Отиди на
Форум "Наука"

Как българите победили монголите през 1223 г.


Recommended Posts

  • Потребител

В Казан е открита изложба на една картина. Така вижда победната атака на българските войски, унищожили монголската армия през 1223 г. под българската крепост, младият казански художник Рустем Хузин.

http://inkazan.ru/kak-bulgary-mongolov-pobedili/

5648c5809c4a7b3c11874ccde93b296e.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

В коментарите пробългарската линия определено доминира.. И там и спорове като македонските. Това българския народ, народ като народ, все се мъчат да му объркат историята. Да се чуди човек, какъв толкова би бил проблема през 1918 г. да ги запишат българи и край. За какъв дявол е трябвало да стават татари??

ПП

А руския изобилства с лафове:"башку включайте!" :good:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Голям спор в коментарите, потомци на татарите или на българите са. Тия комунистите успяха от три български общности да направят две да са анти-български настроени, страшна работа.

Шъ тЪ изключиме от ДКМС-то - къде забрави помашката нация в Родопите? Имаме цяла мюсюлманска българска държава, но това в Родопите излиза, че не било българи, а щото били мюсюлмани били друга нация!? :doh: Комунистическа мисъл!

Монголите наистина нанасят много тежък удар на Волжка България. Но те правят поразии и в Дунавска България и дори си имаме цар-татар. На практика обаче завладените от татарите територии запазват голяма част от своята самобитност. В Китай и Индия да речем управляват монголски династии, но си остават местните традиции, тъй че културите на тези държави са доста различни. Същото е положението е със Златната орда - тя доста се отличава от управляваните от монголите Китай и Индия. Руските княжества също е били васални на татарите, но са доста различни от Китай и Индия. Забавното е, че украинските националисти считат себе си за славяни, а руснаците за монголи. :tooth:

Но монголското нашествие нанася непоправим удар върху военната, политическата и културната мощ на Волжка България. По-късните ханства вече нямат същата тежест в региона.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Така става понякога, когато варвари се сблъскат с по-напреднала цивилизация. Приписват си нейните постижения, които започват да използват в живота и в културата си, и гледат да заличат или умаловажат нейното значение. Подобни примери има много.

руската империя <---> Волжка България

елините <---> траките, Египет

израелтяните <---> филистинците

Редактирано от Sync
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Изглежда че, на малко хора е известен фактът, че именно Казан в края на 19 и началото на 20 век е центъра на татрското възраждане. Именно казанските татари дават началния подтик и на пантюркизма в неговия езиков, исторически и политически компонент. Впоследствие, след младотурския преврат през 1908 г., много татарски интелигенти бягат в разпадащата се Османска империя и привнасят тук идеологията на пантюркизма. Та по време на това татарско възраждане същите тези татарски интелектуалци възраждат и спомена за Волжска България по начин, който е напълно сходен с днешните писания на македонистите за антична Македония. В смисъл татарите се представят и за потомци на волжските българи и за наследните на златорденските татари. Тези писания са изцяло в националистически пантюркистки дух и със силно панислямистко влияние. По отношение на България същите тези татарски интелектуалци имат крайно враждебно отношение. Наприемр те твърдят, че българите били от Волга и че първоначалната им религия била исляма. От тогава датира и "булгаризмът" сред част от местните. Да се говори за някакво запазено "булгарско" самосъзнание предавано от поколение на поколение са вятър и мъгли работи. Това си е съвсем нова националистическа идеология, която прави опити да се отдели от татаризма едва през последните две-три десетилетия, както впрочем днешния "антички" македонизъм се опитва да се еманципира от (юго)славянския идеал.

А иначе езикът, който си говорят т. нар. "булгари" си е изцяло кипчашки - от една група с кримскотатарския.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Християнството и исляма са близки, авраамически религии, и имат едни и същи светци. В Казан се намира и Храмът на всички религии.

5cb041b4a58138cfa95371b20732b771.jpg

По принцип религиите в света имат общо начало и същност:

facdd98aa1bbaf7d81faa97831450823.jpg

Редактирано от Sync
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...