Отиди на
Форум "Наука"

ymgologanov

Потребител
 • Брой отговори

  72
 • Регистрация

 • Последен вход

Репутация

66 Ученик

Всичко за ymgologanov

 • Рожден ден 2.05.1975

Лична информация

 • Пол
  Мъж
 • Пребиваване
  София
 • Интереси
  История

Последни посетители

4196 прегледа на профила
 1. http://gramoty.ru/birchbark/document/show/novgorod/752/ Ето тук употреба на 'Азъ' от около 1100 година.
 2. Позволявам си да споделя тук малко пресни снимки от Фанагория, които успях да направя преди да ме изгони охраната на обекта. До горния град изобщо не можах да стигна. В момента много усилено работят там с най-съвременна техника. Има и няколко снимки от музея в Краснодар, както и от временната изложба с новооткрити артефакти при строежа на Кримския мост. Според картата от музея, Българите ги локализират северно от Кубан. https://photos.google.com/share/AF1QipPDWfGSSkGi0bdV8QprPU5_TACwqtyJtDOS_tMpA-z_ubwWYLCPmFrreUyz2Vpz5A?key=eGRxNFU2MGFKbGZudFlWZ1RPSGRKZDVDM3JKeGN3
 3. ymgologanov

  Най-древният жител на Америка

  Чел съм я сигурно преди 30 години, още седи на видно място в библиотеката. Това е всъщност книгата, която ме запали по антропологията. От тогава обаче доста нови неща има открити. Автора всъщност се казва Марек а Керам е псевдоним.
 4. Не от средновековието но ето един документ от 1857 с имената на главите на семействата от енорията на поп Петър от Летница. Някои имена са със суфикс за бащиното име -у, други са -овъ, някои са записани с професиите.
 5. Малко уточнение - Таримските мумии са R1a (Z93-). https://bmcbiol.biomedcentral.com/articles/10.1186/1741-7007-8-15
 6. Мястото където са били позициите на 33-ти Свищовски полк през Октомври 1916. Едната е полето между Меджетли и Кенали, другата е от Меджетли към Пелистер
 7. Малко снимки от Каймакчалан от 01.05.2018 По целия маршрут беше пълно с артефакти, основно осколки и парчета от снаряди.
 8. Не знам ти колко пъти си бил в Русия, аз съм бил няколко пъти и такова нещо не съм забелязал.
 9. Поне в базата данни скитските проби са тествани само до ниво R1a, така че на практика нищо не може да се каже. Едиствения по дъбоко тестван е Z2123. Nadezhdinka, Volga Steppes, Samara [I0247 / SVP 56] 375-203 calBCE (2220±30 BP) На този клон има един подклон с няколко Руснаци. Интересно че има и Българин на общ клон с Поляк под Z2123.
 10. По въпроса за Монголските Хотони: "Антропологический тип: Хотоны отличаются от окружающего местного населения (и от всех монголов) антропологическим типом, так как, несмотря на практикуемые смешанные браки, у них сохраняются черты памирского типа лица." А това е дървото на R1a: https://www.yfull.com/tree/R1a/ Както се вижда, хаплогрупата е на над 20000 години, а Азиатския клон Z93 е на 5000. Освен това най-древните Z93 са от Европа. Както се вижда също и от дървото на най-дълбоките клони има Италианци и Руснаци. Мисля, че е пределно ясно е откъде на къде е била миграцията. Който има желание може да погледне и тази база данни с антично ДНК. http://www.ancestraljourneys.org/palaeolithicdna.shtml
 11. https://knigabg.com/index.php?page=book&id=4530 Може би за тази става въпрос.
 12. Мисля че вече се разбрахме на лични на кого са неграмотните изцепки. Фантазирай си колкото искаш но не намесвай генетиката, защото очевидно нищо не разбираш от нея.
 13. Айде стига глупости. https://en.wikipedia.org/wiki/Haplogroup_R1a
 14. Благодаря. Значи, евентуално в местните музеи ако има нещо изложено може да се види. Тоест в крайна сметка става въпрос за същата (или много близка) археологическа култура като на прабългарите?
 15. Маготине, едни въпрос имам към теб, извинявам се, че не е съвсем по темата. Имаш ли представа дали в района около Фанагория и изобщо в Краснодарския край/Адигея има други археологически обекти които да се свързват с Българите. С търсене в интернет намирам само разни свързани с Боспорското царство.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×