Отиди на
Форум "Наука"

Добромир от Месемврия - богомил ли е?


Recommended Posts

 • Потребител

През 1079 година един мъж на име Добромир се бунтува срещу Източната Римска империя. Но и той не успява да помогне за възстановяването на България, която вече 60 години е под византийска власт.

Искам обаче да обърна внимание върху личността на този човек, този водач. И тъй като това е не много известен въпрос, ще поставя два цитата:

Бунтове избухват и в Средец,начело с павликянинът Лека, а в Несебър избухва друг бунт под водачеството на Добромир. Българското население подкрепя и други метежници като павликянинът Травъл (1084 г.) и други.

Цитатът е от: http://istoriabg.com/?p=3214

Едновременно другъ, както изглежда, българинъ, на име Добромиръ, който, неизвестно защо, се счита за последователь на богомилската ересь, бунтувалъ населението въ Месемврия и областьта и успѣлъ сѫщо така да завърже връзка съ печенѣзи и кумани за действия противъ императора.

А вторият - от книгата на академик Васил Златарски, посветена на нашата начална история.

По мое мнение тези бунтове целят не толкова освобождение, колкото придобиване на някакви права. Разбира се, може да има национален елемент (тоест - премахване на ромейското управление). Ако беше първото, нямаше да са локални бунтове, а щяха да обхванат по-големи територии.

Но кой е Добромир? Наистина ли е богомил?

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Добромир... и Лека

През 1079 г. Добромир, вероятно - аристократ, се опитал да подбуди бунт в Месемврия (дн. Несебър).

Предполага се, че се е свързал с павликянина Лека в Средец (дн. София).

Свързал се и с куманите, живеещи отвъд Дунава, и с печенегите, живеещи в Североизточна България.

Някой си Лъв Диаватин, човек на императора, постигнал мир с куманите и печенегите и успял да откаже гражданите на Месемврия от бунта. Очевидно е, че подготовката за въстание е била слаба, а българите не изгаряли от желание да се бунтуват. Анна Комнина отбелязва, че Лъв Диаватин "успял да уреди тамошните проблеми".

Няма данни Добромир да е бил еретик.

Лека бил пловдивски павликянски водач, имащ връзки (чрез посредничеството на брат си) с печенегите в Североизточна България. Вдигнал бунт в Северна България. После, извикан от жителите на Средец, опустошавал тамошния регион, включително - земите между Ниш и Скопие. Убил средечкия епископ, който бил на страната на византийския император. След някакви несполуки в хода на въстанието, той "превил врат" пред властта на имп. Никифор III Вотаниат.

По време на тези бунтове отрядите на печенеги и кумани навлезли чак до Адрианопол.

Двамата подбудители на бунтове поискали прошка от императора, който им простил и ги почел с високи чинове и богати дарове.

Пламене, кажи сега, можем ли да кажем, че двамата са блъфирали, че ще освобождават българите, за да бъдат надарени от императора?

Асен и Петър също обещавали да разбунтуват българите, ако имп. Исак II Ангел не ги направи прониари (ако не им даде земя срещу военна служба във византийската войска). Но те удържали на обещанието си и освободили страната от византийското владичество.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Няма данни Добромир да е бил еретик. Даже не е ясно какво точно е искал да направи. Обаче, няма логика да вдига въстание за освобождение на българите в крепостта на гърцизма - Месемврия.

Лека е павликянин, който е убил софийският митрополит. По това време павликяните все още не са били българизирани, т.е. няма логика арменци еретици да вдигат въстание за освобождение на православните българи. Това обяснява и въпросът за въстанието на Травъл - а чисто религиозна основа, а православните българи въобще не са го подкрепяли.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Пламене, има ли нещо, което да добавиш?

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

В таком случае ще трябва да отворим тема за въстанията на българите срещу византийското владичество.

Нека първо авторът на темата да каже дали е съгласен да разкъсаме границите и веригите, поставени от него - чрез избора му на заглавие...

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

А за Нестор няма ли да кажете нещо? И за въстанието на Никулица Делфина.

Опасявам се, че и в двата случая нещата не са баш така както се представят в нашата романтична историография. И двата случая нямат нищо общо с освободителните стремежи на българите. Въстанието на Никулица Делфина в основата си е ромейски метеж с основно влашко участие, а на Нестор е провокирано от конфискуването на имотите на Нестор от финансовия министър Никифорица, съчетано с недоволството на дръстърските "миксоварвари", на които не били платени парите за служба в армията и стремежа на печенегите за плячка.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор История

Няма как да подкрепят българите Травъл.Той определно иска да прави павликянска държавица.Да не говорим че основното занимание на дружината му е грабеж/познайте на кое население/.Образно казано Пазвантоглу от 11 век.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Момчета, много моля да ме извините за закъснението. Просто сега можах да прочета темата.

Няма никакъв проблем да се отвори нова тема или да се смени заглавието на тази.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...
 • Модератор История

Сега Антон Страшимиров /сам родом от Варна/ твърди че в един момент край Месемврия имало своеобразна богомилска република.Вероятно става въпрос именно за Добромир.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...