Отиди на
Форум "Наука"

Законите на Хамурапи


Recommended Posts

  • Администратор

Открит в Суза (Иран) през 1901г. черен базалт, наречен „Законник на Хамурапи”, съдържа един от най-древните текстове на антична Месопотамия. Надписан на акадски, това е по скоро сборник от правни текстове, отколкото законодателство в съвременния смисъл на тази дума. 282-та члена съставляват уникален извор за изучаване на обществото, икономиката и вавилонската монархия от II хл. Пр. Хр. Ето няколко кратки откъса от това законодателство.

„Ако някой човек извади око на знатен гражданин, ще извадят и неговото око.

Ако архитект конструира къща за някого и не я направи здрава, къщата падне и убие собственика, този архитект заслужава смърт.”

http://en.wikipedia.org/wiki/Hammurabi

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Законите на Хамурапи се намират на каменна колона от черен базалт. Тъй като е бил направен опит стълба да се преработи част от текста е бил заличен. Липсващата част е била допълнена при намиравнето на библиотеката на цар Ашурбанипал, в която на глинени плочки имало препис на законника. В горната част на колоната има рележ изобразявщ как богът на Слънцето Шамаш дава законите на цар Хамурапи - символ на божествеността на законите.

Иначе тествете се отличават със своята казуистичност, което кара някои учени да смятат, че в основата им стоят решения по конкретни съдебни дела. Иначе казано отделните текстове представляват диспозитивите на съдебни решения по различни спорове, които били описани и събрани заедно. Сборника със закони е общ - съдържащ разпоредби от различни отрасли на правото (тогава патрикуларизацията не е била позната, т.е. деленето на правото на различни отрасли).

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

http://www.nauka.bg/index.php?mod=front&am...e&pid=10572

Това са всички закони на Хамурапи!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...