Отиди на
Форум "Наука"

Византия = Гърция?


Recommended Posts

  • Потребител

Гледах предаването на Ники Кънчев преди малко и чух за битката при Русокастро. Но не това е въпросът ми. Свързаха се с Божидар Димитров, което ме подсети за следното твърдение. Министърът споменаваше в книгата си за митовете следното:

... Византия, която през XIV-XV век е Гърция, понеже се намира в населени с гърци земи...

Наистина ли в този период всичко, ама абсолютно всичко в нея е гръцко. Дори и Палеолозите ли?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Пламене, гърци е имало и извън пределите на дн. Гърция. Целият близък изток е бил населен с тях навремето. Но не виждам защо малоумните изказвания на Божо, който много добре знае, че няма такава държава Византия, трябва да терзаят неспокойната ти душа, че и да пускаш поредната недобре формулирана тема, която ще завихри безсмислен спор..

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

::)) А, защо, не е толкова нелогичен въпроса. В този период не всичко е гръцко във Византия, това е класическа многонационална империя, в която кой ли няма, но че тя е в основата на гръцката народност и нация според мен няма съмнение. Може да съм малко краен, но имхо е така.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ех тоя Божо брееее, много обича да хвърля такива журналистически бомби по историята :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
но че тя е в основата на гръцката народност и нация според мен няма съмнение.

През Средновековието няма национализъм, византийците (ромеите) са религиозно идентифициращо се общество, а не национално.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ромеите не са само религиозно идентифициращо се общество, а и политическо такова. Всеки един от тях, който се приема за такъв т.е. римлянин, осмисля и го знае добре, че е поданик на християнския император в Константинопол. Без значение на етнически произход и време.

Иначе Божо никога не е чувал за славяни и франки по континентална Гърция, особено в Морея... че то май само те са поданици на Мистренския деспотат :))))

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

През Средновековието няма национализъм, византийците (ромеите) са религиозно идентифициращо се общество, а не национално.

Няма, в класическия смисъл на думата, но има само.. хм, народностен патриотизъм или общтностен такъв, когато се касае за политическа общност като Византия.

Но аз имах предвид последващия Византия генезис на гръцката народност, не самата нея. Макар, че като имаме идентификацията с православната и политическата общност на Византия, от друга страна имаме и най-масовият и доминиращ етнос а именно гърците... Неслучайно в доста извори взаинтийците биват наричани именно гърци.

През империята не това е водещия момент, но после, в османския период определеное имаме "незабавно появяване" на гръцки етнос, което говори, че той си е бил оформен и преди това, но просто няма тази политическа и социалнопсихологическа тежест и идентификационно/мотивационна такава.

Макар после, през османския период да наричат "гърци" всички православни, това мисля е грешка, която смесва етнонима с религиозната принадлежност, но все пак гърци си остава етноним.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Макар, че като имаме идентификацията с православната и политическата общност на Византия, от друга страна имаме и най-масовият и доминиращ етнос а именно гърците... Неслучайно в доста извори взаинтийците биват наричани именно гърци.

Това е така, да. Макар и досега да остава отворен въпроса: какви са "гърците" в Ромейската империя? Що за люде са това? От къде са се появили? На всички ни е ясно откъде произлиза етнонима гърци/грекос - става въпрос за хорица приказващи на гръцки език. Но, явно само дотам! За етнос на практика не можем да говорим, макар, че от съвременна гледна точка той се образувал във времето! Ха сега, де...

На мен "гърци" в Ромейската империя ми звучи по същия начин, както "латинци" обозначаващи народите в западните предели на Европа. Интересно е дали самото "латинци/франки" е етноним?!? Май не, и не би трябвало да бъде...

Навярно в средновековна Западна Европа под "гърци" се има предвид людете, които освен, че говорят гръцки език, изповядват и спазват източния обряд, т.е. православието. Всички в кюпа ;) Но трябва да се има предвид, че това се отнася само за жителите на Romania. За объркване на държавата, която по едно време вече дори е и "схизматична" и дума не може да става. За средновековна Източна Европа проблемът с "латинците" пък е следния - те са всички, които са "папищаши", молят се на латински език, и не са от нашите, понеже няма как да са ;) Демек са всякакви други, но не са ромеи, нито българи, нито сърби, нито руси и т.н.

Божо иначе кефи :) "Византия, която през XIV-XV век е Гърция, понеже се намира в населени с гърци земи..." Думите винаги изпреварват мисълта! Е, тук спокойно може да ме съди за авторско право :)))) Да го питаш например през XV век, черноморските градове в Гърция ли са?!? Щото по него време само Източна Тракия и споменатите градове са т.н. Византия ;)Мистра не я броим...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами колкото повече се вглеждам, толкова повече процесът на етногенезисите ми наподобява нещо като море - вълни, обръщане, течения, но определена обща тенденция. Или река - с водовъртежи, реверси, бързини, плитчини, притоци и разклонения, но с обща тенденция и посока....

Затова ми се струва, че дилемата на това:

За етнос на практика не можем да говорим, макар, че от съвременна гледна точка той се образувал във времето! Ха сега, де...

ще намери ключа си в подхода който изтегля назад създаването на етноса. Защо да не можем да говорим, мисля, че след племената етносите са следващата трайна формация?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тя кашата с "гърците" по Мала Азия, Балканите, че дори и в континентална Гърция е яко пообъркана :) Имаме естествена асимилация, след това явна консолидация, а след нея повече от очевадна миксация в Империята. Няма какво да си кривим душата - елинизма е оказал огромно влияние в излюпването и развитието на "гърците", както извън Romania, така и вътре в нея!

Да не пропусна и друг важен фактор: християнството. Богослуженията и книгите са на гръцки език, както и самото ежедневие, така, че "гърци" и да няма, ще се появят от някъде...

Нека се върнем на Божо :) Не знам той как би коментирал положението в западната част на Мала Азия през първата третина на XIV век. Там "гърци" колкото щеш, както навсякъде в Мала Азия по него време. Карам по памет, ще видя така ли беше: през 1302 г. пропада последния опит на ромеите за персонална реконкиста, когато тяхна голяма 16 000 армия е разбита от "турците". Около 1337 г. мисля, последните земи на Империята в Мала Азия са овладени от "турците". Божо защо ги е забравил тези "грекос"? Ами то "гърци" има и в Сицилия ;)

Както и да е - занимаваме се с глупости :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

На запад не се получават етнически "латинци" защото още в ранното Средновековие (разпада на Франкската държава) започва обособяването на отделни романоезични групи развиващи собствени езикови и културни особености и съответно - превръщайки се в различни народности. Латинци може да се каже, че е имало в областта Лациум през ранно-желязната епоха и преди издигането на Рим.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...