Отиди на
Форум "Наука"

произход на турската нация


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Това което ще кажа сега съм го взел от книгата ,,От Галиполи до Лепанто,, на Христо Матанов и от книгата на Вера Мутафчиева ,,Българските земи в османската държава,,.

Държа да подчертая че и двамата са сериозни академични учени с многогодишен стаж и признати за водещи историци в цял свят по отношение на балканистиката и туркологията.

Те не могат да бъдат обвинявани в никакъв случай в в омраза към турците,нещо повече,както се знае Вера Мутафчиева подкрепи идеята за изграждане паметник на Сюлейман паша на Шипка и по скоро може да бъде обвинявана в туркофилия.

И тъй къде са корените на турския народ.

През 13 век известният Чингис хан със своята непобедима армия вилнеел из цяла азия и с небивала жестокост колел наред който му попадне в ръцете.Това естествено предизвикало огромна бежанска вълна която се понесла към незасегнати от татарите земи.Това били хора предимно от страните, Согдиана,Транссоксиана,Туран,централна азия и други.Тези хора били от различни раси (все пак предимно тюрки),от различни народи,с различни вери (все пак предимно мюсюлмани сунити),говорещи различни езици (все пак повечето говорели тюркски езици) и с различна степен на социално развитие,едни били номади,други полу номади,трети,земеделци.

Важно е да се знае че тази бежанска вълна не била еднократна, а поредица от групи хора които една след друга в голям отрязък от време се придвижвали в една посока.

Тази посока била Мала Азия.

По това време централна и източна мала азия били под властта на т.нар. Иконийски султанат,който бил представител на т.нар. ,,развит ислям,,.Тази могъща някога държава страдала много от постоянен сепаратизъм.Трудно е да преброят дори всички султани,претенденти,узурпатори,самостоятелни владетели и т.н.От друга страна тази държава понесла в средата на 13 век два много силни удъра от страна на татарите.

Въпросните бежанци макар и с различна социална история поради преживения политически катаклизъм били принудени да възродят като свой обществен строй чистият номадизъм.Той бил свързан с екстензивно животновъдство при което били нужни все нови и нови пасища.Освен това този тип животновъдство по принцип не бил в състояни да изхрани такавва маса хора и те били принудени да си доставят допълнителни средства за живот грабейки други племена и народи.

Та цялата тази маса хора се стоварила върху иконийския султанат.Иконийците били достатъчно силни да опазят центъра на държавата си,но на север бежанците (които от този момен ще наричам турци,макар това да не е съвсем точно) смазали иконийците и заели земите им.Както казах обаче турците имали нужда от все нови и нови пасища,пък и зад тях на вълни прииждали още хора.Затова тези турци нападнали Византия (към 80 те години) и започнали да и отнемат земи.

По това време тези бежанци започнали да се оформят като народ.Започнал да се създава техния език на основата на различни тюркски езици,и приемали една религия,макар за много от тях по това време ислямът да бил само тънко покритие на стария племенен шаманизъм.

Започнало формирането и на племена които представлявали група хора попаднали под водачеството на способен водач.

Тези племена станали основата на формирането на прото държави,наричани бейлици.Те обаче дълго време нямали шансове на развитие.Тези бейлици с икономика опряна на екстензивното животновъдство и грабежа скоро изчерпвали своите ресурси.Бейлиците във вътрешността нямайки как да се сдобият с нови пасища,водели помежду си жестоки войни за вече наличните.Тези пък които били на запад,рано или късно достигали морето и вече нямало нито как да сесдобият с нови пасища,нито имало кого да ограбват.Някой от тези бейлици изградили силни флотове с които започнали пиратски нападения над гръцките земи.Венецианците и Генуезците обаче които владеели тези води нямали намерение да ги делят с никому и с голямо настървение воювали с турците дотам че накрая ги отказали да строят кораби.

Смята се че конкретно османският бейлик е основан от Ертогрул който в края на 13 век дошъл с племето си неизвестно откъде в западна мала азия.Според същата теория през 1299 синът му Осман станал Иконийски васал и получил от султана символите на властта сабя,тъпан,знаме и бял кон.Тази дата традиционно се смята за основаване на начало на Османската държава.

Каква е истината обаче.

Във историческите писания от онова време няма нито едно неоспоримо споменаване на Ертогрул хан.Поради тази причина този човек може да се счита за измислена личност в по късни времена.

Колкото до Осман за него сигурните сведения са твърде малко и твърде кратки.

За най достоверно може да се счита сведението на Халкокондил че Осман бил гръцки селянин който станал разбойник,но поради голямата си свирепост и жестокост бил намразен дори от своите и накрая избягал при турците където приел исляма и събрал около себе си множество подобни нему хора.Постепенно тази разбойническа шайка прераснала в племе.

Според един от най известните тюрколози Бабингер ,,Съмнително е дали последните султани в Коня (иконийския султанат бил унищожен през 1306) изобщо дори са чували за Осман и малкото му племе.Колкото до това пък че са признали държавата му,това е легенда неподкрепена от абсолютно нито един достоверен исторически извор,,.

Османците за пръв път се споменат в сериозен извар през 20 те години на 14 век.

По това време те с небивала жестококт унищожават бейлика Караси,разположен срещу дарданелите.За тези небивали жестокости съещу мюсюлмани турците дълго ги мъчи съвестта със задна дата обвиняват карасийците че искали да станат християни и дори че били наемници на Византия и воювали с други мохамедани.

След това със помощтта на лодки турците започват да преминават протока и да извършват нападения в Тракия.Император Андроник ІІІ поглежда сериозно на тези нападения и след няколко годишна война ги разбива и те се отказват от тези действия.

След това османците отново започват войни с други бейлици и отново изчезват от изворите.

Отново се появяват през 40 те години във връзка с гражданската война във Византия.Противници в нея са законния император Йоан V Палеолог и узурпатора Йоан VІ Кантакузин.

Именно Кантакузин вика турците да му помогнат срещу неговия претендент.

На неговата съвест лежи пристигането на турците на балканите.Когато турците идват във Византия те грабят най безогледно и жестоко,като превръщат Тракия в истинска пустиня.И понеже там вече няма какво да грабят нападат Сърбия и България.Българският и Сръбският цар естествено са бесни и искат отстраняването на Кантакузин и помагат на Палеолог.Това пък предизвиква Кантакузин все по често да праща турците да грабят в България и Сърбия.

Накрая се случва непоправимото,след едно земетресение което разрушава стените на много крепости турците заемат крепостта Галиполи и започват своя поход в Европа.

Ето как Никифор Григора описва турската армия ,, Банди от дрипльовци главорези които не знаят какво е милост,въоражени с по една дебела сопа и два коня и притежаващи така да се каже нюх към слабите и беззащитни хора.,,.

В османската армия няма никаква организация,всеки командир действа по свой почин и за своя изгода,а султана е просто ,,пръв сред равни,,.Отрядът на султана е макар и най голямата само част от армията.

Както се каза основата на турската икономика са придобиването на нови пасища и грабежите.Когато османците стъпват в европа те вече имат възможност да придобият и от двете.И тогава към тяхната държава се запътват всички лумпени и идиоти от мюсюлманския свят за да грабят,убиват,забогатяват и да пасат стадата си.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...