Отиди на
Форум "Наука"

Списание „Nature”: Науката има различна съдба в България и Румъния


Recommended Posts

  • Администратор

София. Когато България и Румъния се присъединиха към ЕС през 2007 година, амбициозни учени в двете страни изразиха надежди, че това ще унищожи упоритото наследство на 40-те години комунизъм. Науката беше задушена от липсата на компетентност, минимално финансиране и възрастни кадри, които толкова отчаяно са се вкопчили в привилегиите си, че не дават възможност на младите да започнат да изграждат научна кариера, пише изданието „Нейчър".

Четири години по-късно двете бедни съседни страни в югоизточната част на ЕС остават заедно на дъното по отпуснати средства за наука и научни постижения в съюза. Съдбата на науката в двете страни обаче изглежда, че няма да е еднаква.

През миналата година България е намалила бюджета на Българската академия на науките с 38%, на 75 милиона лева (50 милиона долара), принуждавайки някои учени да излязат в неплатен отпуск. В същото време фондът за научни изследвания е бил съкратен с над 50%, а това ще продължи и през 2011 година. Планират се и организационни промени, които според учените ще подхранят единствено посредствеността.

За същия период Румъния е намалила финансирането на Румънската академия само с 3% и е увеличила фонда за научни изследвания с 44%, до 1,5 милиарда леи (0,5 милиарда долара). В опит да подобри стандарта на науката си, миналата седмица Румъния прие, макар и трудно, закон, който засилва контрола на качеството в университетите и въвежда строги правила за финансова оценка и оценяване на преподавателите.

Румънските учени, които работят в чужбина, казват, че промените им дават надежда, че някой ден ще могат да продължат научната си кариера в родната си страна. В същото време българските учени са все по-малко.

Различните резултати в двете страни показват, че влизането в ЕС не гарантира успешните промени в областта на науката, въпреки че то предлага пари и опит отвън, подплатени със стремежа на ЕС към иновациите. За разцвета на науката обаче националната политика е от решаващо значение.

Агенция фокус: http://focus-news.net/?id=n1480526

Оригинален линк към Nature: http://www.nature.co...ll/469131b.html

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Science fortunes of Balkan neighbours diverge

Romanian researchers' prospects improve, whereas scientists in Bulgaria face a bleak future.

Alison Abbott

http://www.nature.com/news/2011/110112/full/469142a.html

Romania's high hopes for science

Science minister Daniel Funeriu talks about why his country is investing more in research and reforming its universities.

Alison Abbott

http://www.nature.com/news/2011/110112/full/news.2011.8.html

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...