Отиди на
Форум "Наука"

Синдромите


Recommended Posts

  • Потребител

Субституцията на заболяването на Хашимото с тиреоидния хормон тироксин е неправилен подход в истинското изкуство на медицината. Това е така, защото изкуствено синтезираният хормон тироксин блокира естествената автогенна продукция на тиреоидни хормони от запазения паренхим на жлезата. По този начин физиологично се унищожава автогенната секреция на хормоните и се достига до пълна зависимост на организма от екзогенния внос на синтетичен хормон. Нужно е да се знае, че нормалното физиологично място на тироксина не е в червата, а в кръвта. Част от него не се резорбира, друга част от него се разрушава заради first pass ефекта на метаболизация на екзогенните вещества в черния дроб. В резултат на това дозата за тироксина с течение на времето и с напредване на заболяването до пълната резорбция и лиза на жлезата се увеличава. Въпреки субституцията много болни продължават да пълнеят заради забавения метаболизъм, който е типичен за микседема. Увеличаването на телесната маса води до пропорционално и геометрично нарастване на повърхността на човешкото тяло и на коефициента на топлообмена - основната функция на щитовидната жлеза чрез ефекта на митохондриално декупелуване на дихателните вериги и главен активатор на метаболизма. Увеличената телесна повърхност е главен фактор за нарастване нуждите на тироксин при болните с микседем. С други думи пациентите с прогресивно нарастване на теглото има двойно по-високи нужди от тироксин, а не от обичайните количества 100-200 микрограма. Друга причина за това са тропните ефекти на тиреостимулиращия хормон, който въпреки вноса на синтетичен тероксин, остава трайно висок при пациентите с трайна резорбция на тиреоидеята.

Трайният микседем при пациенти с болестта на Хашимото е грешка на медицинското изкуство и престъпление за съвременните стандарти по екзактно лечение на тиреоидните заболявания. Цялата статия тук:

http://apollon.blog.bg/izkustvo/2009/07/09/izkustvoto-da-se-lekuva-bolestta-na-hashimoto-postavia-predi.361480

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

да попитам само какви са тия мероприятия (да не навлизаме в повече подробности) за овладяване на възпалението на щитовдината жлеза?

Редактирано от Alexander_Nevski
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ми минаха двайсетина години от Чернобил, сещай се.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

хашито при възрастни първо няма много общо с чернобил (ракът на щитовидната жлеза при деца е основното последствие но това е друга нозологична единица) ...

иначе основното мероприятие за овладяване на възпалението е потискането на жлезата чрез прием на външен тироксин, защото е установено, че докато жлезата е активна възпалението си върви ... никой не знае защо точно е така ... но това е нивото на медицинската наука в момента ... в статията горе обаче се просмукват точно обратните виждания ...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Потребител

Предлагам на вниманието ви един филм, който ме накара да преразгледам отношението си към хората с автозомна тризомия. Признавам, че наученото в училище и после в университета, разглежда едностранчиво нещата и ме бях останал с едни частични и не само частични, но и в известен смисъл погрешни впечатления.

Филмът е на френски, но ще забележите, че има бележка, която посочва къде да натиснете в пространството под екрана за български субтитри.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител

Има субтитри на български. Чукнете при отметката и в появилото се меню изберете български език.

Възможно е с някои браузъри да не стане. Аз ползвах Хром и нямах грижи. С Опера може и да не стане.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...