Отиди на
Форум "Наука"

genefan

Потребител
  • Брой отговори

    580
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    7

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ genefan

  1. Това е диалектна карта на последните 100г. Преди това положението е друго. В Арнаутлука се е говорил вид Източнобългарски диалект. Той е най-синтетичен. защото е най-повлиян от албанския и гръцкия, както се теоретизира за Балканския Езиков съюз. После тези хора се изнасят на Изток, остатък от тях е Рупския в Родопите и пр. На място се запазва само в Костурско. Много по-късно се спускат Македонци от сегашна Северна Македония, езика на които е повлиян от Шопския и налагат своя диалект и в Беломорието. Така силно подозирам, че сегашния Източнобългарски говор произлиза всъщност от Югозапад. Ако се е образувал in situ няма как да е бил повлиян от албанския, както е консенса за Балканския езиков съюз. Мисля че бяха намерени някакви стари ръкописи от Арнаутлука и се оказва, че диалекта е източнобългарски, а не сегашния македонски.
  2. Има проби от България: Proto-Yamna, Bulgaria (Eneolithic) 56 I1456 DUR1 Durankulak, Kurgan F, burial 15 (main burial)25 n/a 3500-3000 BCE M U5a2a R1a1a1 (R-M417) Yamna, Bulgaria (Early Bronze Age) 68 I1448 POP1 Popovo, Golyamata Mogila, Burial 2929 n/a 3300-2500 BCE F H6a1b 69 I1427 POP4 Popovo, Golyamata Mogila, Burial 3729 n/a 3300-2500 BCE M U5a1a1 R1b1a1b1b3 (R-Z2108) 70 I1428 RIL3 Riltsi, Riltsi Kurgan 264, Burial 530 n/a 3360-2890 BCE F K Намерени са хаплогрупи R1a-M417 от Дуранкулак и R1b-Z2108 от Попово. Това са известни групи от културата Ямна, - през Неолита в Европа има само R1b-V88, намерени и в България, а R1b под Z2105 се появява с Ямненците. Пъроначално R1a от клона Z93 липсва в оригиналните Ямненци, но ето я още в преЯмная от Халколитен Дуранкулак.
  3. Турските архиви вече са отворени и интересно защо много малко български историци се ровят да докажат каква е била етническата картина в един или друг район на България. Наистина има налични документи и в Български архиви, но те са откъслечни, даже и да са преведени. За проучване на турските си трябват знание на Османотурски, каквито в България има единици. Един от тези Пловдивски историци, който се рови в архивите е Любомир Василев. Беше намерил турски карти за населените места от 16 век, но само по имената на селата може да се съди дали за български или турски. За пълната картина трябва да се проследи целия исторически период. Например за СИБ някой намерил документ от 15 век и доказва как там имало много българи. Само че в същото село след 50-100г. има само "синове на Абдула". Както е известно, много българи са се излямизирали, но обратното е било по-скоро чудо, отколкото рядко явлвние и тези хора не са ни предшественици. https://lubomir-vassilev.blogspot.com/
  4. Точно ако разбираше от хаплогрупи, щеше да ти е ясно, че индийския клон се е разделил с европейския още от преди 9700г. Точно това искам дебело да подчертая, не само общата хаплогрупа е важна, но и подклона. При мъжките може доста точно да се определи кога са се разделили. При женските хаплогрупи е по-друго, зашото там мутациите става много по-рядко, а и женските хаплогрупи в Европа са долу-горе еднакви. Европейският подклон на на J2b2 e L283 и не се среща в Индия. https://www.eupedia.com/images/content/J2-tree-2021.png https://www.yfull.com/tree/J-L283/ Българските J2b2 могат да се разделят на 2 вида. Едни имат явна македоно-албанска връзка и са вероятно нови заселници в България от Арнаутлука. Другите имат странни съвпаденци от Западна Европа и даже Британските острови, които нямат ясен произхoд. Може би са разнесeни с келтско-гермаnски племена, някои смятат J2b2 в Европа свързан с миграциите на индоевропейците. Although J2b2 itself was formed 14,000 years ago, almost all European J2b2 members belong to the L283 branch and share a common patrilineal ancestor who lived 6,000 years ago. What's more, 99% of them fall under the Z628 (aka Z597) clade, with a shared common ancestor who lived only 4,500 years ago. The most likely hypothesis is that J2b2a1 (L283) penetrated into the Pontic Steppe region during the Neolithic or Chalcolithic period, by crossing the Caucasus from western Iran, then migrated to the Volga-Ural region, where it was absorbed by the R1a-Z93 tribes in the Early Bronze Age. As a minor lineage within the R1a-Z93 dominant populations, it would have expanded from the Volga-Ural region to Central and South Asia with the Indo-Aryan invasions approximately from 4,300 to 3,500 years ago. Other J2b lineages could have ended up in the Balkans during a number of Steppe invasions from the Bronze Age until the Middle Ages.
  5. 11 http://promacedonia.org/rp/line_up.gif ОПИСАНИЕ НА ТУРСКАТА ИМПЕРИЯ, СЪСТАВЕНО ОТ РУСИН, БИВШ ПЛЕННИК У ТУРЦИТЕ ПРЕЗ XVII В. Написах тайно тази книга, съкровено и скрито, аз — пленникът, осъден от робската си съдба на търпение и страдание. Разказах за тайното си наблюдение, в смисъл направих описание на цялото турско царство, което изминах в път, избродих пеша със собствените си нозе и извърших при цялата обиколка разузнаване. За цялата тази турска земя ясно заявявам, че това царство е велико по властта над своите владения и по ширина открай до край. Авторът на пътеписа посещава Ерусалим, Египет, Яфа, Дамаск, Бейрут, Триполи, Вавилон, Цариград, след което продължава обиколката си в Европейска Турция, минавайки през нашите земи. [...] След Андранопол [1] започват области, населени с българи: те са християни по вяра и славяни по език. По турски тук наричат тези хора серпи. Тези българи са доста много и всичките са земеделци. А от този град, от Андранопол, по пътя има много места за пренощуване [2]. Имената им са: Чюприи [3] Арманли [4] Узунчеова [5] Кайяйли [6] Папазлик [7] за останалата част в линка. http://promacedonia.org/rp/rp_02.htm Добре е човек да почете малко и след това да пише. Прочетох, например отчета на пловдивси историци по турски архиви и този цитат е от тях - всички села около Пловдив в равнината са мюсюлмански, българи има само в планински и полупланински райони. Има заселване на българи около Одрин и Елховско в 17 век, като са дошли от Кюстедилско. По време на Османското завоевание, около Цариград е Одрин е било или пусто, или са били гърци. Всички българи в Източна Тракия са нови заселници. Когато започва Пакс Отомана вече е било даже по-безопасно да се живее около тези градове, отколкото в отдалечени кътчета на империята.
  6. Броят на тестваните от Бургаско е малък, само 45 човека, затова разпределението на хаплогрупите може да е случайно. Все пак има тенденция в този район да има повече хаплогрупи тип анадолски, но там има и много бегълци от Източна Тракия. Например с.Граматиково, от където има тествани със специален генеалогичен проект повечето са бегълци от Одринско. В Странджа е имало много гръцки и турско-татарски села, които са заместени с български бегълци.
  7. Разбира се, сегашното население на Тракия не е дошло отдалеч (доколкото Македония и Балкана са близо). Но си остава факт, подкрепен от турските архиви, че в Равнинна Тракия някъде към края на 17 век няма български(пиши го християнски) села. Българи има само в полупланински и планински области. При анализ, обаче на кои се заселват в Родопските села и градчета пак излиза нещо като преселници от Арнаутлука или Беломорието. В Източните Родопи има само едно българско село Аврен и то се знае, че са преселници от Запад. Почти всички българи в Източните Родопи в момента са бегълци или преселници при размяна на население след 1878г. Не броим соц. миграциите към големи строителни обекти.
  8. В момента Източния Анадол е само жалък остатък от линиите, които са били преди. Арменци, Понтийски гърци, асирийци и пр. християни изчезват след вълни от изселвания, излямизация и даже геноцид, като 1915г. Дървото на R2 не е развито, защото повечето етноси от тази група, с иаключение на арабите не си правят комерсиални тестове, а научните разработки са на много общо ниво на хаплогрупите..
  9. Ако смяташ, че има дошли от Афганистан и Индия само въз основа на хаплогрупите, тогава основно грешиш. Хаплогрупа L e разпространена основно в Индия, но тамошните клонове нямат нищо общо с българските и гръцките. Ние сме старата L2, която е наречена Понтийска, и рапространена изключително в Източна Анадола и Кавказ, около Източния бряг на Черно море. На Кавказ и в степите, като Волжки татари има и L1, която, обаче липсва в Европа. Ако се отвори Арменския проект се вижда, че си има и доста R2, която се среща и по други места в Близкия Изток. https://www.familytreedna.com/public/ArmeniaDNAProject?iframe=yresults Ако говориш, че J2a и J1 липсва в стари проби от Българските зами, може да е вярно. Но J2b2 е основна хаплогрупа в Западните Балкани и се среща там още от Бронза, може би свързана с илирите. Даже сега българите J2b2 имат тенденция да са с произход Македония. Впрочем, сегашното българско население в Тракия може би произлиза основно оттам. При идването на Османците равнинна Тракия е обезлюдена, затова там заселват татари и анадолци. Както личи, и населението на Родопите(поне Източните) по Византийско не е било българско.
  10. Българите наистина имат една от най-големите Анадоло-Левантийски компоненти на Балканите, но за Индия и Афганистан ми се вижда малко невероятно. Поне по хаплогрупи няма никакви подобни данни. Защото, както споменах, не е важна просто хаплогрупата, а подклона, който показва с кой и кога си се разделил. Освен това, Иран и по-на изток са изгубени още по време на Римската Империя.
  11. Тук нещо не ми е ясно. Има достатъчно проби от степите от този период (някои твърдят, че степните популации са изобщо от най-тестваните древни), като никоя не прилича на съвременните българи, особено по хаплогрупи. Ако тези прабългари, които сте тесвали приличат на нас, вероятно сте тествали местни поданици, които са вече донякъде смесени славяни и заварени от римско време. Знае се, че славяни се заселват по нашите земи още преди 681г. така че мешането може вече да е вървяло. От друга страна историческата наука изрично посочва за преминавне на Дунава и т.н. на някакви дошли от Черноморските степи. Тогава откриването на тези мигранти и в археологически контекст още предстои. Когато се намерят богати аристократични гробове, а такива май няма открити.
  12. Има отдавнa изследване на около 900 българи по У хаплогрупа Карачанaк и сие, но те не са тесвани много дълбоко. От особена важност са вече пътлногеномните тестове на У хр. по които се строи дървото. Те могат да се видят на дървото на FamilyTreeDNA(повечето от тези са и в Българските проекти) и YFULL, където има и от други компании. https://www.familytreedna.com/public/y-dna-haplotree/A https://www.yfull.com/tree/ Специално за хаплогрупа L знам за 2 българина с Биг У и те са тук. Двмата са от Габровско, но клоновете им не са близко роднински. Има още един от понтийския клон от Ямболско, но той не е тестван по-дълбоко.: https://discover.familytreedna.com/y-dna/L-FT427375/tree Тези, които показват Турция са обикновено арменци или понтийски гърци. При Карачанак имa намерен един R2, но аз подозирах циганска връзка, защото виждам един R2 като роднина на друг български Рома, който е също с циганската мтДНК H7a1.
  13. Заселването на павликяни в България, по-специално Тракия е добре известно, но почти винаги се пренебрегва при отчитане кои етноси са се влели в Българския. Това става от 8 век нататък и освен арменци има хора и от Сирия, а може би от по- на изток. Така че тези хаплогрупи са обясними. Мнозна свързват богомилството с павликянството. https://bg.wikipedia.org/wiki/Павликянство_в_България В България има остатъчно наличие на хаплогупа L, която е от понтийския тип с роднини в Източен Анадол и Южен Кавказ. Има намерени и единични R2, която подозирахме да е циганска, но може би и да е остатък оттогава.
  14. Може ли да попиутам от кои точно археологически сайтове са прабългарите и правена ли им е радиовъглеродна датировка. Защото се приема, че към края на 9 век това не са точно тези "прабългари", които са дошли през 681г. Освен това има ли елитни погребения, или си е простолюдие? Поуките от аварската епоха са, че може да има абсолютна генетична разлика между елита и поданиците. Само ако сте тествали елитни погребения от 7-8 век най-много, може да твърдите какви са били Аспарух и другите български аристократи.
  15. Аз смятам, че повечето мъже, а може би и жени са бисексуални. Т.е те са способни да ... всичко, което мърда и даже не, като им дойде хъса. Когато момичетата и жените са държани изкъсо, както в мюсюлманските страни, не ти остава нищо друго, освен да го правиш с приятеля си. После това ти става навик, защото дали с мъж и жена, резултата е все един и същ. Правени са проучвания даже в Западни страни, че по-старото поколение е имало повече хомосексуални преживявания, когато от момичетата се изисквало да са девствени при сватбата. Отделно наличието на манастири, пансиони, казарми, затвори и пр. където се малтретират по-слабите. За женските манастири също си има доста вицове, когато няма наличие на мъже.
  16. Има няколко села Маджаре и Маджарово в България, но се оказва, че етимологията е съсвем друга. През Османски времена "маджари"са викали на преселници, бегълци, произлизащо от турско-арабското "мухаджир" - маджир, маджар. Така че фамилията Маджаров съвем не значи, че имат унгарска връзка.
  17. Мисля, че последния спор беше имало ли е лозя по времето на Крум да ги изкорени и аз изрично споменах в отговор, че не съм сигурно как е било тогава (но с МНОГО ГОЛЯМА вероятност номадите слотовъдци не са се занимавали с лозарство), но пък знам как е било по Османско време. Тези, които са дошли в Ранно Средновековие вече не са срещнали никакви траки да научат език, поне топоними, да не говорим за винопроизводство.
  18. Има и друг вариант откъде произлиза корена Лозен. Навремето лози са викали на всички влечащи растения и лиани. Така планината Лозен е по-скоро пущинак обрасъл с влечащи бръшляни и пр. На други места ползват гръцката дума лонгоз.
  19. Специално около София богати турци с чифлици са правели опити за интензивни култури с търговска цел, даже е саден ориз. Изглежда тогава на хълма Лозенец е садено нещо, но като северен склон е нямало как да просперира. По Освобождението Лозенец е селска мера, вижда се даже на снимки как пасат овце, а София едва стига Перловската река. Българи с лозя има предимно около градовете за собствени нужди. По селата не само са били на самозадоволяване, но и са нямали възможността да го прозвеждат, живели са в едностайни къщи(често полуземлянки) без зимници. Ако някои са имали асми, не значи, че са правели вино. Производството и търговия с вино се движи основно от гърци, например какви са живели в Мелник до 1912г. Така че каквото са пили пътешествениците по кръчмите може да е внесено от друго място.
  20. Не знам как е по Крум, но по Османско време в повечето части на България лозята и винопроизводството са непознати. С това са се занимавали главно гърци по Черноморието и в Тракия, за които е било по-лесно да търгуват по море. По Шоплука лозя няма и даже по време на соца не знаеха да правят добро вино, защото гроздето в Северна и Западна България дава голям добив, но не може да узрее добре и да има необходимия захарен градус за ферментация. Когато захарта е вече достъпна и евтина му се слагаше допълнително, което разваля качеството.
  21. По начало теорията е, че славяните са тръгнали онякъде Северно от Карпатите, което е сега Украйна. Но тогава никой не го е делил на руснаци и украинци. Колкото до татарите, при тях ситуацията е като при нашите турци - потокът от гените е главно от руснаците към Волжските и от Украинците към Кримските. Това е било първо, че в един момент е било по-изгодно да си татарин-мюсюлманин, ортколкото руски мужик и второ, огромното количество хора отвлечени и продадени в робство между тях.
  22. Руснаците, поне в Средната полоса са си в голяма степен славяни, и о, ужас, повечето са дошли от земите на Западна Украйна, когато се разраства Московското княжество. Сега, имаше някаква група референтни руснаци в първата база данни за пълни геноми, която беше събрана някъде в Колска област и естествено си бяха в голяма степен угрофини. Тях много обичаха да ги полозват украинците, че уж не били близки. Фактът е, че произлизат от едни и същи хора, но с различни примеси. Украинците пък са се омешали с власи, на запад с поляци, пък и с доста степни народи. До 18 век, голяма част от територията, която Украинците смятат за исконно своя,.т.е., някога Киевската Рус формално е владеела е била заселена или с татари, или изобщо никой не е живеел. Това е така нареченото Дикое поле, парадоксално разположено на най-плодородните черноземи. Там земеделец не можел да се засели от 5 до 18 век. Когато Русия се разправя с татарите, тогава на юг поемат заселници както от Западна Украйна, така и Средна Русия, по тази причина Източна Украйна, която тогава, както споменах е много рядко населена с разни степняци става основно рускоезична. До тогава населението на Русия е доста малобройно (в Средновековието не по-голямо от това в България), защото северните гори не са могли да изхранват много хора. Но отвореното жизнено пространство с плодородни черноземи води до бум на размножението и руснаците за 200г, стават от 20 на 120мил.
  23. Както и да го тълкуваме този текст, фактът е, че това е средновековен славянин, както хаплогрупата, така и аутозомните резултати го доказват.
  24. Ами там си пише, че corresponds to the later Androphagi. В 1250г. никакви андрофаги там няма, даже не е в началото на Рус, а малко преди идването на монголите.
  25. 730-850 Before Present значи 1150-1270г. и се класифицира даже като късно средновековен. Които го е писал горното явно не е рабирал английски, защото готите, да не говорим за андрофагите са живели там много по-рано. По начало руските археолози са го пратили като палеолитна проба с другите древни сунгирци. Така че има и по-голяма грешка от 20000г. отколкото нашият от Самоводене сбъркан с 5000г. Ето му и клона, на който общия прародител на всички проби се изчислява на 1450 BP. https://www.yfull.com/tree/I-A16681/

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...