Отиди на
Форум "Наука"

Свети Яков и Свети Павел - съперници?


Recommended Posts

  • Потребител

Днес, около 11-12 часа на обяд, гледах History Channel. Там се натъкнах на следното твърдение: Апостол Павел се налага над Апостол Яков, който е брат на Исус Христос. Всъщност Яков проповядва християнство, доста различно от това, което проповядва Павел. Според авторите на филма Яков бил забравен за сметка на Павел. Едно от твърденията беше, че Яков искал християнството да бъде разпространено само сред евреите, а Павел го превръща в обща за Римската империя религия. Има още - за книгата "Дидахия", където ранните християнски обреди са доста различно описани от сегашните. Какво е вашето становище по този въпрос?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами този канал често е обвиняван, че е проводник на еврейско лоби. Иначе обвиненията срещу канала за тенденциозно изопачаване на фактите са по принцип съвсем обосновани, но това се дължи по-скоро на комерсиалния стремеж да се спретне нещо атрактивно, което да привлече повече зрители и печалби. Ще рече, че в историята има нещо вярно, ама не съвсем. Наистина се стига до събор на апостолите заради спора дали християнството може да се проповядва само между обрязани или може да се проповядва и на необрязани. Наистина надделява Павел, но всички започват да проповядват и на нехристияни. Вярно е също, че Първоевангелието на Яков се счита за апокриф и не е признато за канонично. Но в него няма някакво алтернативно христ. учение, а просто се счита, че не е дело на Яков. Тъй като обаче също така се счита, че в него са залегнали все пак някои устни сведения, то е причислено към т.нар. църковно предание и като такова се ползва и до днес.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...