Отиди на
Форум "Наука"

Любен Христофоров - геолог и писател


Recommended Posts

 • Потребител

През 60-те и началото на 70-те години на миналия век излезе една поредица от пътеписи на българския геолог Любен Христофоров. Поредицата включваше "Амазонията", "Джунглата Петен", "Скритата река", "Съкровището на дяволската планина", "Вампирът от остров Фернандо Нороня". Авторът е бил началник на група за геоложки проучвания, работил между двете световни войни за "Роял Дъч Шел" мисля, правейки проучвания в най-затънтените райони на Южна Америка. Пътеписите му бяха едни от най-интересните, които съм чел като малък. Някои може ли да даде повече сведения за този забравен български изследовател?

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Имам само "Амазонията", и то някъде дълбоко прибрана.....

Но темата е чудесна и ми напомня за още един забележителен учен - проф.д-р Тянко Йорданов и прочутият му Атлас!!!

(и във великия български нет няма една негова снимка). Беше истинско удоволствие да слушаш невъобразимата благост в гласа му и да научаваш толкова много за света от уникалната му ерудиция.

Това беше Географ от истинска класа!

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

За Христофоров намерих само това.

http://dsclick.infospace.com/ClickHandler.ashx?ru=http%3a%2f%2fbg.wikipedia.org%2fwiki%2f%25D0%259B%25D1%258E%25D0%25B1%25D0%25B5%25D0%25BD_%25D0%25A5%25D1%2580%25D0%25B8%25D1%2581%25D1%2582%25D0%25BE%25D1%2584%25D0%25BE%25D1%2580%25D0%25BE%25D0%25B2&coi=239137&cop=main-title&c=facemoods.17.err&ap=1&npp=1&p=0&pp=0&pvaid=8dbd20b580264514ab16b5ca1f237a3d&ep=1&euip=94.236.139.169&app=1&hash=DFC57D0E83354267DAC722379DFD663D

Има линк към "Съкровището на дяволската планина" в Читанка.

Интересно, в последната експедиция описана в "Амазонията" и "Вампирът от остров Фернандо Нороня" ръководител на експедицията е Мелвил Гросвенър, бъдещ директор на "Нешънъл географик" и Националното географско дружество на САЩ.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 месеца по късно...
 • Потребител

Любен Христофоров никога не е стъпвал в Амазония, но пък добре е описал неща чути от действителна личност, която участва като персонаж в книгите му - Иван Горилата. Това наистина е българин (Иван Иванов, родом от с. Лисец, Ловешко), който завършва петролна геология и геохимия в Чикаго, а след това работи във Венесуела като нефтен геолог към фирми като ПАНТЕПЕК в залива Маракаибо и в делтата на Ориноко. В последствие е преподавал и на студенти от университета в Каракас.

Редактирано от neven
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

От книгите му съм останал с впечатление, че самият Христофоров е от Ловеч или Ловешкия край, а Иван е от Софийско и е завършил само курсове по геология, често бъркал формулите. Това което казваш е интересно, дай повече информация.

Link to comment
Share on other sites

 • 8 месеца по късно...
 • Потребител

Не! Иван Горилата е от село Лисец, което е на 5 км от рг. Ловеч.

Всъщност прякорът е не Горилата, а Горилото. И идва не от голямата му слила, а от това, че като дете е подпалил плевнята на дядо си. В последствие Любен Христофоров, който наистина е от Ловеч и е приятел с Иван Горилата (Иван Иванов), преразказва историите чути от Иван.

В началото на 30-те години на 20 век е създено петролно акционерно дружество със седалище в гр. Русе. Иван Иванов е привлечен като главен геолог и консултант за да работи по търсенето на нефт (и газ) в Северна България. След няколко години интензивни проучвания става ясно, че петролните залежи в Северна България не са рентабилни и проучванията са прекратени. Това е вече в навечерието на 2 Световна Война и тогава усилията на повечето петролни компании в Европа са насочени към Румънските находища. Иван Иванов се връща обратно във Венесуела и продължава да работи по проучване в делтата на Ориноко.

Интересно е, че докато е в българия той е заедно със семейството си - жена му, която е от Венесуела и малката им дъщеря Летисия. Жена му го напуска докато са още в БЪлгария. Иван заминава обратно за Венесуела с новата си жена Мария (българка), която е от Ловеч. Дъщерята на Иван Летисия остава в България и е отгледана от баба си. Тя завършва американския колеж в града. Тази Летисия всъщност е една от най-популярните в близкото минало личности в Ловеч - това е дългогодишната преподавателка по английски език в Ловешката езикова гимназия Летисия Чернева. Иван Иванов се връща само още веднъж в България в края на 60-те години. Връща се обратно във Венесуела за да се пенсионира с идеята да се върне в България за винаги, но за съжаление не успява.

Това е едно от малкото неща, които знам за Иван Иванов Горилото/Горилата...

Редактирано от neven
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Хм, нещо не се връзва. Към предговора на "Вампира от остров Фернандо Нороня" пишешеше, че авторът Любен Христофоров се върнал в България от странстванията си и наскоро след това починал. А и не ми се вярва в книгите си да се споменава под своето име, пък да пише за друг..

Редактирано от kramer
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Не знам дали ви се връзва или не. Особено когато става въпрос за неща писани и съчинявани от хора, които няма как да попитаме дали са истина.

Както и да е... Исках да хвърля малко светлина върху историите в книгите му.

Иван Горилата/Горилото е действителна личност. Българин, роден в с. Лисец Ловешко и това не е Любен Христофоров.

Интересното е, че във фамилията на Иван Горилата геологията и експедициите стават нещо като семейна професия. Неговата внучка също става геолог, а в последствие и правнукът му.

Дъщерята на Иван Горилата, Летисия Чернева живее все още в Ловеч и предполагам, че може да разкаже много по-интересни неща.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...