Отиди на
Форум "Наука"

ymgologanov

Потребител
 • Брой отговори

  78
 • Регистрация

 • Последен вход

Репутация

78 Ученик

Всичко за ymgologanov

 • Рожден ден 2.05.1975

Лична информация

 • Пол
  Мъж
 • Пребиваване
  София
 • Интереси
  История

Последни посетители

4433 прегледа на профила
 1. ОКБ Сухой разработват 4 канална ЕДСУ още при Т-4, летял за пръв път през 1972г (с резервен механически канал разбира се). Като цяло в самолета има и доста други технически изобретения приложени за пръв път. По него време обаче Туполев коли и беси в авиационната промишленот и самолета така си и остава само прототип за сметка на 'класическия' Ту-22.
 2. По въпроса за алтернативката, предполагам ако не се беше разпаднат съюза щяха да довършат проект 1.44 и да го приемат на въоръжение може би към края на 90-те. Съмнявам се обаче едно-двигателния ЛФМС да го бяха докарали до серийно производство, основно заради липсата да подходящ двигател. Едва ли МиГ щяха да си загубят позициите за сметка на Су както става на практика. Ние, предполагам щяхме да имаме Миг-35 (първия вариант, от 90-те, който е модернизиран Миг-29 с ПХО) за изстребител и вероятно нещо от сорта на сегашния Су-30СМ като ударна/многоцелева машина.
 3. Двата проекта нямат нищо общо. МиГ 1.44 е по схема 'патица' с изцяло завътащо се предно оперение. Освен това не е 'стелт' и не е проектиран да бъде. Планирано е било да се използват радио-поглъщащи материали и екраниране на въздухозаборниците и до там. По-късното на негова база се проектира МФИ-2003, който е бил конкурента на Т-50 но това е вече на практика друга машина. Т-50 си е изпълнен по класическата схема и на практика си е развитие на на интегралната компановка на Су-27 и добавени 'стелт' елементи по конструкцията. До колко е невидим не знам. Вероятно отстъпва не малко на Ф-35 но руснаците по принцип не правят компромиси с аеродинамиката за сметка на незабележимостта. Очаквам ПАК–ДА да е първият им истински 'стелт' самолет но не съм убеден, че им е приоритет.
 4. Аз пък преди три дни се върнах от Крим. За 10 дни обиколихме цялото крайбрежие. Най ме впечатлиха крепостта в Судак и скалния град Ески Кермен. Много ми хареса като цяло, само дето се прекарахме да останем в Керч за парада за 9-ти, вместо да отидем до Новоросийск. Иначе и на мен Италия ми е любимата дестинация.
 5. Пробите от Варненския некропол са Т-М184 https://genetiker.wordpress.com/y-snp-calls-for-ani152/ R1b1a2-V88 https://genetiker.wordpress.com/y-snp-calls-for-ani153/ Ето ги тук всички проби от България https://amtdb.org/records/?country__in=24
 6. Ето тук, който се интересува: https://anthrogenica.com/showthread.php?16377-Southeast-Europe-Balkans-From-Neolithic-to-Modern-times Човека е сложил на плота една камара проби от халколита до сега. Естествено става въпрос за много малко проби но все пак дава някаква представа. Вижда се че съвременните балканци се групират доста близо и не се припокриват с неолитните проби и пробите от бронзовата и желязната епоха. Изглежда, като да става въпрос за микс от местно население и преселници от север формиран през късната античност. На втория плот може да се забележи че съвременните проби на Българи стоят по близко до 'Moldova Iron Age' отколкото до 'Bulgaria Iron Age'.
 7. "В 1984-85 гг. ММЗ "Знамя труда" построил лишь 66 МиГ-23МЛД, однако большое число истребителей более ранних модификаций переоборудовалось в МиГ-23МЛД на военных ремзаводах. " Доставените преди това в България МЛД са изделие 23-22А (експортна модификация за варшавския договор) Петте самолета разменени за МиГ25 са оригинално произведени МЛД за ВВС на СССР - изделие 23-18. Това са различни самолети, даже и на външен вид се различават.
 8. http://gramoty.ru/birchbark/document/show/novgorod/752/ Ето тук употреба на 'Азъ' от около 1100 година.
 9. Позволявам си да споделя тук малко пресни снимки от Фанагория, които успях да направя преди да ме изгони охраната на обекта. До горния град изобщо не можах да стигна. В момента много усилено работят там с най-съвременна техника. Има и няколко снимки от музея в Краснодар, както и от временната изложба с новооткрити артефакти при строежа на Кримския мост. Според картата от музея, Българите ги локализират северно от Кубан. https://photos.google.com/share/AF1QipPDWfGSSkGi0bdV8QprPU5_TACwqtyJtDOS_tMpA-z_ubwWYLCPmFrreUyz2Vpz5A?key=eGRxNFU2MGFKbGZudFlWZ1RPSGRKZDVDM3JKeGN3
 10. Чел съм я сигурно преди 30 години, още седи на видно място в библиотеката. Това е всъщност книгата, която ме запали по антропологията. От тогава обаче доста нови неща има открити. Автора всъщност се казва Марек а Керам е псевдоним.
 11. Не от средновековието но ето един документ от 1857 с имената на главите на семействата от енорията на поп Петър от Летница. Някои имена са със суфикс за бащиното име -у, други са -овъ, някои са записани с професиите.
 12. Малко уточнение - Таримските мумии са R1a (Z93-). https://bmcbiol.biomedcentral.com/articles/10.1186/1741-7007-8-15
 13. Мястото където са били позициите на 33-ти Свищовски полк през Октомври 1916. Едната е полето между Меджетли и Кенали, другата е от Меджетли към Пелистер
 14. Малко снимки от Каймакчалан от 01.05.2018 По целия маршрут беше пълно с артефакти, основно осколки и парчета от снаряди.
 15. Не знам ти колко пъти си бил в Русия, аз съм бил няколко пъти и такова нещо не съм забелязал.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...