Отиди на
Форум "Наука"

Честит Рожден ден на Ричард Доукинс


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

rd.jpg

Клинтън Ричард Доукинс е виден английски етолог, еволюционист, биолог, привърженик на направлението на нео-дарвинистите и автор на научно-популярни книги. Той е открит атеист, хуманист, скептик и спада към най-изявените критици на креационизма.

Ричард Доукинс е роден на 26 март 1941 година в Найроби, Кения. Той произхожда от заможно фермерско семейство. И двамата му родители се интересуват от природните науки и отговарят на въпросите на сина си научни термини.

Доукинс споделя, че получава в детството си „нормално англиканско възпитание“. Въпреки, че започва да се съмнява в съществуването на Бог, когато е 9-годишен, по това време той е убеден в достоверността на аргумента, че след като може да се забележи ред и дизайн в природата, то следователно Бог като Творец съществува. Около 15-16 годишен стига до заключението, че теорията за еволюцията дава по-добро обяснение за разнообразието на живота и става атеист.

Доукинс се мести в Англия с родителите си, когато е на 8 години. През 1962 година завършва зоология. Защитава магистърска степен през 1966 и докторска през 1989 година.

Има три брака. Първите два приключват с развод. Понастоящем е женен за актрисата Лала Уорд.

Доукинс става известен през 1976 с книгата си "Себичният ген", в която обяснява в популярна и общодостъпна форма редица възгледи на теорията за еволюцията от гледна точка на гените. Той въвежда думата мем и предлага да бъде основано ново научно направление под названието меметика. Книгата му "Разширеният фенотип" публикувана през 1982 е значителен принос към еволюционната теория. В нея той изказва твърдението, че ефектите във фенотипа не се ограничават само с тялото на организма, а могат да се разпрострат в околната среда, включително и в телата на други организми.

Клинтън Ричард Доукинс и Даниел Денет изказват идеята, че гените имат и свой културен еквивалент. Мислите, както и различните поведения имат способността да се възпроизвеждат. Те се дублират чрез меметни процеси и паразитират върху приемници, които след това ги възпроизвеждат.

Участва често в телевизионни и радиопрограми и изнася лекции пред различна публика на теми свързани с еволюцията, креационизма и религията. Ето една негова оптимистична гледна точка:

:bigwink:

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...