Отиди на
Форум "Наука"

Загубата на големите хищници причинява колапс на екосистемите


Recommended Posts

  • Администратор

Загубата на големите хищници причинява колапс на екосистемите

Автор – LiveScience

Превел: Тихомир Георгиев

Катастрофалното намаляване в световен мащаб на броя на големите хищници като вълци, пуми, лъвове и акули води до увеличаване на броя на по-малките „мезохищници“, които причиняват големи икономически и екологични щети, е извод направен в ново изследване.

Откритията, публикувани на 1 октомври в списание Bioscience, показват, че за последните 200 години в Северна Америка има намаление на броя на всички големи хищници на сушата, докато в същото време са се увеличили популациите на 60 процента от видовете мезохищници. Проблемът е глобален и става все по-сериозен, казват учените, а се виждат малко на брой решения.

Един пример - в части от Субсахара популациите на лъвове и леопарди са намалели, което е позволило увеличаването на следващите по ред хищници – павианите. В някои случаи деца са спирани от училище, за да стоят в къщи и да пазят семейните градини от нахални павиани, които нападат и обират реколтата.

„Проблемът е комплексен и много от последствията не са известни“ каза Уилям Рипъл, професор по горски екосистеми и общества в Щатския университет на Орегон. „Но има свидетелства, че силното увеличение на популациите на мезохищници е изключително сериозен проблем, който влияе на екологията и икономиката.“

Учените казват, че по цял свят се наблюдават случаи на драстично намаление или дори цялостно унищожение на популации на първични хищници като вълци, лъвове или акули. Обикновено това е умишлено и понякога е причинено от разрушаване на естествената среда, лов или риболов, В много случаи на това е гледано с одобрение от хората заради страх от персонална атака или загуба на техния добитък. Но се разбра, че това води до ред проблеми, включително такова разрушаване на екосистеми и икономики, пред което проблемите причинявани от първичните хищници изглеждат нищожни.

“Извършил съм много изследвания на дивата природа в Африка и хората навсякъде задават един и същ въпрос - какво правим?“ казва доцентът в Щатския университет на Орегон Клинтън Епс, който изследва взаимните влияния на хората и дивата припода. „Най-важното е да се разбере, че тези проблеми са комлексни, не е толкова просто да се отървем от вълците или лъвовете и да си мислим, че сме решили някакъв проблем. Трябва да бъдем по-внимателни относно това, което изглежда лесно решение.“

На унищожаването на вълците често се гледа благосклонно от страна на фермерите, които се страхуат от нападение над техния добитък. Това обаче води до увеличаване на броя на койотите - „мезохищници“, които преди са били ограничавани от вълците. Койотите нападат вилорогите антилопи и овцете, а опитите за контрол над броят им са изключително скъпи, като възлизат на стотици милиони долари.

„Очаква се икономическите щети причинени от мезохищниците да надхърлят тези причинени от големите хищници и това е във всеки сценарий, в който мезохищниците участват в същият или в нов конфликт с хората“ пишат учените в техния доклад. „Броят на мезохищниците обитаващи дадена площ е по-голям от този на големите хищници и затова показват по-голяма съпротива спрямо опитите за контрол“.

Проблемите не се ограничават само до екосистемите на сушата. Популациите при акулите например, са намалели сериозно поради свръхулов. На някои места това е довело до голямо увеличение на популациите на скатовете, което на свой ред причинява колапса на добива на миди по крайбрежието, а оттам и до екологични и икономически загуби.

Целия материал: http://nauka.bg/index.php?mod=front&fnc=pub_page&pid=12403

post-6-005610900 1285060451_thumb.jpg

post-6-055952900 1285060451_thumb.jpg

post-6-000053900 1285060452_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е как така изчезват? Най-страшният "голям" хищник е толкова многочислен (около 7 милиарда индивида) и популацията му продължава да расте с невъобразима скорост. :)

Само въпрос на време е т.нар. "мезохищници" да последват големите хищници и да отидат в историята, изтребени от хищника хомо сапиенс. Мислите ли, че след като изтреби акулите например, човека ще се спре и няма да започне да лови скатовете, които в момента предизвиквали проблеми с популацията от миди? Акули, скатове, миди - всичко ще отиде в тигана и ще останат само тези във фермите, аквариумите и зоологическите градини.

Между другото - някой знае ли каква е популацията на вълци в БГ? Преди години бяха почти изчезнали...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...