Отиди на
Форум "Наука"

Миниатюри, изобразяващи Покръстването


Recommended Posts

  • Потребител

Добре, признавам - Покръстването е един от любимите ми периоди от нашата история през Средните векове.:) Ето защо ще задам въпрос пак от този период.

Във форума има много теми, касаещи важния акт от 864/5 година. Но някак ни убягва неговото изобразяване както у нашите хронисти, така и ромейските. Бих искал да попитам - кое е най-ранното изображение на това събитие? Досега, може и да греша, не съм срещал някакво изображение, освен известната миниатюра от българския превод на Манасиевата летопис, направен по времето на Иван Александър през XIV век. Все пак, това време е доста по-отдалечено. Този важен акт би трябвало да е документиран със средствата на изобразителното изкуство. Победата на хан Крум над Никифор, пиенето от черепа на василевса и много други епизоди са известни, но 864/5 година?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Обикновено, се изобразява това което искаш после да гледаш или да се гордееш с него.

А не такова с което да те е срам.

Вероятно за това е така.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мироки, нали мога да те назова така, питах за най-ранната миниатюра на Покръстването, защото никъде не съм срещал такава. Тази от българския превод е много популярна. Срещнах още една.

post-2606-054780800 1314785136_thumb.jpg

post-2606-076527100 1314785229_thumb.jpg

Редактирано от plamen_starbov
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Разбира се, че можеш да ме наричаш така. Миро, това е и част от името ми, другите 2 букви са ми абревиатурата на другите ми 2 имена. Така, че не е само ник нейм :)

Аз писах защото Налагането на християнството не е воля на нашите държавници или население, а насилствен процес и ситуация в която нашата държава се е оказала победена. И приема покръстването.

За това и няма много място за гордост. Поне в началния етап докато това се е усещало. После вече свикваш и го приемаш за даденост, както и ние сега всъщност. Нищо, че още сме не до там християни (то кръвта вода не става лесно :) ). Явно и 1200 години са малко.

Останало ни е само една ритуалност Сватби, Кръщенета и Погребения. На повечето от нас.

А последните 2 са влизането и излизането от християнството, остава 1 събитие съзнателно, което правим, като християни и то е сватбата (и то не знам до колко съзнателно го правим). А християнството не е само обредност и то на тези 3 събития.

Та след като опознаят властта чрез религия, започват и да се появяват и култови обекти и други начини за да се припомни за тази власт. Но така мисля аз. :)

Надявам се да съм бил полезен.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...