Отиди на
Форум "Наука"

tantin

Потребител
 • Брой отговори

  3547
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  12

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ tantin

 1. Тъпаците обикновенно не са малоумници, а са по-скоро заети с други неща, с други проблеми. Тъпаците може и да твърдят че земята е плоска, но това не им пречи да се ползват от сателитни услуги и мобилни телефони. Тъпотия е да не разбираш нещо, но да го отричаш, да твърдиш че е невярно и да го правиш с инат, с настървение. Ако тъпаците са добри специалисти в други области - не би трябвало да го имат този проблем. Но поради пропуски в образованието и особено естествените науки в днешно време се появиха всякакви "социални" разбирачи, дето си мислят че стават и за космическите и други тежки науки. Има си други области на науката, дето се занимават със социалните отклонения.. но пък там сега влязоха на мода някакви нови политически течения и се народиха още по-големи ненормалници. Крадеца вика дръжте крадеца. Все пак в професионалната наука, особено физиката и математиката нещата са достатъчно строги.
 2. Имате право и да не я подкрепяте тази теория. За момента тя е водещата и най-обоснована. Имат право на съществуване и други версии, включително библейската. Мен ме вълнуваха тези теории допреди 10 г. После спрях да се интересувам по тях. Междувременно се осъществиха нови експерименти и потвърдиха съществуването на черните дупки. След като ЧД съществуват, значи че съществува и такова струпване на свръх маси в една точка, както и съществува това изкревяне и отваряне на пространството само в себе си. Разбирането на макрокосмоса не е по-лесно от разбирането на микро-космоса - строежа на материята и пространството. А в крайна сметка двете са взаимно-свързани. Натрупванията на микро ниво създават макро света. За да може някой да отрича ГВ, нужно е все пак той да е вникнал достатъчно дълбоко в теорията за ГВ. Или пък да има алтернативни и добре обосновани теории. Аз не се интересувам от алтернативните теории, стига ми за момента официалната. В един момент съм си мислел да се пренасоча към физиката, но после се отказах. Да се разучават тези теории може да е не само хоби, а и професия. Нещата се развиват и допълват.
 3. Вероятно тази информация вече сте я сложили и коментирали, извинявам се ако това е повторение. Нека погледнем наследника на "българския султан". Това е реално неговия полу-брат. https://en.wikipedia.org/wiki/Mahmud_II Деца от същия баща. Майката на Махмуд II е грузинка. https://en.wikipedia.org/wiki/Nakşidil_Sultan Защо братята се убиват един друг ? Те реално са полубратя. Дали майките им са се мразили ? При условие че са християнки? Кой ги знае как са се понасяли едни с други.. Но не можем да кажем че няма българско участие в управлението на Османската империя. Такова има.. Това е предимно по майчина линия. И няма как да е иначе , щото османския род по мъжка линия управлява в продължение на много векове. Няма смяна в мъжката хаплогрупа освен ако не е имало някаква си скандална изневяра.... П.П. ... Нашия екскурзовод от Истанбул намекваше че по времето на Наполеон е имало някакъв си момент когато Наполеон посетил Истанбул и че бил приет от Султана и че едва ли не преспал с жените на султана... Оня екскурзовод си ги измисляше всякакви такива, Ако да му вярвах - би следвало следващия султан на Турция да е наследник на Наполеон... А колко още истории ни разправи оня екскурзовод - тия там в султанския двор са се клали един друг като пилци..... Ама не ми се спомия за тия истории, не ми се търси и не ми се разправя по тях.. .... В общи линии - наказанието за дребно провинение в Османската империя от онова време е заколване. .. Да не се чудим що по времето на Априлското въстание българите били клани като пилци.. Това си е стандартна практика по времето на Османската империя.
 4. Съжалявам за спама г-н Евристей, Моето участие тука беше непредвидимо и за мен самия. Видяхте как ме провокираха. Темата за участие на българите в управлението на Османската Империя слабо ме е вълнувало до момента. При едно мое посещение до Истамбул преди 7 години екскурзовода - български турчин с с доста познания и доста словоохотлив ни наприказва сума ти неща, дето преобърнаха моите представи за еничарството и за султаните. Та именно има или няма султани от български произход ? Оказва се че има такива. Забравил съм лекцията на екскурзовода от моята екскурзия тогава, а и той наблягаше на разни несъществени битовизми или не помня какви си подробности за харема... Но султани от български произход има. https://bg.wikipedia.org/wiki/Айше_Сенийепервер_Султан майка и валиде султан на султан Мустафа IV. Последния османски султан е с майка - българка. https://bg.wikipedia.org/wiki/Мустафа_IV Навремето ни учеха че еничарите били кръвния данък, главорези и убийци на българския народ . А оня екскурзовод от Истанбул ни разправяше че еничарите били обучавани от преподаватели от Франция, че от тях имало инженери, че те строили разните големи църкви и джамии, едва ли не измежду еничарския корпус се пръкнали най-добрите инженери на Османската Империя. Колко от тях да са били българи незнам. Но че е имало и българи едва ли има съмнение. Дугия голям пример е с Алеко Богориди.. Син на Софроний Врачански.. Единия ние го почитаме като светило в нашето възраждане. А Алеко Бей си е верен служител на Османската Империя.. Не прави особени злини за България, дори можем да предполагаме че си е затвярял очите тук - таме.. Неговите деца се женят из всички кътчета на Османскат Империя или новата Турция и са високо образовани, високо поставени. Това е което знам за момента, но пак да си кажа честно - тази тема не ме вълнува особено. Така че не бих се втурнал да събирам нова информация. Благодаря.
 5. Не си разваляйте хубавата тема с глупави заяждания. Аз си мислех че вие се подкачате колкото за веселба, ама то ще излезе детска му работа - играчка-плачка. Темата вече е достигнала едно прилично ниво. Поздравления за допринасящите. Няма нужда от обиждания... Хората се засягат и после остават травми, рани. Такава стабилна група се е заформила тука, би било добре да не се губи темпото.
 6. Възможни са и други варианти за обяснение на червено отместване. Но нека сме наясно. Във вселената има хиляди или милиони такива излъчващи обекти. Въпросното червено отместване се наблюдава практически от всички посоки. Всички галаткики се отдалечават една от друга. Примерно има случаи когато светлината минава в близост до Черна Дупка, и тогава може също да се получи допълнително червено отместване плюс промяна в посоката на светлината. Тоест науката има такива примери и всякакви такива ситуации са обект на допълнително изучаване и тълкуване. Относно "спекулации" - надали има смисъл да го коментираме.
 7. Препоръчвам да погледнете и прочетете: https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Теория_на_Големия_взрив Големия взрив е предпоставката за това разширение. 3 са основните доказателства по това разширение, а не едно както твърди Младенов.
 8. По тази логика - нямаме нужда от наука, а от шамани. Шаманите знаят как да се издигат в небесата, знаят как да преодолеят светлинните години. Издигат се и само за някакви си минути се връщат обратно с цялата информация и директни наблюдения. Да го наречем че е не-материално пътешествие, спиритуално. В такъв случай на кого да вярваме повече: шамана -пътешественик във вселената? Или ученият - глупав книжен плъх, дето не е мърдал от кабинета си и не е помирисвал повече от книгите си? Разбирам логиката на Младенов и бих му препоръчаш малко да се запознае с шаманизъм и окултни науки.
 9. Ти сам даваш пример за повторимост, възпроизведимост на експеримента. Така работи науката. Съгласен си с червеното отместване. Съгласен си че червеното отместване е доказателство за отдалечаване на обекта. (Това е възпроизводимо експериментално). Тогава какъв ти е проблема? А=Б; Б=С; Ти обаче отказваш да се съгласил че А=С, понеже това е следствие.
 10. Ти как искаш и как го очакваш да стане това потвърждение? Да пратим до там кораб с космонавти, на милиони км светлинни години? Естествено че светлина и радиовълни са единствен източник на информация. При това този източник е носител на множество информация. Как ние разкодиране тая информация зависи от нашето ниво на познания. Това е и смисъла на "наблюдаване", тоест регистриране на светлинна информация. Другите форми може да са опипване, измерване с метър, обхождане, сблъскване и подобни. Астрономията се занимава точно с това да "наблюдава". На базата на тези наблюдения е конструирана голяма част от съвременната наука.
 11. Чак пък да няма наблюдения, не е ли пресилено? Точно на база на наблюденията е установено че вселената се разширява. При това не на едно, а на множество наблюдения. На тая база е установена скоростта на това разширение , и също последните наблюдения показват ускорение, а не забавяне. Умозаключения са формулите с които ние моделираме наблюдаваното разширение. Търсим да го разберем и обясним. Освен червеното отместване вече има и други измерими параметри. Примерно има вече измерване за гравитационни вълни.
 12. По някое време императорите започват да се обожествяват, бого-подобни, да си приписват някакви правомощия дадени им от боговете. Августус . Но това са езически тълкувания. Отпосле дори и християнството влиза в сделка с властта и признава че властта на Императора им е дадена от Бог. Допреди признаване на християнството обаче църквата е гледала на властта повече като на дяволска институция. По-късните владетели са самодържец и от Бога - едновременно. Самия термин за император в началната си форма предполага "командир".
 13. Точно тук си в грешка. Формално римските императори са главнокомандващи на войската. Формално римските императори са подчинени на Сената. Римския Сенат е върховен орган на властта, но на практика тая власт се делегира към императорите, при това войската сама си избира императорите. Редки са случаите когато сената се опъва и не ще да признае властта на даден император. Не е лесна за обяснение тая римска система, аз не съм и особено запознат с нея, признавам си.
 14. Аз защо ли си мисля, че императора е от imperare - латински термин за командва, налага. Съответно императора е в ролята на командващ, главнокомандващ. По някое време в Римската империя имат не един ами 4 императора едновременно. Няма как всеки един от тях да е самодържец, защото тогава няма да е сам. Ясно е че автократора е върховен, над всички. The Latin word "imperator" derives from the stem of the verb imperare, meaning 'to order, to command'. It was originally employed as a title roughly equivalent to commander under the Roman Republic.
 15. Дори забележете още веднъж тази тъмно лилава компонента. Това е кетската компонента, или енисейската ако желаете. Тя типично върви в едно с Q-тата, но покрай монголските нашествия явно Q-тата са били подложени на геноцид. Другото място с такава доминираща рядка компонента са Тувинците. При тях обаче това е разбираемо. Значи ако търсим генетическия профил на прабългарите можем да очакваме сравнително по-голям дял на тази кетска- енисейска група. Това е моето виждане.
 16. Не може да се каже че липсва. Липсват типичната Q хаплогрупа в тази извадка, но автозомно ги има всичките типични хуно-тюркски компоненти.
 17. Е как кой? Партията, Бойко Борисов, главния прокурор. А представи си ако имаше сега тука и представители на румънската, македонската или сръбската история? Или турски историци? Всичко това са все вредители. За да може да се наложи правата партийна линия и ще има мир и спокойствие.
 18. Тези 8.3 минути са относително време, релативистично. Ако тоя часовник е атомен часовник и го качим на сателит, то вероятно същите 8.3 минути измерени от сателита ще са по-малко. Ако някой се отдалечава от земята с голяма скорост, то би трябвало той със закъснение да научи за пристигането на този фотон до земята. Обаче ефекта е обратен. Всеки движещ се наблюдател ще регистрира време по-малко от 8.3 Мин. Реално наблюдаващият неподвижен наблюдател на земята регистрира най-дълго време. Проблемното не е да сложим часовниците тук или там. Проблемна е самата същност на времето. Как го дефинираме и как го измерваме.
 19. Това за което говориш ти се нарича Абсолютност. По такова едно тълкуване съществува едно универсално пространство и едно абсолютно време. Физическите експерименти на практика опровергават самото съществуване на подобна Абсолютност. За пространството: колкото повече материя и енергия се натрупват в една точка на пространството, толкова повече там пространството се разширява. Набъбва само в себе си. Изкривява се. Създават се нови дименсии. Същото е и с времето. Такова няма. Времето можем тотално да го игнорираме. Ние сме свикнали да има универсален тракащ часовник. Обаче в Юниверсума това което трака е светлината с нейните фотони. Примерно изстрелваш фотона от Слънцето и седиш на Земята да чакаш кога ще пристигне тоя фотон. Почваш да щракаш с времето: 1 сек. 2 сек. 3.. на всяка секунда слагаш 300 000 000 метра. Или това са 300 милиона метра. 300 ММ. Докато светлината пристигне на Земята ще са минали 8.3 минути време. Но ако този часовник се е движил на едно със светлината, никакво време не минало. Схващаш ли? Светлината по собствения си часовник може да стигне за нулевото време на Земята, на Луната и на Юпитер. Затова казвам че времето можем спокойно да го зачертнем от формулите и да го заменим с едни други мерни единици, безвремеви. Има такива формули във физиката където времето не участвува. Самото пространство-време е функция на материята и енергията. П-В е в непрекъснато взаимодействие с материя, антиматерия и енергиите. П.П. Сега като поглеждам написаното ми се струва че изказваме едно и също нещо, а именно че пространството и времето са характеристики или проявление на материята.
 20. Аз точно за това попитах какво е материя. По тази дефиниция всичко е материя: полето, вкл. електрическито и самото пространство, енергията и фотоните. Тогава кое е нематериалното? Не остава нищо . Дори и антиматерията също е вид материя. Примерно в схемата материя-антиматерия-фотон може да се направи някакво разграничение.
 21. Не е задължително да има материя. Гравитацията е самото изкривяване на пространствената структура. Фотонът материя ли е или не е? При преминаване на фотона през гравитационно поле се регистрира отклонение. С просто око няма как да я видим гравитацията. Отклоненията на светлината са толкова микроскопични че могат да бъдат измерени само при специалните експерименти. Това че не виждаме гравитацията не означава че не можем да я регистрираме с другите ни сетива. Качете се в един самолет, скочете и ще усетите липсата на гравитация. Ако сте в космически кораб - можете да си живеете съвсем спокойно в безтегловност. Безтегловността - това е липсата на усещане за гравитация. Свободно падащият от самолета на практика не усеща гравитацията, но ще усети фученето на въздуха в ушите си и ще предусети че скоро ще се наблъска в нещо голямо преди да стане на пихтия. На практика сили няма.. има само и единствено изкривяване на пространството... Работите ли със силите - пространството се хомогенизира. Ако отчетем изкривяването в пространството силите са нулеви.
 22. Много са ви яки сравненията. Къртите здраво мивки. И това с киселото зеле и плазмодиите е връх. А за сополите -още... Обаче в цялата тая пространствено-временна картинка забравяте най-важният елемент на еволюцията. А именно медузите и октоподите. При това медузата е сравнително тъпо същество. Но се размножава с космически скорости. А октоподите са умни същества. Също и плазмодии ако щете. При това интелигентността на октопода е разпръсната по цялото му тяло, на практика целия е обримчен с нервни клетки и може да си сменя цвета като заобикалящото го пространство. Отделно че сивото вещество на човека - мозъка е подобие на пихтиеста течност. Някак си ние свързваме твърдоглавието с дебелината на черепната кутия, обаче на практика е обратното. Твърдоглавие и мисъл са проява на "пихтиеста течност" , наричана още мозък.. А "киселото зеле" се отделя от жлъчката и смила храната... Между другото знаете ли също че ние хората сме повече роднина на октоподите отколкото на мухи и хлебарки? Причината е пак в пространствено клетъчната структура - подредбата на ДНК ниво.
 23. Е кой да вземе мерки, ако не вие модераторите Ха, чудна работа! Досега в тая тема изобщо не съм писал. Не помня и да съм се обаждал за нещо даже.. Влизам да погледна и Хоп! Пак моето име се спряга, и пак Сър е начело! Мерси за вниманието господа!
 24. Може и да имат някаква прилика с българи / прабългари/, но ако тази прилика е 0.5% не виждам как можем да я хванем. При волжките българи и татари , това се вижда. При нас това би се хванало само при стари проби. Съвременното българско население ги няма тези маркери.
 25. Примерно как да измерим масата на фотоните: зареждаме атома с енергия: поемайки фотони, свободните електрони от горните нива прескачат на по-високо ниво и поемат тази енергия от фотоните. Да речем че няма никакви взаимодействия . Енергията се фиксира. В Нещо като Литиево-йонна батерия, но без да я разреждаме. Електроните не се дисчарджват. Би трябвало да се регистрира промяна в масата, съответствуваща на формулата за енергия. Обаче има има и още един момент. Заредения с повече фотони атом окупира повече пространство, и така си добавя от масата на пространството.

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...