Отиди на
Форум "Наука"

Войнушко снаряжение?


Recommended Posts

  • Потребители

Тъй, ровичкам си из нета и попаднах на следните картинки:

turcvoynuk2525.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Войнукът е със синята премяна ;)

voynik.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Предолагам TW еденицата е правена по първата рисунка. Та питането е, има ли изобщо записано някъде какво са носили и използвали войнуците?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

То дето е със синя дреха и прилича на нещо средно между западен и български средновековен воин, ами я му вижте на щита какво има...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Войнуците (войнуганите) са население със специален статут, което било освободено от някои данъци срещу носене на военна служба. Има обаче една съществена подробност - те служели предимно в обоза, тъй че няма как да са на предната бойна линия. В мирно време се грижели за държавните коне и конюшни. Били групирани в оджаци по 25-30 души. Що се отнася да османската армия въобще, то до Ататюрк кога повече, кога по-малко, ама си е включвала една прилична част сбирщина. Тъй че много не трябва да се набляга на османски униформи. Ще рече, че обичайното облекло на населението може да мине и за облекло на войнуците.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Та питането е, има ли изобщо записано някъде какво са носили и използвали войнуците?

Войнуците претърпяват известно развитие през годините. Първоначално са били част от бойния състав, но постепенно са изтеглени към обозите, по-точно към конюшните. Смята се, че има приемственост с военните отряди на ВБЦ. От тази гледна точка може да се допусне, че картинка #1 е донякъде правдива.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Действително се счита, че в самото начало са били в бойните части, но това е по-скоро един преходен етап, когато са бълг. войници, към същинския период, когато са част от обоза, макар да продължават да се ползват старите названия "войнуци" и "бащина". С времето задълженията ставали все повече, а привилегиите им по-малко, което започнало да ги демотивира да се явяват за поход. Но това е обща криза на армията на осм. империя.

Турците не са искали християни да служат в армията, но пък походите им коствали много жива сила и е трябвало да прибегнат до компромис, като пратят християните в обоза - хем не са в армията, хем ги ползват за войните.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Тия неща са ясни, на мен ми трябва източник :) Бракята турци имат едно по-така изследване за войнуците от 89 г. ама е отново списъци на войнуци и села (в по-голямата си част). На някой ако му е попадало сведението за "учредяването" на войнушкия корпус от Тимурташ паша да го сподели :v:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Войнуците (войнуганите) са население със специален статут, което било освободено от някои данъци срещу носене на военна служба.

Мисля че да наричат войнуганите (войнуците) население е прекалено смело твърдение.

Viynuk/voynugan e по-скоро титла, също като yeniceri, subasi, topci, vekil-i, sipahi, reis, hazir, а не общност или етнос.

Може би става въпрос за привилегированата рая "Ямаки Войнуган" "re’aya Yamak-i Voynugan", който са обслужващ персонал заедно със Çeltükçi, Doğancı, Kurucu, Kürekçi, Müsellem, Yamak-i и Yürük.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Дам Венко, но както писа Галахад самата титла/позиция деградира с времето. А мюселимите по-скоро са местно опълчение до колкото помня.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...