Отиди на
Форум "Наука"

Очертава се предателство към македонската независимост и за това не може да се мълчи


Recommended Posts

  • Администратор

Професор Пламен Павлов: Очертава се предателство към македонската независимост и за това не може да се мълчи

Професор Пламен Павлов от Великотърновски университет „Свети Свети Кирил и Методий” и водещ на телевизионното предаване „Час по България” по телевизия „СКАТ” пред Агенция “Фокус”

http://www.focus-news.net/?id=f22329

Фокус: Професор Павлов, какъв е Вашият коментар на предстоящото съвместно честване на битката при Куманово от Първата балканска война на Македония и Сърбия на 28 октомври?

Пламен Павлов: Това съвместно отбелязване на една важна битка от историята на Балканската война, не би предизвикало учудване, ако не противоречеше напълно на македонската позиция в продължение на много години, на македонската историография и на македонската политическа пропаганда – за разделянето на Македония, в резултат на Балканските войни. Сражението при Куманово е важно сражение в историята на Балканската война. Но, не бива да забравяме, че ако не бяха действията на Седма Рилска дивизия, нямаше да се състои този голям военен успех и тази сръбска победа, която очевидно ще бъде възвеличена повече, отколкото трябва. Действията на българските сили по десния фланг на този фронт срещу Турция до голяма степен предопределят изхода от сражението при Куманово.

Парадоксално е, че Македония отказва всякакъв диалог с България, за отбелязване на каквито и да било годишнини, и то – много по-важни от Кумановската битка, което също би трябвало да ни накара да се замислим. Откакто управлява режимът на Груевски, това не е първата проява на подобно сърбофилско поведение в политически и прагматичен план, а не – в някакъв романтичен, наивно-патриотарски план. В средствата за масова информация в Македония се появиха някакви внушения, че България два пъти била окупирала Македония. По отношение на Втората световна война официалната гледна точка там винаги е била за „българска окупация”, но – за Първата световна война се говореше за раздел. Ако през 1915 г., по време на Първата световна война, имаме българска окупация, то излиза, че преди това имаме сръбско освобождение. Това противоречи дори и на македонската официална линия или поне – противоречеше доскоро.

Самият факт, че от сръбска страна ще участва самият президент Томислав Николич, който е известен сръбски националист, и че няма как от македонска страна да няма съответното представителство, говори за един очертаващ се съюз между остатъчна Югославия в лицето на Сърбия и резервата Югославия в лицето на Македония (извинявам се, че използвам подобни остри думи, но не мога да си го обясня по друг начин).

Фокус: Има ли други примери за този съюз?

Цялото интервю: http://www.focus-news.net/?id=f22329

И един цитат, който ми направи огромно впечатление от интервюто:

Има купища документи за насилията, които сръбската окупационна власт наложи в Македония. Пред мен е една съвсем скоро излязла книга „Последните български владици в Македония” от доц. Лизбет Любенова от Института по история. Това е един огромен масив от информация за невероятните насилия, които сръбската окупационна власт налага в цяла Македония. Аз не мога да разбера - в случая македонското и сръбското държавно ръководство - какво ще отбелязват? Може би - някаква братска дружба от 1912 година. Може би ще отбелязва крал Александър Караджоджевич, който пита „Па шта си ти?” и при отговора „българка”, удря плесница на седемгодишното дете; случаят, предизвикал огромен отзвук в българското общество през 1912 – 1913 година. За него дори дядо Вазов пише стихотворението „Па шта си ти?”. Това е абсолютна лъжа, на която не може да се мълчи.
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...