Отиди на
Форум "Наука"

Учени от цял свят са подписали писмо в защита на българската наука


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Учени от цял свят са подписали писмо в защита на българската наука

Много на брой големи авторитети в един глас дават само един съвет: не разрушавайте науката. Всички споменават за добрата оценка на БАН, дадена от ALLEA (Европейска федерация на академиите на науките) и ESF (European Science Foundation - Европейска научна фондация), и за това, че БАН е водещият български център за научни изследвания. Учените също са единодушни, че лесно и бързо се разрушава, но трудно и бавно се създава продуктивна научноизследователска база.

Разбира се, тази безпрецедентна глобална акция в защита на БАН и науката е загърната с пълно медийно мълчание от обслужващите правителството вестници и телевизии.

Прочетете цялата новина, много е интересна.

http://e-vestnik.bg/10602/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Предполагам, че въпросните учени хал хабер си нямат какво представлява БАН. А имено - резерват на комунизма, при това от сталински тип. Всъщност, БАН в сегашния му вид е създаден точно в първите години на комунистическата диктатура, копирайки челния съветски опит. А "челният" съветски опит, както е добре известно доведе до под кривата круша във всяко едно отношение. Ако някой се интерисува за истинските причини защо БАН е на това дередже, трябва да се зарови в годините непосредствено след 09.09.1944г. Същото се отнася и за всяко страна на днешното ни ежедневие - от икономиката до демографските проблеми и манталитета. Та по въпроса за внедряването на "челния" съветски опит в БАН препоръчвам книгата на Надя Живкова - Усмиряване на разума,С. 2006. И ако България въпреки силните ретроградни сили, все пак малко по малко се отърсва от комунистическото наследство, БАН си остана бастион в това отношение. Една огромна, тромава, неефективна и напълно тоталитарна структура, начело на която стои малка клика, която изсмуква всичките средства и държавни субсидии и приходи от имоти, и огромна маса, която вегитира с мизерни заплати, но несмее да каже кой е виновният за това положение. За да не съм голословен - пенсията на един академик е 2 600 лв, а заплатата на един научен сътрудник - 400 лв. Лично на мен ми е много странно, защо тези които взимат заплата от 400 лв. си траят и не поставят въпроса за това как се харчат парите в БАН.

Интересно, дали въпросните учени от цял свят, подкрепят на ръководство на БАН, примерно в следния случай - съвсем на скоро в Националния археологически институт с музей имаше избор за директор и учените избрах В. Динчев, обаче феодалните старци не им хареса избора и натрапиха друг - Л. Вагалински. При изборите в интитута В. Динчев получи 38 срещу 20 гласа за Вагалински. Е този ли тоталитарен сталински БАН подкрепят въпросните учени? Доколкото знам подобен случай наскоро е имало и в Етнографския институт.

Ето и още един съвсем пресен пример. В Пловдив БАН имат една голяма сграда. Решиха да подменят изоцията на партерния етаж, чийто покрив се явява нещо като вътрешен двор. Прекрасно начинание. Самото дето от цяла академия учени, никой не се сети, че това нетрябва да се прави в началото на зимата и то в момент в който вали обилен сняг. Ето как БАН си стопанисва имотите и как рационално израходва държавни средства. В същата тази сграда си имат и собствена книжарница. Прекрасно. Обаче в тази книжарница се продава общо взето стара литература. Пълен абсурд - в собствената си книжарница не продават дори собствените си издания! Дянков ли им е виновен, че собственият си "фирмен магазин" в Пловдив не зареждат със собствената си продукция? Нови книги и списания в тази огромна по площ книжарница може да няма, обаче има две продавачки. Мен лично ме съмнява тази книжарница да прави повече от 300 лв. оборот на месец и причаната е не че хората не искат да купуват книги. В София друг пример - специализирана книжарница на БАН в централната сграда до народното събрание и 400 м по-надолу (на ъгъла на Сердика и Дондуков) още една специализирана книжарница на БАН. Не се иска особено много акъл да се сети човек, че втората книжарница е абсолютно безсмислена при положение, че дублира дейността на първата. Много по-логично втората (на Сердика) да я закрият и да дадат помещението под наем, а същевременнно БАН от това ще си спеси и поне две месечни заплати (на продавачките в книжарницата). Между другото цялата тази сграда (на Сердика, срещу Столчина библиотека) е собственостна БАН и как една такава огромна сграда, баш на центъра на София не носи приходи е много странно.

За нивото на научната продукция немога да взема отнотошение като цяло. Специално за Института по история, единственото, което мога да кажа че е трагично. Между другото за правенето на историчсеки изследвания не са нужни особено много средства, както и за публикуването им. А за поддържането на един сайт, колко средства трябват? Всеки който иска да се запознае с дейността на някакъв институт първо влиза в сайта му и като попадне на това:

http://www.ihist.bas.bg/news_meropr.htm

какво да си помисли за въпросния институт? Кой, Дянков или Б. Борисов им са виновни, че един сайт не могат да поддържат и че ги домързяло дори собствените си издания, като например Исторически преглед, да качат ?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Здрасти!

Не съм аутентичен по въпросите на академията, но разгледах снимките на тези симпатяги. В САЩ има лаф, че бил ли купил употребявана лека кола от този човек,,,,,

Хммм аз и пакетче тоалетна хартия не бих купил от тях, та камо ли кола.....

:w00t: :w00t: :w00t:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Страшни диванета са туй учените - зачу се след малко бай Ганювият глас в съседното отделение; - аз не зная как ги търпят такива на служба. Ама чакай, ще се върне бай ти Ганю в България, па видя-щем кой е кум, кой е сват!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не се иска особено много акъл да се сети човек, че втората книжарница е абсолютно безсмислена при положение, че дублира дейността на първата. Много по-логично втората (на Сердика) да я закрият и да дадат помещението под наем, а същевременно БАН от това ще си спести и поне две месечни заплати (на продавачките в книжарницата).

Новият закон за БАН значително ще улесни разпореждането с имотите. Според него разпореждането с имотите ще става и с разрешение на Народното събрание :)

Цитат от новия законопроект:

§ 12. В чл. 10 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите „Българската академия на науките" се поставя запетая и

думите „и на самостоятелните й звена" се заменят с „на самостоятелните й звена и на

научните институти";

2. В ал. 2 след думите „Общото събрание" се поставя запетая и се добавят думите „а

разпореждането с недвижимите имоти - и след разрешение на Народното събрание.".

Ето го стария:

Чл. 10. (1) Имуществото на Българската академия на науките и на самостоятелните й звена включва право на собственост и други вещни права, вземания, ценни книжа, патенти, дарения, дялово участие в стопански организации и сдружения и други права и задължения.

(2) Народното събрание предоставя в собственост на Българската академия на науките стопанисваните от нея държавни терени, сгради, машини, съоръжения, апаратура, книжен фонд, парични средства и други движими вещи. Разпореждането с това имущество може да се извършва само в интерес на академията и с решение на Общото събрание.

Как мислите дали това нововъведение ще улесни и подобри управлението?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Разбира се, тази безпрецедентна глобална акция в защита на БАН и науката е загърната с пълно медийно мълчание от обслужващите правителството вестници и телевизии.

Предлагам да направим черен списък на обслужващите правителството вестници и телевизии.

Ясно е, че нещата отиват към генерална стачка.

Оставка!

Редактирано от Eньо
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Страшни диванета са туй учените - зачу се след малко бай Ганювият глас в съседното отделение; - аз не зная как ги търпят такива на служба. Ама чакай, ще се върне бай ти Ганю в България, па видя-щем кой е кум, кой е сват!

... кой на булката брат и на Гоце сол та.ак.

Как мислите дали това нововъведение ще улесни и подобри управлението?

Всичко зависи от хората. А сегашните бански старци нито искат, нито могат да променят нещата към по-добро.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...