Отиди на
Форум "Наука"

"Бащата" на печатната преса - Йохан Гутенберг.


Recommended Posts

  • Потребители

На днешния ден през 1468 г. в Майнц, Германия, умира Йохан Гутемберг, което е повод да отбележим едно от най-великите достижения на човечеството, а именно книгопечатането.

Думи на капитан Хю Олд към съпругата му София:

"Единственото нещо, което трябва да знае един негър, е да се подчинява на своя господар - да прави това, което му е наредено. Учението ще развали и най-добрия негър на света. И така, ако научиш този негър да чете, вече нищо няма да го задържи. Той никога повече няма да може да бъде роб."

Британският губернатор на колонията Вирджиния, 1671:

"Благодаря на Бога, че няма нито безплатни училища, нито книгопечатане, и се надявам, че те няма да се появят и през следващите сто години, тъй като учението е донесло на света неподчинение, ереси и секти, а книгопечатането ги разпространява и клевети най-доброто управление. Бог да ни пази и от двете!"

През 99% от човешката история на Земята нито един човек не е можел да чете или да пише. Почти всичко, което сме знаели, е стигало до нас като устно слово. И както при детската игра "развален телефон", в хода на десетки и стотици поколения информацията бавно се е изопачавала или губела. Именно книгите са променили това. Както казва Сейгън:

"Те позволяват на хора, които отдавна са мъртви, да говорят вътре в главите ни. Книгите могат да ни придружават навсякъде. Търпеливи са към нас, когато не разбираме нещо, позволяват ни да преминем през трудните пасажи толкова пъти, колкото пожелаем, и никога не критикуват грешките ни. Книгите са ключови за разбирането на света и участието в едно демократично общество."

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3586951

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Явно книгопечатането е оценено много бързо - съвременниците на Гутенберг веднага са започнали да му подражават. Още преди да свърши петнайсети век, вече са печатали не само религиозни съчинения, но и документи, трактати, хроники и - колко хубаво - романи. Романи! Не на латински или гръцки, а на националните езици. Много по-евтини от ръкописните кодекси, с раделени, а не слети думи на реда, с най-фантастични теми, с индивидуалността на авторите вътре, заявена открито. Вярно е, че отначало печатните книги са изглеждали по-невзрачни от фантастичните ръчно изработени ръкописи, но в следващите двеста години печатната техника и производството на хартия се усъвършенстват, така че печатарството от занаят се превръща и в индустрия, и в изкуство. Миниатюрата, достигнала истинско съвършенство, отстъпва пред гравюрата - която също ще го достигне. Ура!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Винаги съм смятала, че е минало доста време преди развитието и масовото разпространяване на книгопечатането. Но явно само в областта на науката е било така. Тихо Брахе, например, открито се е обявявал против разпространяването на познания сред простолюдието, смятал го е за опасно или поне за излишно разхищение: "Ако направим тези неща достъпни за всички, това не би послужило на никаква полезна цел, а освен това е и неразумно."

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...