Отиди на
Форум "Наука"

Great Pacific Garbage Patch


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

North_Pacific_Gyre_World_Map.png

Голямо тихоокеанско боклучийско петно“ (Great Pacific Garbage Patch), „Тихоокеанският боклуковъртеж“ (Pacific Trash Vortex), „Северната тихоокеанска спирала“ (North Pacific Gyre). Това са само някои от наименованията на гигантския остров от боклук в Тихия океан. Сметището се простира на 500 морски мили от брега на Калифорния, през северната част на Тихия океан, покрай Хаваите и достига Япония.

Площта му е два пъти по-голяма от тази на щата Тексас, а масата на битовите отпадъци, 80% от които са пластмаса, е над 3,5 млн. т, алармира "Сан Франциско кроникъл". Айсбергът от отпадъци е още от 50-те години. Всяко десетилетие площта му нараства 10 пъти.

Независимо от размера и плътността на това сметище, не може да бъде снимано от сателит. Пластмасите плават във водата на дълбочина от 1 до 100 метра.

Учените са установили причината за плътното струпване на боклуци. През канализацията празните пакети отиват в океана, а теченията ги отвеждат до боклучения остров.

Тъй като теченията текат в кръг, парчетата боклуци попадат в един вид водовъртеж и се събират на купчина на едно място.

Районът, в който се трупат отпадъците, е в неутрални води, встрани от основните плавателни маршрути.

Евентуалното премахване купа ще струва милиарди долари. Освен това нито една страна в света не се наема да работи в неутрални води и да събира отпадъка и на другите.

Еколозите предупреждават за сериозната опасност, която боклуците представляват за обитателите на океана. Птиците например погрешка взимат парчетата пластмаса за храна, но частици от опаковките засядат в храносмилателната им система и те умират.

За разлагането на пластмасата са нужни десетилетия, предупреждават учените.

tumblr_lthrw3xEQ21qaitioo1_1280%25255B4%25255D.png

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И все пак природата си е природа:)

Насекомо колонизира пластмасата в Тихия океан

halobates-5b.jpg

Гигантската плака от плаващи в океана късчета (Great Pacific Garbage Patch), с дебелина на някои места от няколко десетки метра, създава среда за възпроизвеждането на вид водно насекомо - Halobates sericeus.

Този вид е способен да живее в морска среда, но има нужда от твърда почва, за да снася яйцата си. Така "пластмасовият континент" става за него мечтаният инкубатор.

В резултат насекомото е на път да се засели в северната част на Тихия океан. Това ще бъде неочаквана манна за раците, рибите и дори за морските птици, които се хранят с него и яйцата му.

Но Halobates унищожава зоопланктона и хайвера на рибите, припомнят биолозите.

Ако плътността на микропластмасата продължи да се увеличава, ще нарастне и честотата, с която този вид се среща, което създава риск от дебалансиране на океанската екосистема, предупреждават изследователите.

Според Националния институт за космически изследвания на Франция, който спонсорира предстоящо изследване на "пластмасовия континент", плаката от плаващи частици се разпростира върху около 3,4 млн. квадратни километра. Теглото на твърдото съдържание се изчислява в десетки милиона тона.

Гигантското струпване, което продължава да нараства, вече е убило милиони птици и морски животни.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...