Отиди на
Форум "Наука"

Медицинските специалисти - лекари и медицински сестри - са на изчезване в България


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Според проучване на института „Отворено общество" само 5% от лекарите и 4% от медицинските сестри у нас са на възраст до 30 години.

Съвсем скоро в България ще се усети остър дефицит на медицински кадри. Това показва проучване на института „Отворено общество", посветено на човешките ресурси в здравеопазването.

Според данните от изследването 20% от лекарите в страната ни са на възраст над 60 години, а 48% от тях са между 46 и 60 години. Само 5% от лекарите в България са на възраст до 30 години. Когато тези хора се пенсионират, кадрите в здравната система ще намалеят значително, се казва в изводите от проучването.

Оказва се, че недостиг на кадри ще има не само в лекарската професия, но - и сред медицинските сестри. Данните, отнасящи се до тях, са още по-тревожни. Само 4% от медсестрите са на възраст до 30 години. В регистрите на Българския лекарски съюз (БЛС) фигурират 32 000 лекари и 47 000 медицински сестри. Това на практика означава, че се падат средно по 1.5 сестри на лекар. Според световните стандарти обаче, за да протече една манипулация нормално, на един лекар са му необходими най-малко 2 сестри.

„Недостигът на лекари у нас в момента не се усеща осезаемо, но липсата на достатъчно сестри вече е голям проблем.", казва за Economy.bg Боян Захариев, който ръководи проучването на „Отворено общество". Захариев допълва, че в някои градове у нас съотношението сестри-лекари е дори по-малко от средното за страната. В Ловеч например този коефициент е 1.4.

Защо лекарите и сестрите са „на изчезване"?

Отговорите на този въпрос са няколко. Най-напред се забелязва световна тенденция за отлив от професията. „Доскоро тази тенденция не беше характерна в България, но с приобщаването ни към глобалната икономика и най-вече - с приемането ни в Европейския съюз тя ще стане осезаема и у нас.", казва Боян Захариев. Според него професията е тежка, стресова, изисква много инвестиции на време и средства в образование, а заплащането не е чак толкова високо, дори - в световен мащаб. Това кара хората да не я предпочитат вече толкова, колкото са я предпочитали в миналото.

„Най-добре платени са медиците в Австралия и в Канада, затова много от лекарите от западноеврейските страни заминаха да работят на други континенти.", казва Захариев. Страни като Великобритания също изпитват остър глад за медицински кадри. Страната отчасти е решила проблема си, като си набавя кадри от източноевропейските държави.

Тенденцията за миграция на лекари и сестри от една държава в друга също е една от причините за дефицита на кадри в здравеопазването. „След присъединяването си към ЕС Полша беше една от страните, които най-силно усетиха на гърба си недостига на медици.", коментира Б. Захариев. Според него в България този процес се е забавил заради икономическа криза. Когато излезем от нея, обаче, Захариев предвижда, че голяма част от българските лекари също ще се ориентират към западноевропейските пазари на труда заради по-доброто заплащане и по-добрите условия на труд. „Около 20% от лекарите заявяват, че желаят да емигрират, но реално само 5% от тях го правят.", коментира Боян Захариев.

Българските лекари заминават най-често за Великобритания (42%), за Германия (25%) и за Франция (8.9%), показва проучването на „Отворено общество". Има тенденция те да напускат страната още от студентската скамейка.

В същото време у нас чуждестранните студенти, изучаващи медицина, се увеличават. „Те вече заемат 30% от всички студенти по медицина в България.", казва Захариев. След като завършат, голяма част от тях се връщат да работят в родните си страни. Експертът от „Отворено общество" определя тази тенденция като още един от факторите, които са предпоставка за задълбочаването на проблема с липсата на лекари и сестри у нас.

Данните на Българския лекарски съюз също са тревожни. „От 01 януари до 30 юли 2012 г. са били издадени 300 сертификата на лекари за работа в чужбина, което е много повече, в сравнение с миналата година. Всички тези медици са с вече подписани договори за работа.", съобщиха за Economy.bg от съсловната лекарска организация. Само на 26 юли са били издадени 12 нови сертификата, допълниха от съюза. „От лекарите, които заминават за чужбина, 78% са млади, без специалност, а 49% са новозавършили през последните две години.", допълни д-р Юлиан Йорданов, зам.-председател на Българския лекарски съюз.

В сравнение с останалите страни от Европа обаче България все още се нарежда в дъното на класацията на държавите, които страдат най-много от липса на медици. По данни на Световната здравна организация и на Евростат на 1000 души у нас се падат по около 3.7 лекари. В Германия съотношението е 3.6 лекари на 1000 души, в Румъния 2.3 на хиляда. „На фона на европейските съотношения броят на лекарите в страната ни за момента е по-скоро достатъчен.", казва Боян Захариев от „Отворено общество", но предупреждава, че бъдещето никак не е розово.

http://www.economy.b...i-na-izchezvane

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

За мен по-коректно е да се каже, че "лекарите и мед.сестрите, които искат да работят за 500 лв са на изчезване в България".

А не "на изчезване по принцип". Нищо не се губи в природата. Я ако утре кажат - пичовете, вдигаме от утре заплатите - знаете ли колко народ ще се пръкне от нищото!? Че ще се наложи конкурси да се правят, комисии да се назначават, да се гледат документи, да се събират препоръки...

...

Преди години моята кукувица /шефката ми/ ми беше казала, че "на младите хора не им се занимава с наука".

Вярно е, че "на младите хора не им се получава минималната работна заплата, занимавайки се с наука".

Нямало - вика ми тя - кандидати за докторантури.

Няма - казвам аз - ама при тази стипендия. Вдигнете стипендията три пъти и ще се появят кандидати, каквито не сте сънували, че може да съществуват... /е, да добавя, че освен пари, трябват и условия на труд, каквито не могат да осигурят, но схващате накъде ми е мисълта/.

...

Ето така в България има много науч/е/ни работници, които работят нещо друго, за да си вържат гащите. В момента, в който се появи научна институция, която да им предложи същия или по-висок доход и условия на труд, те ще се "върнат" в науката.

И сега просто го виждаме с лекарите. Ако един лекар може да изкара повече пари, той ще изкара повече пари. И понеже надали един лекар ще стане таксиметров шофьор, вариантите са по-ограничени в нашата дива родина.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Глобален Модератор

Само след няколко години няма да има кой да ни лекува!

След три до пет години няма да има кой да лекува българите. Това заяви в предаване по Дарик управителят на МБАЛ „Каспела" доц. Илиян Дойков. По думите му само за миналата година два курса от медицински университети в страната не са започнали да работят като лекари. Едните са напуснали България, а другите не практикуват професията. Това са хора, които са обучени тук, но няма да допринесат с нищо в нашата здравна система, допълни доц. Дойков.

Проблемът с кадрите в здравеопазването ще се изостри в следващите няколко години. Средната възраст на специалистите се покачва. Това важи в голяма степен за хирурзите, голяма част от които са в предпенсионна възраст.

В същото време няма попълнения от млади лекари. Липсва им мотивация да останат в България, отчасти заради ниското заплащане и повече заради негативните обществени нагласи към лекарите. Освен това те не могат да печелят добре преди 30-ата си година заради 4-5 годишните специализации, които допълнително завършват, обясни доц. Дойков.

Той посочи, че годишно в системата на здравеопазването се извършват 1,5 милиона хоспитализации, което води до повишаване средната продължителност на живота. Медиите обаче отразяват само, че сме на последно място в Европа по този показател, но не отчитат, че преживяемостта се е покачила с 1,5 години за същия период. Същото важи и за детската смъртност - най-висока е в Европа, но е намаляла в сравнение с предишни години, коментира лекарят.

Той смята, че резултатите, които в момента се постигат в България с този начин на финансиране и управление, са извънземни, подчерта доц. Дойков. Със здравна система като нашата другите държави като САЩ, Германия, Франция биха се сринали за месеци, а не за години, категоричен бе доц. Дойков.

„Ние нямаме желание за огромни суми, тъй като нашата държавица не разполага с такива. Ние искаме те да бъдат пропорционално разпределени и здравеопазването да вземе своите 6% от БВП, въпреки че отново ще бъдем на последно място в ЕС по този показател. Важно е този процент да не се променя в годините", допълни доц. Дойков.

http://b2bnews.bg/in...uva-675418.html

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

трагедията при сестрите, анестезиолозите, патоанатомите и съдебните лекари е пълна - те вече не достигат и нещата не опират до години ... скоро и при другите специалности ...

проблемът обаче е, че при нивото на доходите в БГ, няма дори и пакитата да дойдат тук, да не говорим, че никой в чужбина не знае български ...

а един анестезиолог се изкарва за 10-11г. ...

т.ч. като се има предвид колко е бавна БГ държавата, ще има една дупка от около 15г. с драстичен недостиг на медицински кадри ...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Невски,

Радвам се на оптимизма ти.

15 години с драстичен недостиг...

А после?

А после - същото. Но вече хроничен драстичен недостиг.

Решението е много просто - ако вдигнат заплатите три пъти и хора ще се намерят веднага.

Край на недостига.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Невски,

Радвам се на оптимизма ти.

15 години с драстичен недостиг...

А после?

А после - същото. Но вече хроничен драстичен недостиг.

Решението е много просто - ако вдигнат заплатите три пъти и хора ще се намерят веднага.

Край на недостига.

глупости

нито тия дето от 10г. работят във фирмите (фармацевтичните) ще се върнат веднага в клиничната медицина, нито тия дето са се устроили в чужбина и детето им ходи на детска градина в мюнхен ще се върнат с лека ръка

единственият бърз начин за набавяне на медицински специалисти е назначаването на пенсионери - някой иска ли да се оперира при 80г. хирурзи ...

понятието 'веднага', не съществува при назначаването на големи бройки медицински специалисти, тяхното обучение отнема години, а повечето загубени са безвъзвратно загубени ...

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Потребител

влизаме в последна фаза

голяма част от новозавършилите вече директно заминават навън веднага след завършването

познавам доста хора с 10-15г. а дори и няколко с по 30г. стаж, които се глсят да заминават кой за Германия, кой за Англия и кой за Франция

селища с по няколко хиляди души са останали без лекари или личния лекар е например педиатър, който не е е компетентен по голяма част от болежките им

след 10г. - много по-зле от сега

поздрави на всички пациенти, които не можаха да разберат, че за един доктор не е проблем да отиде да работи за много пари, докато за тях е проблем да отидат да се лекуват там където е отишъл доктора за много пари, защото ще трябва да плащат много пари

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

От друга страна, у нас зачестяват случаите на насилие над екипите от бързата и спешната (или както там се нарича/т) помощ. Нападат ги като цигани, така - и откровени психопати, пияндета и наркомани.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

От друга страна, у нас зачестяват случаите на насилие над екипите от бързата и спешната (или както там се нарича/т) помощ. Нападат ги като цигани, така - и откровени психопати, пияндета и наркомани.

случаите винаги ги е имало, не съм убеден, че зачестяват толкова

просто сега за тях се тръби повече

показателно е, че държавата не е твърда по въпроса и никога не е била - нито съд, нито прокуратура, нито полиция са взимали твърди мерки

това за медицинските работници показва отношение и правя пътят към емиграция още по-лесен за тях

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

Недостиг на лекари в половин България
Image_2186622_407.jpg

В повече от половината области у нас броят на лекарите на всеки 10 000 души е под средния за ЕС (виж картата), пише днес вестник „Труд”. Това показват последните данни на Националния център за обществено здраве и анализи, които бяха публикувани преди дни в сборника “Здравеопазване 2013″.

Докторите бягат от областите Разград, Силистра, Кърджали, Смолян, Добрич, Благоевград и Перник.

“Новите данни потвърждават тенденцията, че цели региони могат да останат без лекари. Ще ви дам един пример – преди 10 г. в болницата в Русе беше невъзможно да си намериш работа, а сега няма област без вакантни места”, обясни д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз. Той подчерта, че под санитарния минимум продължават да са анестезиолозите, педиатрите, патоанатомите, но към тях се присъединяват ендокринолозите и хирурзите. “Няма как някой да те накара да отидеш да работиш в Разград или Кърджали, ако не ти предложи добро заплащане. А това не се случва, просто защото не е осигурено нужното финансиране. Затова се засилва тенденцията медиците да търсят работа зад граница – най-вече в Белгия, Дания, Швеция и Норвегия. Интересът към Германия, Англия и Франция е постоянен”, изброи д-р Райчинов.

“Европа ни използва за донор на интелектуални кадри не само в сферата на медицината”, добави доц. Любомир Киров, шеф на сдружението на общопрактикуващите лекари. Според него ние сме големи “глупаци, щом позволяваме наши кадри да изтичат зад граница”, при положение че обучението на един лекар излиза много скъпо на държавата, на родителите му и на самия него.

Средната възраст на българския лекар е над 50 г., съобщава още изданието. “За съжаление 30% от всички доктори у нас (те са 28 643) са в пенсионна и предпенсионна възраст и се чудим кой ще ги замени”, каза още д-р Райчинов. Според последните данни медицинските специалисти (фелдшери, акушерки, медсестри) са 47 806. През 2000 г . са били 49 840, а през 1990 г. – 88 387.

Държавата ще увеличава броя на медсестрите, като организира двегодишни курсове за помощник-сестри и като задължи работодателите да дават възможност на специалистите по здравни грижи да се квалифицират, стана ясно вчера.
http://medicalnews.bg/2013/07/30/недостиг-на-лекари-в-половин-българия

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

сегашната картинка е цвете пред дупката, която ще се отвори след 10г. предстоят масови пенсионирания, а новозавършващите не остават в БГ

голяма част от провинцията вече го е докарала до там, че е по-добре да има някакъв лекар (какъвто и да било, пенсионер, пияница или некомпетентен) от колкото никакъв

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Една малка част от чуждестранните студенти, след като завършат медицина у нас, може и да останат в България (някои - временно, други - завинаги), но повечето най-вероятно или ще отидат в друга държава от ЕС, или ще се завърнат по родните си места.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

те местните не остават какво остава за чуждестранните

тук таме има някой индиец, пакистанец или арабин останал тук, но това са изключения потвърждаващи правилото

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

те местните не остават какво остава за чуждестранните

тук таме има някой индиец, пакистанец или арабин останал тук, но това са изключения потвърждаващи правилото

Още ли ти харесва в БГ, като знаеш това?

Имам една готина позната, специализантка, която е ординатор в друга болница, тя най-вероятно ще остане още няколко месеца

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Още ли ти харесва в БГ, като знаеш това?

Имам една готина позната, специализантка, която е ординатор в друга болница, тя най-вероятно ще остане още няколко месеца

това което не ми харесва в БГ е негативното мислене

специално това горе е златна възможност за тези които ще останат - след 10г. ще има работа бол, а държавата и хората ще се принудят да си плащат и да създават условия за да я върши някой

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Парадокс в българската здравна система - имаме твърде много лекари, но не - на правилните места!

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2013/08/19/2122205_paradoks_v_zdravnata_ni_sistema_tvurde_mnogo_lekari_no/

През 2012 г. в страната ни на трудов договор практикуват 28 643 лекари и 47 806 медицински сестри и специалисти в общо 339 болници, диспансери, онкоцентрове и заведения за психично болни.
Така на всеки 100 хиляди българи се падат 393 медици при средно 333 за Европейския съюз. На 100 хиляди българи се падат по 663 болнични легла, докато средната стойност за ЕС е 545. Зъболекарите са 92 на 100 хиляди у нас, докато в ЕС са 66/100 000.
Парадоксът
Простата причина за тези привидно нереалистични данни е неравномерното разпределение на медиците в България - и по региони, и по специалности. Не е вярно, че лекарите са повече от необходимото, макар че обобщените данни водят именно до този извод.
Всъщност медицинските специалисти са концентрирани в големите болници, докато има цели региони, които са оголени не само откъм специалисти, но и от общопрактикуващи.
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

спокойно, скоро няма да имаме много лекари, така че парадоксът ще изчезне от самосебе си.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Много или малко....Много от тукашните лекари в Петък следобед сяда на лондонският самолет, дава служба някоя частна поликлиника Събота, Неделя и Понеделник пак е тук. И с тези два дена печели много повече от останалите пет тук....

Та може да ми се случи, че ако ми стане лошо в англия с доктора на унгарски а медецинската сестра на български да общувам или обратно. С психолог от норвегия или швеция също, с зъболекър от австрия или германия детто.

Тук затвориха редица болници, и ако ти е нужна операция(зависи спасяването на живот или не), например имплантация на искуственна колянна став, може и година-две-три да чакаш и да охкаш при всяка стъпка....Но ако бръкнеш в джобче и платиш на държавата 100-200-300 000 форинта(незнам колко е цената на една операция), може веднага да прередиш бедняците и на другата седмица да те оперириат....За един преглед, средно 2-6 седмици трябва да се чака....

Така, че има "решение" за недостиг от лекари и медицински сестри.... :elvis::elvis::elvis:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...