Отиди на
Форум "Наука"

Пускат марка за Паси и трабанта му


Recommended Posts

  • Потребители

post-2642-005288400 1301898168_thumb.jpg

От „Български пощи ЕАД” ни съобщават, да очакваме специалното филателно издание „20 г. Атлантически клуб в България” (юбилеят май е днес).

Няма организация у нас - дори държавно ведомство, което да е толкова „ухажвано”от българските пощи, както неправителствения Атлантически клуб в България. Името и емблемата на Атлантическия клуб се появиха отбелязани върху български филателни издания за първи път, когато организацията беше още на шест години. През 1997 г. емблемата на клуба бе отпечатана точно шест пъти в листа с четирите марки на изданието за 43-та Генерална асамблея на Атлантическата асоциация, провела се тогава в София. Името на клуба беше третирано, пак на същия лист на три езика: български, английски и френски. За сведение името на България върху марките бе изписано само на български и английски.

post-2642-013174100 1301898175_thumb.jpg

Със специален филателен блок, чрез текстове на български и английски език, през 2001 г. на целия свят гръмко бе обявено, че Атлантическият клуб в България е основният популяризатор на „Атлантически ценности” в Централна и Източна Европа (?). А година след това - през 2002 г., логото на клуба съпровождаше и филателното издание за Десетата българска Антарктическа експедиция.

През 2006 г. на блока, издаден по повод Срещата на външните министри на НАТО, проведена също в София, отново виждаме дежурното напомняне: „15 години Атлантическо движение в България”. И за да няма съмнение за какво става дума, отново е поставено и логото на Атлантическия клуб. А ето, че сега се прави и заявка за традиция: на всеки пет години да има филателно издание за юбилея на Атлантическия клуб.

По време на Народна република България с петгодишна цикличност бяха издавани марки само за „победата на Деветосептемврийската революция”. Дори годишнината на БКП (Бузлуджанският конгрес), с едно изключение в 1976 г., бе отбелязвана на десет години. За Дружеството за българо-съветска дружба, на каквото най-много прилича Атлантическия клуб, се сещаха от време навреме.

Издателите на българските пощенски марки изглежда считат създаването на Атлантическия клуб за революционно събитие в историята на втората Република България. Така или иначе, може да се обобщи накратко: Българските пощи си имат Атлантически клуб, а той пък - Пощи.

След като за предишните филателни издания се считаше, че може да се мине само с текст за Атлантическия клуб в България и с показване на емблемата му, ето че на последния блок виждаме изобразен „вождът” на Атлантическото движение в Централна и Източна Европа, бившият кандидат за генерален секретар на НАТО Соломон Паси. Освен петкратното присъствие на образа му, на блока ще видим и познатия ни „Трабант”, лично притежаван от Паси. В него бе разходен из София, първият, дошъл на посещение у нас, секретар на НАТО - Манфред Вьорнер. „Автомобилът има историческа стойност и като първопроходец към НАТО, и като представител на автомобилостроенето в бившата ГДР”, коментирал шефът на НИМ Божидар Димитров, когато Паси подарявал прочутото возило на музея.

Интересно, но никой не разглежда случаят със Соломоновия трабант в светлината на характерното за българите сиромахомилство. Изглежда на това сиромахомилство, обаче, ще се гради предизборната агитация на НДСВ.

Както и да го гледа човек, Български пощи направо са се „оляли” с последното си филателно творение. Та то си е направо предизборна пропаганда. В интернет още стои съобщението, как през 2005 г. Соломон Паси поканил Колин Пауъл (средното от трите лица в полето на новата марка) да посети избирателния му район и да се включи в предизборната кампания на НДСВ за предстоящите парламентарни избори. Сега в блока за Атлантическия клуб виждаме както Пауъл, така и Манфред Вьорнер, Яп де Хоп Схефер, Бил Клинтън, папа Йоан Павел ІІ. Някои вече са покойници, но все пак с присъствието си вдигат авторитета на водещото атлантическо лице в изображенията.

С новото си филателно издание Български пощи правят директна политическа пропаганда на Соломон Паси, който вероятно ще се окаже претендентът на НДСВ за президентския пост на предстоящите избори. При такъв „филателен актив” партията даже е длъжна да го предложи за кандидат-президент. Та досега от политиците от последните двадесет години върху пощенска марка се е появявал само образът на сегашния президент Георги Първанов. Като изключим Иван Вазов, Николай Гяуров и двамата космонавти (до 1989 г. са само те), а в по-ново време Христо Стоичков, Красимир Балъков, някои световни и олимпийски шампиони (все необосновани и случайни хрумвания), българската поща в 130-годишната си история е издавала приживе марки само с образи на държавните ни глави.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...