Отиди на
Форум "Наука"

Родословието на княз Фердинанд


Monarh

Recommended Posts

  • Потребител

Родът на Кобургите води началото си от времето на свещения римски император Сигизмунд I , който подарил 1 херцогство на техните прадеди . Бащата на Фердинанд , принц Август , е австрийски генерал-майор и саксонски генерал-лейтенант . Единия от чичовците му става португалски крал . Другият , принц Алберт, е съпруг на кралица Виктория и умира в годината на раждането на Фердинанд -1861 . Третият му чичо , Леополд I , става белгийски крал . Единият от братята му , принц Филип Сакс Кобург Готски , е херцог Саксонски и кралски фелдмаршал . Вторият му брат , Август Леополд , става зет на бразилския император Дон Педро , който го провъзгласява за адмирал на Бразилия . Глава на Кобургския род е херцог Карл Едуард , чийто син е кръщелник на Фердинанд .

Майката на Фердинанд , принцеса Клементина , е дъщеря на френския крал Луи Филип и праправнучка на Луи XIV . Баба и , Мария Каролина , е дъщеря на австрийската императрица Мария Терезия , а майка и , Мария Амалия , и баща и , Франсоа II , са бивши крал и кралица на двете Сицилии . По тази линия Фердинанд е братовчед на италианския престолонаследник и бъдещ крал на Италия Виктор Емануил III , с когото през 1930 г. ще станат и сватове чрез брака на Борис III с принцеса Джована Савойска . Последната издънка на този съюз е бракът на Мария Кристина Бурбонска , кралица на двете Сицилии , с архидука Пиер Фердинанд IV , гранддук на Австрия и Тоскана .

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Това е дискусионен форум.Не виждам какво има да се дискутира по СV - то на Ферди.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Какво мислите за е твърдението му , че в жилите му тече и славянска кръв - чрез брака на княгина Анна Ярославлевна с френския крал Анри I през 1051 г. ?

Редактирано от Петър Петров
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Няма нищо лошо да има тема за родословието на цар Фердинанд. Социалистическата историография го изкарваше "немец същи", който редовно прецаквал България "ради матушка Германия". Та все пак е добре да се види, че в миналото на рода има и други етногени.

Сещам се нещо забавно от комичния сериал за Злостър ("Черното влечуго" с Роуън Аткинсън). Един от героите беше обвинен, че е германски шпионин и той за да отрече, заяви, че бил истински англичанин като самата кралица Виктория. И последва: "А така, англичанин като кралица Виктория значи - майка немкиня, съпруг немец ...". От Виктория до ВСВ управляващата династия в Англия носи същото име като тази у нас и после се преименувант на Ундзор. Та както се вижда при монарсите е трудно да се правят откритията на соцнауката, че някой от тях бил "немски патриот". Фердинанд е бил свързан родствено (и имотно) не само със съюзниците на България от ВСВ, ами и със основните ни противници - французи и англичани. Тъй че при изборът му с кои да сме съюзници в световните войни едва ли се е влияел.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Самия Фердинанд винаги е давал приоритет на Бурбоните при изтъкване на произхода си.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...