Отиди на
Форум "Наука"

Откраднаха тротоарното осветление в „Иван Вазов”, София


Recommended Posts

  • Потребители

Преди десетина дена прочетох някакво съобщение с гордото заглавие: „Тротоарите като в Париж.” Тази година ремонтът на тротоарите щял да бъде приоритет за Столична община, обещал зам-кметът по транспорта. „Столичните тротоари ще са с нов облик до края на годината и по нищо няма да отстъпват на настилките в Париж и в София” - били думите му. http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-03-02&article=401707

Е, голям шегаджия е този кмет, защото едва ли настилките в Париж изглеждат така:

post-2642-019102100 1331627699_thumb.jpg

post-2642-098974600 1331627706_thumb.jpg

А така изглежда от вчера настилката около последната (или първата?) спирка на трамвай № 1 в кв. „Иван Вазов”. Миналата есен махнаха старите плочи и сложиха павета. Най-ме заинтригуваха дупките, които бяха оставени в средата на тротоарите и на доста места в градинката, около която обикаля трамвая и чиято настилка също бе обновена.

Аз реших, че вероятно ще сложат там някакви осветителни тела, с оглед да се придаде по-естетичен вид на алеята. Представях си ниско метално стълбче с някакъв лампион върху него.

Бедна ми била фантазията! Изтеглиха жиците и в дупката сложиха подови (в случая подтротоарни) осветителни тела!

post-2642-086235900 1331627713_thumb.jpg

post-2642-009346300 1331627720_thumb.jpg

Не съм бил в Париж, може така да изглеждат тротоарите там, но нашето мероприятие ми дойде като: „на свинче - звънче”. При цялата ни нищета днес, да слагаш лампи под тротоарите си е направо „тиха лудост”. Нещо като: „корабът потъва, но оркестърът нека да свири!”

Не бях предвидил обаче, че тези тела, които според мен нямаха кой знае какво приложение, ще бъдат харесани от частни лица и ще бъдат откраднати. Изглежда са масово производство и някой ще ги сложи за атракция в заведението си. Върви изяснявай после откъде се е снабдил с тях.

И така от вчера прясно ремонтираната настилка около спирката на трамвая е изпълнена с дупки, от които стърчат жици. И сега естествено ще следва отново заравяне на пари в земята. Или ще сложат нови тела, или ще трябва да изтеглят жиците, за да се обезопаси електрическата инсталация и дупките да се запълнят.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

С риск да убия всичко детско в тебе, ще те "светна" че нещата продължават да се правят не "в ползу народу" а на принципа - Има там едни пари, има там и един наш човек , и никак няма да е лошо да направим така, че тези две величини се срещнат :lightbulb:

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Има и още един момент. От както се помним изглежда законът ни е безсилен да каже на изкупвателните пунктове за желязо: "Не приемайте капаци от шахти и улични лампи, защото очевидно са крадени!", отделно и патрулиращите коли на полицията изглежда са безсилни да залавят крадците нажелезни и медни предмети, вероятно заради естественият камуфлаж на кожата им нощно време.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Докато няма ефективни действия (защото закони има) срещу градските лумпени и маргинали, това е положението.

Преди няколко дни минах оттам, светеха и под 2 см. сняг! Егати идиотщината. И колко лева е взел тоя изверг, който е свършил това?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Има и още един момент. От както се помним изглежда законът ни е безсилен да каже на изкупвателните пунктове за желязо: "Не приемайте капаци от шахти и улични лампи, защото очевидно са крадени!", отделно и патрулиращите коли на полицията изглежда са безсилни да залавят крадците нажелезни и медни предмети, вероятно заради естественият камуфлаж на кожата им нощно време.

Откакто се помните вие ;) Ний помним и друго време. А пък по времето на дядо ми такива просто жална им майка.

Полицията на ниско ниво е толкова зле, че не е истина, да не говорим, че не й пука дори и да види нещо. Което впрочем важи и за гражданите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Сигурно изпълнителят на мероприятието с осветлението под тротоара си е сложил някакви пари в джоба. То от гледна точка на управляващите подмяната на тротоарите си е едно антикризисно мероприятие. Ще се намери работа на десетки хора, ще се внесат пари в НОИ от техните осигуровки, и от ДДС ще постъпят постъпления в хазната. Но това щеше да бъде добре, ако ставаше дума за чужди инвестиции, а не за парите на софийските данъкоплатци, които се страхуват да влязат в повечето подлези в София.

Нека да се поправят тротоарите, но не с такива безсмислени нововъдения по тях. Бил съм на доста места в Европа, че и в Япония, но никъде, като съм се разхождал, не съм стъпвал по осветителни тела. Всеки нормално мислещ човек ще ви каже, че това осветително тяло е слабо място в настилката. Тя и сега вече е пропаднала на няколко места. Вместо да се сложи едно здраво паве, е сложено нещо, което ако не го откраднат, то рано или късно ще се откърти. Първо ще пречи на движението, после ще изчезне и там ще се появи дупка. А самото тяло на практика е декоративно - за украса, то не осветява настилката.

post-2642-021396000 1331713053_thumb.jpg

Тази безсмислена виртуална велосипедна алея бе „изрисувана” по времето на кмета Бойко Борисов. Вижда се нейната съдба. Сега кметицата Фандъкова изгражда стабилни велосипедни алеи. Аз като минавам покрай тях се чудя защо не срещам велосипедисти, но като че ли така е по-добре. Засега.

Уличното движение в София било много сложно, казват. Но вижте колко е сложно движението по тротоарите.

post-2642-072849700 1331713059_thumb.jpg

Сложени са някакви пътни знаци, но примерно: кой има предимство, ако се срещнат на ъгъла пешеходец и велосипедист? Ами ако пешеходецът се е засилил да хване автобуса, защото аз съм направил снимката от мястото, където има автобусна спирка? Ще успее ли той да види евентуално идващият по алеята велосипедист.

За сега е хубаво, както казах, че има само алеи, а няма велосипедисти. Не знам само дали трябва да се гордея, че алеята е изградена и с моите пари като данъкоплатец. Ако нещо все пак ме гложди, то е, че аз не съм велосипедист и да си призная: дразни ме безцеремонното прокарване на велосипедните алеи, без са отчитат неудобствата и притесненията, които те създават на пешеходците.

post-2642-033302900 1331713066_thumb.jpg

Такива контейнери с торбички за събиране на изпражненията на кучетата бяха поставени преди няколко месеца в Южния парк. Те пак са направени и монтирани с моите пари на данъкоплатец. Естествено никой не ме е питал дали трябва да бъдат поставени те. Избрали сме си общински съветници, които да защитават нашите интереси и те са решили така. Но тези общински съветници в Париж ли живеят? Не познават ли те манталитета на българските собственици на кучета, които в парка не водят любимците си с къс повод, че и не спазват разрешеното време за това. Та те, за да съберат изпражненията на кучетата си, трябва да носят със себе си лопатка и метличка. Виждали ли сте собственици на кучета в ръка с такива принадлежности?

Краят (по точно крахът) на това мероприятие ми беше ясен, още когато за първи път видях въпросните контейнери. На тях поне е отбелязано кой се е облажил от тяхната направа. Днес те стоят като паметници в парка. В тях няма торбички. Все едно е дали те не се поставят, защото са се свършили или защото собствениците на кучета просто не ги използват.

post-2642-031164700 1331713073_thumb.jpg

Оптимистите, че проблемите с кучетата могат да се оправят, като се призоват собствениците им към по-висока култура, се опитват по шеговит начин да обърнат внимание на проблема с изпражненията на кучетата. Като гледам обаче техните постери, на мен ми става тъжно. Защото от тях лъха абсурдната истина, че спасението не е в повишаване на културата на собствениците на кучета, а в повишаване на културата на самите кучета!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Когато Рудолф Джулиани идва на власт в началото на 80-тте в Ню Йорк, прави две неща - въвежда политика на нулева толерантност в полицията - т.е. полицаят е длъжен да те глоби и за най-малкото нещо, иначе прави дисциплинарно нарушение самият той. Това е противоречиво решение, защото след като здравият разум потъва някъде, започва полицейщина и град Ню Йорк според мен е жертва точно на нея. От друга страна, ред пък има... :post-20645-1121105496:

Вторият момент е с отстраняването на вандалщината на публичните места. Една секция на метрото се прави идеална. След 2-3 седмици разбира се, тя е в графити и смрад. Отново се прави. Отново се прецаква. Отново се прави. Пак се прецаква. Пак се прави. И така, докато най-накрая лумпените им омръзва.

Има трети път - на интеграция и консолидация на нацията и на повишаване на културата. Това става, когато хората повярват във властта. Това става, когато най-накрая тя направи нещо разумно и редно. Първият път няма да се приеме, вторият няма, третият няма. Четвъртият ще.

Т.е. властта не бива да отстъпва! Откраднаха лампите? Сложете ги пак (и издебнете кой ще пипне, да се разходи малко до ТПО Кремиковци, кво пък, и там има работа). Ама непълнолетен бил, щото баща му го пратил? А, оправете си законите, вкарайте го него в Бойчиновци, а баща му в ТПО Кремиковци.

Не правете такива ламби, слагайте си ги където им е мястото, а именно горе. Подменяйте ги редовно! Ще им омръзне. Чистете си улиците не оставяйте прахоляците да се веят в главите на гражданството.

Като си свърши работата властта, няма да има лумпени, защото властта създава средата, а средата съзсава хората.

На Раковски бяха насадили цветя на тревата. Някой ги беше ИЗКОПАЛ. Чудно каква глава има тоя, който нощем ходи да изкопава цветя от улиците. Цвятата ще ги намерите на гробищата да се продават от едни, чиито камуфлаж затруднява разкриваемостта им нощем, а денем те са горе-долу хрисими, освен когато не са повечко.

Ми насадете ги пак, бре, па турете една камерка и един поУицай. То това е като примамката за мишките.

Тъй то. Обществената собственост има едно много странно свойство - изисква повече пазене. Затова пазете я, а не само да направите търга с фирмичките, да се направи нещо читаво и след като го налазят лумпените, които в наше време са част от естествения радиационен фон, поне докато някой не включи дозиметъра, вземете, па го подържайте!

Ама ще имна загуби. Ми ще има - вие да не сте фирма? Вие нямате за цел да излезете на печалба, а да създадете среда, която да създаде хора. Това струва пари, воля и стягане на подчинените да вземат да забравят, че не са ориенталски заптиета. Иначе - ето вече втора седмица как трети човек ми звъни да търси работа. С обазованието му, с езиците му, с младостта му, с опита му. Кво толкоз.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...