Отиди на
Форум "Наука"

Мистерията на календара в пещерата Магура


Recommended Posts

  • Потребител

Навярно знаете за слънчевия календар в пещерата Магура.

Ето малко снимки и текст за припомняне:

3401.jpg

th_3401-2.jpg

"Древните обитатели на Магурата са съставили точен слънчев календар, по който времето и смяната на сезоните могат да се отчитат и днес. Началото на всяка година, разделена на 366 дни, е било в деня на пролетното равноденствие, 21 март.

Следващите важни точки са 8 май – времето на мистериите, 15 август – времето на големия лов, 23 септември – времето на есенното равноденствие. Календарът представя всички тези моменти във формата на фриз от знаци и рисунки по стените на една от галериите, наречена Светилището.

Анализът на рисунките поражда хипотезата, че образецът на този календар най-вероятно има началото си в Египет или Месопотамия. Той обаче е изцяло съобразен с особеностите на нашите географски ширини. Налице са свидетелства за култ към Слънцето, което единствено от всички небесни тела е изобразявано по-едро и с човешко лице.

Култ е имало и към жената. Особено любопитни са сцените, изобразяващи празника на плодовитостта на 8 май: по характеристиките си той вероятно е бил по-ранен с 2700 години от известните гръцки мистерии в Елевзина. Ядро на празника са ритуалните танци и поемането на дяволска гъба /стимулатор на халюцинации и полова активност/."

http://kurier.bg/nauka/14474.html

"Пещерата Магура е праисторическата библиотека на Югозападна Европа. Това разказа за вестник „Новинар" археологът от Националния археологически институт с музей към БАН Тодор Стойчев. От години той изучава рисунките, скрити дълбоко в недрата на хълма Магура, и има сигурни данни, че хората там са разполагали с календар още преди 5000 години. Това е най-ранният слънчев календар, открит досега в Европа. Той е изрисуван по стените на залата-светилище и на него са отбелязани поне 5 празника, както и 366 дена. "

http://www.bg-history.info/3401/Magura-pazi-nai-stariia-slunchev-kalendar-v-Evropa.html

Общо взето се сещам защо Тодор Стойчев е решил, че това е календар - редуващите се тъмни и светли квадратчета могат да съответстват на редуващи се ден и нощ. Но от къде се разбира че са отбелязани тия дати: 21 март, 8 май , 15 август , 23 септември, къде е преброил 366 дни, каква е връзката с Египет?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Потребител

А кое е точно календарът, кръглото или онова с танцуващата жена?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И двете се тълкуват като каленндар.

Имало е подобни рисунки в пещера край Байлово,

http://rock-cut.thracians.org/bg/s_m_bajlovo.php

но вече са унищожени изцяло:

http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=90646

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Добре, но наистина - откъде е вдина връзка с Египет? Календарът не е ли свързан със земеделските култури?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Намерих една книжка на Т.Стойчев , където е обяснено тълкуването на календара : групи от черно-бели квадретчета са интервали от време между събития като равноденствие и хелиакални изгреви на звезди:

post-5781-039214000 1322314497_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...