Отиди на
Форум "Наука"

Кога завършват писмените сведения за България у византийските хронисти?


Recommended Posts

  • Потребител

Нека да се пренесем в съдбовните за Балканите XIV и XV век...

През 1371 година умира последният наш владетел, чиято воля се разпростира върху цялата държава - Иван Александър. Е, Добруджанското деспотство не го включвам, разбира се. Децентрализацията у съседите също напредва. Трябва да отбележим, че през 1364 година се състои последната ни война с Византийската империя. Тогава заглъхва шумът от оръжия между двете държави България и Византия. Завинаги... От тук нататък ролята на Източната империя в нашата история е взета от турците. Ето защо ще попитам за един друг момент от това изместване. Кога за последен път България, и сведенията за нея, за българите се срещат във византийските хроники? Четох Българската Анонимна хроника от XV век - да, там наистина се споменава за ромеите. Но България в летописите на Сфранцес, Дука, Халкокондил?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Българи се споменават у Леонтий Махера като наемници на Кипър - а това е втората половина на XV в.

Мисля, че за патриарх Йосиф II, който умира в 1439, гръцките и латинските автори споменават българския му произход - той е син на "Шишман" като не е съвсем ясно дали става дума за цар Йоан-Шишман или за един друг български аристократ на име Шишман от края на XIV в., живял като изгнаник в Константинопол. Един италиански художник - Гоцоли - рисува имп. Йоан VIII и патриарх Йосиф по спомени към края на века.

Пламен Павлов, разбира се, има статия за патриарха: "Щрихи към портрета на патриарх Йосиф II", но не съм я чел и не знам на кои извори почива. В "България и Папството през Средните векове" на Гюзелев също може да има нещо за изворите. И евентуално у Рънсиман, "Падането на Константинопол".

Хубава тема :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Дука и Халкондил съдържат наистина доста интересни сведения за България, но интересното е, че доста малко от тях е преведено. Този, дето е интересен не е Сфранцес, а Псевдо-Сфранцес, т.е. не Малката, а голямата хроника. Самият Сфранцес е интересен заради сведенията за някои издънки на византийските Асеневци и за последното превземане на Несебър непосредствено преди завладяването на Цариград. Там е и за преговорите с Янко да му бъде отстъпен Черноморския апанаж.

Освен това са интересни и някои от кратките византийски летописи.

Една от най-интересните е хроника 72а. Там се говори за военен поход на Муса Разбойника срещу българите през 1404г. и за завладяването на София през 1426г. от султан Мехмед Бореца.

За превземането на Несебър от турците през 1397г., а след предаването му от Сюлейман на Византия за последвалата обсада от Муса през 1410г. пък говори хроника № 29.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Действително твърде интересна е 72а. Според описаното в нея оставаме с впечатлението, че българските земи са си кажи речи свободни. Няколко пъти различни султани "завоюват" София, включително през 1425/26 г. !

А интересно и споменатите няколко дневни затъмнения на какво се дължат.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Затъмненията са си обичайните, но са правели тогава впечатление и са ги слагали в хрониките. Иначе интересното е, че през ХVв. се говори за превземане на Търново, Никопол, Видин, посичане на Шишман, пленяване на Страцимир, но едва похода на Муса през 1413г. вече се свързва с някакво подчиняване или поне разораване на българите. А не да допуснем, че голкова независими източници грешат, при това някои от тях е трябвало да са добре информирани е малко трудно.

За София Дука пише, че през 1454г. султанът я предложил на Бранкович заедно с бащините му владения срещу Сърбия, деспота естествено не приел, макар че трябвало да бяга.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами пише, че 3 дни било тъмно през деня както е през нощта и после още едно за 7 дни май че, на това обичайни затъмнения ли му викаш? :) Може да е имало пепел от вулкан примерно или нещо подобно.

А иначе си е ясно, че османската власт в нашите земи в самото начало е била силно отсъстваща и в общи линии местните български феодали са си правели каквото си искат във владенията, както и преди това само дето сега е нямало цар над тях. В общи линии дори е била още по-оферта тая обстановка за тях, естествено стига да се споразумеят със султана да няма много грабителски походи на армията му в техните земи, ама само това ;)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...