Отиди на
Форум "Наука"

Смайваща древност на бушмените


Recommended Posts

  • Модератор антропология

Диенекес, който и да е всъщност, е много талантлив любител - популационен генетик. В смисъл нивото му е далеч над нивото на среднодобър антрополог, въпреки че май няма формално образование в областта.

В блога си е пунал свое изследване с огромен оригинален принос, което не е единствения случай при него. Използвал е методологията и базата данни на някаква фирма за ансестрални изследвания, 23§ме; разработена от бивш член на екипа на паабо; става въпрос за офтуер, който автоматично анализира неандерталкия "примес" у конкретен съвременен човек на базата на 2PCЛ и създава двуизмерна генетична карта на близостта на конкретния човек до денисовския/неандерталския/геномът на шипанзетата; чрез анализ на около 1 милион снп; което е доста; достатъчно, за да е е анализът правдоподобен; едното измерение репрезентира степента на близост м/у изследвания човек и геномите на архаичните човеци; -рото измерение репрезентира разликите в геномите на денисовци и неандерталци и къде попада изследвания човек при съпоставянето на тези разлики; резултатът е двуизмерна карта.Всеки от анализираните индивидуални геноми е репрезентиран със символ; бушменските геноми са репрезентирани със светло зелен квадрат. Всеки символ е индивидуален геном; както виждаме, степента на контрибуция на неандерталците и денисовците у всеки индивид е по-скоро различна; но не ми е това мисълта; мисълта ми е следната:

Първо картата в малък мащаб, за да се види на едро степента на междувидова близост и посоките на тази близост:

post-10705-007421300 1331989704_thumb.jp

Сега същата карта, с висока разделителна способност, на която се виждат индивидуалните геноми.

Какъв този геном (бушмен) в горния десен ъгъл на картата??? Защо е там, където е? Изобщо не трябва да бъде там.

post-10705-075565300 1331989718_thumb.jp

Редактирано от Южняк
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами мястото му би трябвало да показва първоначалното положение на сапиенсите, същото се казва и в един от коментарите след статията.

Прави ми впечатление малкия брой на изследваните бушмени - преброих по-малко от десет зелени квадратчета. Какво ли резултати ще донесе разширяване на изследваната база? Според мен около изолираното квадратче ще се появят още.

Което ще означава, че бушмените са "мръднали" от оригиналното си място след плодотворни срещи с представители на други популации, и това може да е станало сравнително скоро.

За другите е ясно: тъй като са стигнали далеч в пътешествията си, са се срещнали с още по-отдалечени еволюционно форми, при което силно се отдалечили от първоначалното си място на графиката.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Каскадьор, доста си прав, но ако твоята спекулация е вярна и това квадратче не е грешка, денисовци не са африкански вид или предшествениците им са напуснали африка далеч преди появата на неандерталците.

Изглежда ми като нонсенс. Денисовци и бушменът са в двата противоположни ъгъла на картата. Да ти кажа спекулацията си: при бушмените съшо има хибридизация, с африкански "вид", който е абсолютно неизвестен, и гените на тоя вид са "издърпали" бушмена в горния десен ъгъл. Тъй като са в полосата на неандерталците, това е вид, сходен с африканския предшественик на Homo neanderthalensis., с изходната неандерталска популация в африка, преди предшествениците на неандерталците да мигрират в евразия. Какво ли още има да видим....

Редактирано от Южняк
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Значи, тва хуманоидите се очертаваме едно голямо, щастливо семейство, :smokeing: , където никой не е подминат неуважен :head_hurts_kr: независимо на колко крака е ходил, на два или четири, и семейните ни връзки са изключително комплицирани. :bigwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
никой не е подминат неуважен ... независимо на колко крака е ходил, на два или четири

Мисля обаче, че към ходене на четири крака се преминава по-късно - при откриването на алкохолната ферментация :Oo:

Сериозно: това си го поставил в списъка с въпроси за бъдещето на антропологията в съседната тема (които дават работа на целия китайски народ :tooth:), така че повече - евентуално там!

.... денисовци не са африкански вид или предшествениците им са напуснали африка далеч преди появата на неандерталците.

Вторият вариант определено звучи добре. Еректусите са напуснали Африка преди почти 2 млн. години. Вероятно африканската вълна не е била само една, също е възможно и частично връщане. Но като цяло потокът е излизал периодично от пренаселената с човеци "люлка". Производни на по-ранните еректуси форми са населявали само Азия към момента на излизането на "новите" от Африка и вече не са населявали самата Африка. Там те са били заместени от по-нови човеци, сред тях са и сапиенсите.

Редактирано от каскадьора
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Значи, тва хуманоидите се очертаваме едно голямо, щастливо семейство, :smokeing: , където никой не е подминат неуважен :head_hurts_kr: независимо на колко крака е ходил, на два или четири, и семейните ни връзки са изключително комплицирани. :bigwink:

И от определенна генна комбинация ще да е тръгнала историята и цивилизацията. Въпросът е от каква?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...