с. 71).

Като книжовна норма съществуват следните правила:

1. Пише се я и се изговаря ['а] в думи от народен произход, когато:

1.1. Думата е едносрична – хляб, бял, грях, цяр, цял;

1.2. я е под ударение и следващата сричка е твърда (съдържа една от задните гласни – а, ъ, о, у) – бягам, вятър, вяло;

1.3. я е под ударение и е в края на думата – голям, живя, презрял, въртян.

1.4. я е под ударение и е пред твърда нешушкава съгласна – бягам, мятам.

2. Пише се и се изговаря е, когато:

2.1. ударението пада на друга сричка (в този случай е без значение каква е следващата сричка – твърда или мека) – бял – белотà; грях – грехòвен; вятър – ветровè; смях – смехът;

2.2. я е под ударение и следващата сричка съдържа:

2.2.1. предните гласни е, исмятам – смèтки; бяс – бèсен; голям – голèми; бял – бèли, превъртял – превъртèли; хляб – хлèбен;

2.2.2. меките съгласни, чиято мекост се бележи с я, ю, ь: дрямка – дрèмя, вях – вèя, крякам – крèсльо;

2.2.3. шушкавите съгласни ж, ш, ч, буквата щ, съгласния й, които образуват исторически меки срички: сняг – снèжен; грях – грèшка; някой – нèщо; пряк – прèчка; лях – лèйка.

За спазване на нормата тази информация може да се предложи с помощта на алгоритъм......

Цялата тема тук:

http://liternet.bg/p...stozova/iat.htm

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Кое е правилното - смляни или смлени? Лесно може да се открие. :)

Но някой тук може ли да обясни защо? И това как може да се обясни на децата?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

Кое е правилното - смляни или смлени? Лесно може да се открие. :)

Но някой тук може ли да обясни защо? И това как може да се обясни на децата?

Много просто - защото смлЯни звучи гнусно.

Също както и обЯсни, както и руското "славЯни" (словѢне по староблъгарски)

Как можело да се обЕсни на децата - ми не може. Трябва да им се говори по правилния, речи го-благозвучния начин и те ще възприемта сами.

Редактирано от Pluskvamperfekt
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...