Отиди на
Форум "Наука"

Евангелизъм, баптизъм


Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте,

На скоро ми стана интересно за двете движения, но никъде не мога да намеря компетентна информация за тях. Искам да попитам, какво значат, как се изповядват, като цяло лоши ли са?

Извинявам се, ако съм сбъркал мястото или не съм задал много ясни въпроси, но самият аз не съм наясно. :D

Поздрави!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Здравейте,

Наскоро ми стана интересно за двете движения, но никъде не мога да намеря компетентна информация за тях. Искам да попитам, какво значат, как се изповядват, като цяло лоши ли са?

Извинявам се, ако съм сбъркал мястото или не съм задал много ясни въпроси, но самият аз не съм наясно. :D

Поздрави!

Здрасти.

"Евангелизация" понякога изобщо се нарича проповядването на християнството сред нехристияни, тоест проповедническата, пропагандната работа.

Много от различните протестанти се самонаричат "евангелисти", имайки предвид, че проповядват Евангелието. Най-общо казано, евангелизмът днес може да мине за консервативно протестантство - тоест повечето хора, които се самонаричат "евангелисти", вярват в спасение чрез вяра, а не чрез дела, в осветеност на цялото паство, в преимуществена тежест на Писанието над всеки друг източник на вярата и пр. За евангелистите понякога се говори и като за "християнска десница", особено в Америка - защото са традиционалисти, държат на здравия семеен морал и на донякъде по-традиционни религиозни форми. Примерно евангелистка пасторка или "епископка" се среща относително рядко. Обикновено евангелистите не си падат по крайности от харизматичен тип - тоест по припадъци, изстъпления и религиозни екстази по църкви и сборища. Има евангелисти-петдесятници, евангелисти-лутерани, евангелисти-баптисти, евангелисти-англикани и пр. Различни са помежду си.

Самият аз съм православен, но не намирам нещо особено вредно у тях - ученията им са крайно непопулярни в България, но имат известно облагородяващо въздействие върху част от циганите.

Баптистите са едно от протестантските течения. Особеното при тях е, че вярват в това, че кръщение трябва да получават само съзнателни вярващи (а не например и деца, както е в по-традиционните протестантски и непротестантски общности). У нас баптисти почти няма, но са многобройни в "Библейския пояс" в Щатите. Архетипната американска баба от холандски произход, която живее в къщичка сред царевичака някъде в прерията, гърми с пушка по крадците и пече отличен черешов пай, обикновено е баптистка :) Баптистът може да бъде и често е евангелист. Между баптистите обаче също има сериозни различия.

В континентална Европа почти не са останали местни баптисти след Религиозните войни. Повечето са емигрирали към Америка и сега някои техни организации се опитват да проповядват отново на Стария континент, но, общо взето, без голям успех. Ученията им са по своему симпатични, но проповедниците им са безумно наивни и лесно се объркват.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

За мен е по-интересна връзката (сходствата) между англосаксонското протестантство и юдаизма. За съжаление не съм достатъчно грамотен, за да коментирам, но ми прави впечатление, че никъде другаде няма толкова масово носене на библейско-еврейски имена както в англосаксонските страни. При католиците (да не говорим за православните) няма да срещнеш имена като Сара, Ребека, Джудит (Юдит), Рейчъл (Рахел/Рахил), Джошуа (Йошуа) и т.н.

Ако някой е достатъчно подготвен, за да пусне, развие и дискутира такава тема, ще чета с голям интерес. :)

Редактирано от Aspandiat
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Спандю, просто протестантите еднакво тачат цялата Библия (докато примерно католици и православни определено предпочитат Новия завет) и затова онези налитат на старозаветни имена.

Бояне, да, нещо такова :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
За мен е по-интересна връзката (сходствата) между англосаксонското протестантство и юдаизма. :)

Че какво общо има юдаизма?!? blink.gif Комитопулите (Давид, Арон, Мойсей и Самуил) имат ли нещо общо? Просто хората използват широко библейските имена, а не като у нас 2/3 от имената да са останали от езическо време. punk.gif

За ме въпроса

Искам да попитам, какво значат, как се изповядват, като цяло лоши ли са?

ми звучи странно. Какво значи "лоши"?

Глишев-оглу ефенди е дал добър отговор, но все пак пречупен през гледната му точка на православен.

Аз като неправославен мога да кажа, че не виждам защо трябва непременно "много силно да вярваш", за да си баптист...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Какво означава протестантите да налитат на старозаветните имена? В Северна Европа "налитат" на традиционните си имена от езическо време.

Редактирано от kramer
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това май важи преди всичко в англоезична среда. В наши дни скандинавците са заклети протестанти (май лютерани най-вече), но доколко днес са запазили старата система от имана не мога дъ съдя.

А кажете как християнски светия носи име, което означава, че е посветен на езическа богиня? :P

Тъй де, св. Димитър, демек Деметриус (т.е. "посветен на Деметра"). :clap3:

И прочее, и прочее...

Редактирано от Black Wolf
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...