Отиди на
Форум "Наука"

Българските градове в XIII-XIV в. (на английски език)


Recommended Posts

  • Потребители

Попаднах на тази дисертация през линк в http://www.medievalists.net:

http://www.medievalists.net/2012/05/31/the-medieval-town-in-bulgaria-thirteenth-to-fourteenth-century/

Директният адрес на дисертацията: http://etd.fcla.edu/UF/UFE0024053/murdzhev_p.pdf

Изглежда, че авторът е бил докторант на Флорин Курта, което само по себе си хем е препоръка, хем не дотам :) И, ако е същият човек, е превеждал Бредбъри на български - което определено е препоръка. Приятно теглене и дано да си струва четенето.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Павел Мурджев? Един приятел, историк от Германия, участваше преди месец-два в международен медиевистки конгрес в Англия и беше останал с общо взето добри впечатления от Мурджев (ако мога да копи-пейстна въпросната част от коментара му за него):

"Well, Murdzhev demonstrated the adaptiveness of the Byzantines in agricultural technology, challenging the notions that the ERE was technologically stagnant. The heavy plow not used by the Byzantines is often cited as one example. However they chose not to use the heavy plow for it was unsuited to the earth and the crops used in the European parts of the ERE. Rather they took some ideas from the west to improve their old and proven types. These were perfectly effective. So there was no case of technological stagnation in the ERE, on the contrary."

Но тази статия е особено интересна и потенциално полезна. Много благодаря за линка! :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Работата на Мурджев вероятно е ценна, но ми трябва речник да я прочета и пак нищо н-ма да схвана. Дано се намери добра душа да преведе изследването, че и аз да понауча нещо ново... :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Не е статия, цяла дисертация си е. Евентуално бих могъл да преведа резюмето, но не обещавам.

Страхотно е, че изобщо има сериозен български учен с тази насоченост в чужбина. Българската проблематика практически е непозната на запад, а нашите тукашни автори са капсулирани от свещената езикова бариера. Ще разгледам работата с интерес. Дано да има нещо ново и хубаво. Колкото до българските градове от Второто царство, ми е хрумвал само един лесен паралел с популярни места като Дубровник, Мистра, Родос, Модон и Солун - който паралел може спокойно и да е неподходящ. А не знам достатъчно, например, за Търново и София. Нито пък за сръбско Смедерево или влашко Търговище.

Попаднах и на една интересна статия за самостоятелността и самочувствието на късновизантийските градове от турски автор в Харвард:

http://www.medievalists.net/2012/08/26/praising-a-city-nicaea-trebizond-and-thessalonike/ - хиперлинк в Medievalists;

http://harvard.academia.edu/AslihanAkisik/Papers/1266725/Praising_A_City_Nicaea_Trebizond_and_Thessalonike - самият текст от д-р Аслъхан Акъшък в Journal of Turkish Studies. Много любопитна работа, която излиза от познатото клише за Константинопол като едва ли не единствен византийски град от какъвто и да е интерес. Все пак става дума за XIII-XV в. и това е нормално. Текстът може директно да се чете. Или пък да се свали като .pdf, ако човек отдели пет минутки и си направи безплатна регистрация в Academia.edu - което препоръчвам.

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Страхотно е, че изобщо има сериозен български учен с тази насоченост в чужбина.

Да, иначе единственият български историк, за когото се сещам, че твори в момента на запад, е Ян Младжов (Ian Mladjov), но той май си пада малко повече по картите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

350 страници - ще ми трябва време да го прегледам, та да го разкритикувам. Като картинки гледам, че са включени някои популярни снимки, скици и реконструкции.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...