Отиди на
Форум "Наука"

Византийски моливдовул, употребяван като амулет ?


Recommended Posts

  • Потребител

На прикачената картинка може да прочетете статия, публикувана в "Известия на НИМ", том 17. Авторът смята, че намереният моливдовул е бил използван вторично като амулет, но аз не мога да се съглася с тази негова теза, защото не виждам кръгла дупка, каквато би трябвало да има, ако въпросната оловна пластина е висяла на връв, по-скоро ми прилича на пукнатина. Освен това и формата е твърде неугледна, а все пак говорим за мек метал, едва ли е било проблем да бъде оформена по-удачно дори от дете.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Направих си труда да поразровя специализираната литература и се оказа, че има публикуван и друг такъв печат - в статията "Les Argyroi" (J.-C. Cheynet et J.-F. Vannier). Авторите смятат, че печатът вероятно е принадлежал на един от синовете на Василий Аргир, братът на император Роман ΙΙΙ Аргир.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Може този, който е рязал печата да е имал нужда от олово, но да се е побоял да посегне на лика на Богородица и да е употребил само страничните части от печата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Владимир Пейчев е автор който има сравнително добри познания в областа на нумизматиката около 13-18 век и публикува предимно, да не казвам изцяло такива материали. Като цяло налучкването на произхода на притежателя на печата (Никофор Аргир) донякъде малко ме смущава...или не си е направил труда да потърси информация, както е направил Зитко , или е претупал тази статия, стояща малко като "пощенско съобщение" С две думи и двете постъпки не са сред най-правилните.

Все пак аз мисля че е възможно да е бил употребяван като амулет, по начина който е съобщено "във малка кожена кесийка, превързана с връв на врат или колан" и за целата не е нужна дупка за да се закача на нея. Също е възможна тезата за неграмотноста на притежателя, за който буквите не са от значение а само изображението, тъй като това изображение на Богородица е известно и популярно за 11-12 век и е възможно само то да е имало значение за притежателя

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...