Отиди на
Форум "Наука"

БатеВаньо

Потребител
  • Брой отговори

    2347
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    26

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ БатеВаньо

  1. С голяма вероятност това са били тези, коите са били наричани анти в миналото
  2. Как ги наричат и как се самоназовават тези хора, носителите на изчезналия език? Кои са хората които асимилират носителите на изчезналия език?
  3. Кои ние? Енодий е писал за огурите прабългари, не за славяните българи ако следваме националната линия. Аз не знам, но някой ако знае да сподели дали студентите в историческите факултети задават неудобни въпроси, упражняват ли критично мислене или се носят по течението изпит да дойде-друг да мине. ,:)
  4. Смешничко, нали!? Сегашните българи имат право да припознаят историята на техните господари, управлявали ги до края на 9 век - тюрките "прабългари", но само заради унаследеното име. Туй то! При това положение аз не разбирам защо не се изучава със същия плам както историята за прабългарите, така и историят на османските султани, от малко по близко време? Прабългари, османци, византийци, все в някакъв отрязък от времето, те са били господари на българите....Османците имат по-големи постижения дори. Ето Сюлейман се е разхождал редовно до Виена, докато Крум едвам е стигнал до Тиса например. :))))
  5. Отново прегледах видеото и мога да кажа,че е стриктно направено по официалната българска тюркска теория за произхода. Имаме тюрки прабългари (във видеото са прекалили с картинките на някакви япончести но се преглъща), 10к на брой, барабар с домочадието и добитъка. Тоест елита за следващите 200 години. Логично елита изчезва и остават славяните, които авторите на видеото натъртват, че нямат общо с прабългарите, освен че приемат техния политоним. Няколко пъти преповтарят тази теза за да не се обърка някой да приравнява прабългарите тюрки със славяните българи. И аз мисля че така е коректно. След като и официалната българска теория е такава, не виждам нищо нередно. Просто гилдията си е мислела че и вълка ще бъде сит и агнето цяло и не е помислила как ще свърже в едно изчезнали прабългари тюрки с новоизлюпени славяни българи :))))) Нещо като авари и лъже авари!
  6. Информативно видео от което се разбира, че за аспаруховите булгарс бройката е без значение.....
  7. Вероятно големите армии са включвали всеки който може да носи оръжие. Например в тази бройка е имало част, която е оперирала с вили, тояги, сърпове и т.н. Армията на Ивайло едва ли е била професионална, а в същото време се е разправила успешно с монголи, византийци и български боляри.
  8. Напълно вероятно е, но пък със сигурност нямаше да изгубим беломорието, Струмица и покрайнините. Беломорието в наши ръце би било безценно.
  9. + мутра от добра дума не разбира. Приема я за слабост. В агромная само шамарите са на почит. Те друг език не владеят. Бъдат ли напляскани ще се успокоят нещата, та дори и ръка ще целуват от уважение, или нещо друго по-закръглено.
  10. Че съм я чел, чел съм я. Отдавна, но да. Сега взех да си я припомня по диагонал и още на 28 страница имаме завоалирано споменаване за приемственост от ипотещи-къндещи и ядрото на ранното ПБЦ - Добруджа. Завоалирано в смисъл на вероятно не, защото не пасва на стереотипа за българи от VII век. Затова е просто споменато като случайност. Нали при Аспарух славяните са пратени на ..... далече да правят охрана и отбрана на проходите? Как така имаме селища в Добруджа? или тези славяни не са май точно като онези другите изгонените по периферията. Брех Тея слочаености...на където и да погледнеш, се слочаености излизат.
  11. E сега, ....сигурно ще визираш оскъдната Сивашовка на територията на ПБЦ.... и ще забием последния пирон на славянското море и единия файтон "прабългари" на балканите. Всъщност, за пореден път да акцентирам за кои точно прабългари/българи става въпрос? За тези които не си знаят че са прабългари/българи или нещо от сорта от преди 5 век или за тези които вече знаят че са наречени или самонаречени след 5 век? Ако говорим за тези отпреди 5 век, то няма какво точно да се говори. тях просто ги няма - разбира се не биологически. Гени оттук, генни оттам, все някога ще се успее да се проследи тези хора от кои други са се отделили или с кои други са се консолидирали. При положение че българи/прабългари няма преди 5 век как ще се прецени чии гени са тези които ни карат да свързваме името българи с последващия новоизлюпил се народ? Не е ли по-логично да се огледаме в Ипотещи-Къндещи например?
  12. Не само за украинците ще е лошо! България и глобално ЕС са заели категорична страна във този конфликт.
  13. Прабългарска археологическа култура, различна от пришитите за славянски е въпрос за милион хамерикански долара....:)
  14. Наистина звучи глуповато но пък навремето може и така да са говорели. Потресаващ е превода "Охчи, не ходи в града!" - би било нормално ако е бележка залепена на хладилника, но за камменна стела - не става.
  15. Да ама фактите нещо не те подкрепят комай Защо да не е славянобалканобългарска народноста? Или още по-краткото славянобалканобългаровлахогръкоготска например??? Как така сериозните учени не могат да отрекат славянобългарската народност. И сега според Паисивия термин славянобългарска народност какво тояно се подразбира - дървено желязо или дървено дърво?
  16. Не съм казал славяни и не го твърдя. Например ако конкретно славяните ги оприличим на теле, то аз говоря за дядото на телето. Не може да кажем старо теле. Не е правилно. Относно сербойте, то да са само те....ехее.
  17. Така. Ще ме извинява Йорданес, но след като си е позволил да приравнява гети и готи, някакси описанията трябва да се четат с едно на ум. Специално споменаването на венетите. Какво е имал предвид, само той си знае, но по вероятно е склавите да са сарматите лимиганти, а антите да са си сарматите агараганти, тоест просто анти - баш антите. Ето и откъде идва и славянския език, разпръснат във всички посоки. При други стечения на обстоятелствата щяхме да имаме днес не славянско езиково семейство а антско, или направо сарматско с други думи. И вълкът сит и агнето цяло. Толкова лесна задача за решаване, а толкова усложнения.....
  18. Възможно е, но все ми се струва, че калиграфията не му е била стихия. Не че той сам си е писал върху надгробната плоча, но все пак.....а и какво правим с вероятното окончание "ои/ой"?
  19. Дори е смело да се говори за езерце. Това са един файтон хора начело с хана, хатуна, кавхана и туртуна пиле чобана тоест елита. Как иначе да се обясни изчезването на чувашкия език от Дунавска България? И не само изчезването на целия език, Ами поне да беше останала някаква типична дума от него, присъща на българските прабългарски бит и обичай. Например някоя дума свързана с военното дело и стратегия, развъждането на добитък, строителството на укрепления и инфраструктура, социално и административно устройство, митология.....дошли от толкова надалеч, че пастърмата успявала да втаса по време на ездата, а в същото време приели общославянската дума за животните на чиито гърбове, прекарвали повечето време от живота си едва ли не - Конь....ето това показва че българските прабългари са били безгласна буква и 5 човека на кръст в създадената държава от тях, ако ще да имат и милион открити погребални некрополи. Истинско чудо, е че името на държавата остава същото и академичната общност е приела това чудо безкритично, което е само по себе си чудо.
  20. Точно защото е на кирилица. Можеха политкоректно да изсекат звучното Ичергубоил на надгробната плоча на големия прабългарин, ама не. Вероятно защото това е правилното, ама на нас не ни пречи да игнорираме домашния източник и да си използваме гръцкия вариант. Нали, все пак да не се излагаме пред чужденците. В интерес на истината в чръгоу "у" наподобява ижица, която е също така в името Сумеоне (Симеон). Ако ли пък не е ижица а обикновено у как Сумеоне става Симеон? :) Та, не е грешно и да е чръгоибъйля сякаш....но вече отиваме в полето на митологията, където тази дума може да се свърже със сили извън християнството, а то към дадения момент е пуснало пресни, но за сметка на това дълбоки корени всред българските прабългари и славяни.
  21. Трудно може да се прецени какви са звуковите стойности на използваните гръцки букви. За щастие, имаме домашни примери, които всяват допълнително объркване всред заинтересованата аудитория, които не могат да се заметат под килима. Единия е надписа на Пресиян 2, другия е Мостич - аслъ прабългарин. Та, Мостич индиректно казва за себе си, че е бил чръгобъйля (направо не ми го побира ума как е успявал този човек да си изрича титлата на роден чувашки??? ). Кои сме ние да му прекръщаваме посмъртно титлата на ичергубоил!? Нима той не е знаел какво работи около 80 години? Чръгобъйля ητζιργουβουληα На мен ми се вижда мисия невъзможна ако трябва да се намери точен модел за предаване на изписаните титли от Гръцки. Един вид или титлите са си нещо чуждо на българските прабългари и си ги пишат едно към гьотери, или с право е записано в о писменах, че е настъпило облекчение в писането след описменяването на българите с родно писмо. Относно βουληα. , тук нещата да горе долу по-ясни. Гърците явно хващат β ου като "в уй"/"в ъй" и ληα като "лия"/"ля", и имаме бъйля. Е, не звучи достолепно като "боИла", но все пак е по-правилно според мен,...и според домашния епиграфски паметник.
  22. Това ще рече ли, че някои от хановете са говорили по на миеко , а други по-твърдо са го раздавали? Сега сериозно, може да се допусне, че допълнителното ОМ в Омуртаг не е част от името и не е грешка и е част от Бигито, но пък в края на надписа има повторение на титлата но без допълнителното ОМ.
  23. Фактът, че се използват два вида "И" в БИГИ (ВIГH), сам по себе си означава, че ние ги четем грешно. @Кухулин какво казва граматиката в този случай?

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...