Отиди на
Форум "Наука"

Несебърски печалбари запалиха кулите на крепостта


Galahad

Recommended Posts

  • Потребители

За пореден път се видя, че нашата държава дето трябва я няма. Докато в старата част на Несебър се е вихрело бурно незаконно строителство държавата я е нямало. Когато трябва незаконните постройки да се съборят - се оказа, че пак я няма. Накрая въпросните печалбогонци запалиха гуми в кулите и повредиха постройките. Държавата се намеси само до там да загаси огъня. Много ми е интересно, дали въпросните несебърци щяха да са доволни от държава дето да им позволи да сринат стария град, но също така и всеки желаещ безнаказано да им подпали хотелите.

Участници в блокадата запалиха гуми в кулите на крепостните стени на входа на Стария град

Часове по-късно а някои от протестиращите това не се хареса и черни кълбета дим обвиха двете крепостни кули. Автомобилни гуми бяха запалени в античния паметник на културата. Дежурната пожарна кола на протеста потуши пламъците. Какъв е размерът на нанесената щета тепърва ще бъде установено. За да бъде поправена вредата, ще се наложи да пристигне екип от реставратори от Института за паметници на културата.

Излиза, че правителството на ГЕРБ ще наказва за снимане на паметник на културата, но демонстративното му подпалване си е нещо съвсем безнаказано. Не, че извършеното не е престъпление:

Глава единадесета

ОБЩООПАСНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

Раздел I

Престъпления, извършени по

общоопасен начин или с общоопасни средства

Чл. 330. (1) Който запали сграда, инвентар, стоки, земеделски или други произведения, гора, машини, рудник или друго имущество със значителна стойност, се наказва за палеж с лишаване от свобода от една до осем години.

(2) Наказанието е лишаване от свобода от три до десет години:

........

2. ако е имало опасност той да се разпростре и върху други имоти, като посочените по-горе;

3. ако запаленото имущество има историческа, научна или художествена стойност или ако в запаленото помещение се пазят предмети, които имат историческа, научна или художествена стойност;

..........

(3) Ако в случаите по предходната алинея са последвали значителни вреди, наказанието е лишаване от свобода от три до дванадесет години, а ако е последвала смърт за някого, когато деецът не е искал и не е допускал това, наказанието е лишаване от свобода от пет до петнадесет години.

Технически погледнато подпалвачите не само че трябва да бъдат осъдени, но и да платят ремонта, като при необходимост за покриване на разходите се изнесат на публична продан минихотелите.

Но в държава като нашата най-много да накажат фоторепортера, че е снимал горящите кули без разрешение за заснемане на този паметник на културата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тази есен като ходих и мислех, че ще пропусна сезона и тълпата, но сбърках, обещах на детето зимата да отидем , че поне да има по-малко сергии.

Съгласен съм да има човек от къде да си вземе сувенир, но да няма къде да погледне и не види сергия , това не е панаир все пак.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребители

Проверка на ЮНЕСКО в Стария Несебър

Двама експерти от ЮНЕСКО от днес са на проучване в стария Несебър. Те ще

прегледат и оценят състоянието на църквите и къщите-паметници на

архитектурата и ще изготвят доклад за централата в Париж.

Те на това се вика: втасахме я. Докато родните чиновници си правят опити за жалка самореклама като въртят шашми с мощи, страната ни е на път да изгуби един от обектите си намиращи се под егидата на ЮНЕСКО. И то когато негов генерален директор е известната с тъпите си изцепки и дипломатически гафове българка Ирина Бокова http://www.unesco.org/new/ru/unesco/about-us/who-we-are/director-general/the-organization/the-directors-general/.

ugly_irre.gif

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Несебърските печалбари се оказват изключително жалки личности.

А че държавата хич я няма - вярно е.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

Хората от Несебър на са виновни, не може да се оправдае събарянето на етаж от къщата или покрива и`, където живееш. В Несебър нито един няма да гласува за жалките гербери!

Проблемът е в липсата на държавата в отминалите 20 години, защо не урегулирала въпроса със застрояването, а пак всичко е ставало с корупция и бутане под масата!

Сега жалките палячовци от ГЕРБ се правят на много важни, но бутнаха постройки само на обикновенни хора, които с нищо не могат да ги заплашат. Прилизаният Плевналиев с тънкото гласче също имал незаконна вила на морето. Защо не бутнаха дворците на Велчев или хотелите на мутрите и новобогаташката измет, защото току виж и Бойко го гръмнали.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Хайде, хайде! Община Несебър си има изборни кметове. И изборен общински съвет. Избрани от нейните жители. И от тях зависи назначаването на главните архитекти на общината, ане от държавата. И всички те бяха чисти като сълза и некорумпирани, така ли?

В Стария град нямаше буквално нито една законна къща!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...