Отиди на
Форум "Наука"

Електростатични генератори


Joro-01

Recommended Posts

  • Модератор Инженерни науки

Нека почнем с цитат от БГ Уикипедия - "Електростатичният генератор е механично устройство, което създава статично електричество или електричество с висок волтаж и малък постоянен ток. За създаването на електростатичен заряд генераторите използват триене или електростатична индукция." Позволявам си малка корекция - Днес вече не е нужно устройството да е механично и за създаването на заряд устройството може да ползва повишаващ трансформатор и изправяне на изходното напрежение. И в нашия език повече се използва "високо напрежение", вместо "висок волтаж" но това не е грешка - означава същото, както и ако се каже и голяма потенциална разлика. Без претенции за изчерпатемост на писаното ще разгледаме три генератора.

И така станаха три начина за получаване /използвани, иначе има повече/ на статично електричество:

- Чрез електростатична индукция - инфлуентна машина - генератор на Уимшърст;

- чрез триене - фрикционна машина - генератор на Ван де Грааф;

- чрез повишаващ трансорматор /до киловолти/ и изправяне на изходното му напрежение;

Пиезо ефектът /в пиезозапалките/ не съм убеден, че дава постоянен ток, апаратът на румкорф, трансформаторът на Тесла и един екзотичен вид атомни батерии /състоящи се от бета лъчител и проводник с голяма площ/ ще бъдат оставени за по-натам.

Инфлуентна машина на Уимшърст.

Изобретена от Джеймс Уимшърст през 1883 г., състои се от два диска от изолационен материал /стъкло примерно/ разположени близко един срещу друг /със съвпадащи оси/ и вътящи се в противоположни посоки. По външните страни на дисковете са разположени радиално на равни разстояния метални плочки /пластини или фолио/. По диаметъра на всеки диск от външната страна са поставени метални /проводящи/ шини с четки от двете страни. Идеята им е да неутрализират / разпределят заряда мажду две срещуположни пластини. Шините на двата диска са 90° една спрямо друта и на 45° от хоризонтала / вертикала и са част от статора /не се въртят/. Продължаваме със статора - хоризонтално един спряма друг са разположени електроди предназначени да обират натрупаните по пластините заряди. Електродите са във формата /примерно/ на гребени /корониращи остриета/ за да снемат натрупаните по пластините заряди. Електродите са свързани с лайденски стъкленици и искрище

Лайденска стъкленица - кондензатор /първообраз/ състоящ се от стъклен съд чиито външна и вътрешна стени са покрити с метално фолио. Тук служат да натрупат събраните от корониращите електроди заряди.

Искрище - два електрода с пространство между тях, което в случая може да се наглася.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=Zilvl9tS0Og

м-да, вграждането е деактивирано по заявка от youtube... Ще трябва така да го дам

Как работи? Малко електростатика с един пример - Ако към заземен /свързан с жица към земята/ метален предмет доближим положително зареден предмет, ще предизвикаме приток на електрони от земята през жицата към предмета. Това е електростатична индукция. Ако след това прекъснем връзката със земята /тази работа в машината се изпълнява от двете перпендикулярни шини с четки в двата им края/ предметът остава наелектризиран а електроните ще се разпределят по повърхността му. Ако положително зареденият предмет е метал, имаме кондензатор. Ако сега отдалечим положително зареденият предмет имаме вече разделяне на зарядите каквото става в описаната машина. Раздалечаването на електродите на кондензатор изисква някаква енергия за да се преодолее силата на привлечане. Тази енергия се превръща в електрическа - зарядът се увеличава. Теоретично за да се стартира процесът трябва някакъв заряд. Практически е достатъчна малката разлика в зарядите върху плочките за да стартира процеса.

http://blog.dugnorth.com/2008/09/hand-cranked-wimshurst-electrostatic.html

Ще се продължи...

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Къде се продават такива генератори на високо електростатично напрежение ? може ли да се изработят ръчно в домашни условия с подръчни материали ?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

ако знаеш как може да се направят , дай скици и необходимите материали за направата , искам да си направя тъкъв.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

ако знаеш как може да се направят , дай скици и необходимите материали за направата , искам да си направя тъкъв.

За тебе, Любознателни:

http://makeprojects.com/Project/The-Wimshurst-Influence-Machine/1267/1

http://rimstar.org/equip/wimshurst_27cm.htm

http://cavemanchemistry.com/dirod/dirod.pdf

http://www.kakprosto.ru/kak-53810-kak-sdelat-elektricheskuyu-mashinu

http://how-make.ru/publ/1-3-0-213

На БГ няма, но два са на руски, има и мн. снимки. Англ. ако е проблем ползвай Гугъл преводач

Внимавай с тези неща!

Всичко което ще опиша тук, ще показвам как може да се направи

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мерси за информацията , прегледах ги , но не мисля че ще мога да ги направя , не са прости за изработка а и изискват нужното инструментално оборудване , пък и лошият гугъл превод ,не се разбира почти нищо. Най добре е да се закупят в готов вид , ако не са твърде скъпи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Трябва ми тъкъв генератор , за да експериментирам , по постигане на антигравитация и левитиране. Ако знаеш как чрез някъкъв друг начин да може да се натрупа статично електричество с голям волтаж , и малък заряд ( токът от такъв заряд не може да убие човек макар и да е много високо напрежението , защото ампеража е твърде малък , токът от свеща на автомобил не може да убие човек , макар и напрежението там да е 20000 волта , само го разтърсва неприятно ) може да пуснеш някоя тема за това.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

77 лв добре ли е?

http://www.uchmag.com/prod.php?id=1744&c=1&sc=6

Имам още да пиша по темата и ще давам кое как се прави. За бобината от колата си има предупреждения по колите, постоянни такива напрежения могат да се трупат и стават опасни.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

А да, и антигравитация едва ли ще постигнеш, най-много да направиш йнния йолифтъра дето го писахме по-рано тук, но експериментирай щом си рекъл...

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Благодаря ти Жоро , мисля да си поръчам такъв генератор , цената е сносна за моят джоб , ентусиализирал съм се , и сигурно ще я купя. Но ти все пак ако знаеш нещо с бобина от кола , може да споделиш . Аз не съм малолетен , доста съм възрастен за това не се притеснявай че е опасно , занимавал съм се с електричество и имам добри познания.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Щях и до там да стигна, но и без гова съм го дал тук. На схемичката дето съм нарисувал съм сбъркал посоката на диода. По-долу съм показал линк на БГ от млаз конструктор

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=12132

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Генератор на Ван де Грааф

Електростатичен генератор фрикционен тип. Малко уточнение - може да бъде и индуктивен - конкретно техническо решение, но такъв вече бе разгледан.При фрикционния зарядите възникват заради трибоелектричния ефект - при триене /дори просто контакт/ на два разnородни материала. В генератора е желателно да са от двата края на трибоелектричната серия /таблица/ за по-голяма ефективност.

Какво представлява? Беаконечна клента /като конвеир/ опъната на две ролки и е разположена вертикално. Ролката разположена отдолу освен че е задвижваща, наелектризира лентата. Корониращи електроди близо до горната ролка снемат зарядите и ги отвеждат към куха метална полусфера, в горната част на машината. Върху полусферата се трупат зарядите, заради действащите електрически сили на отблъскване става все по-лесно заряд да напусне повърхността на полу/сферата - потенциалът /напрежението/ расте. Едно добро решение за по-висока ефективност на такъв генератор е лентата да е от полиетилен, а долната ролка - от тефлон. Така поне беше описан в някъв брой на списание "Млад конструктор" за домашна направа. Ползваваше за задвижване електромотор от стара пералня, а сферата е обвита във фолио детска топка. За по-голяма ефективност там където лентата е с обратеен знак или с по-малко заряд /в близост додолната ролка, срещу движението отвън или по движението отвътре/ може да се заземи. Може да се отведе срещуположен полюс. За целта може да се ползва същия вид електроди като за снемане на заряда. Ако не се ползва трибоелектрически ефект, лентата в долния край може да се наелектризира посредством двойка наелектризиращи електроди захранени с по-ниско постоянно напрежение - около 2kV. Лентата може да не е изолатор, а отделни изолирани едно от друго звена /кухи сфери примерно/ от метал. Може да бъде запълнен със серен хексафлуорид за да се намалят утечките от разрядите. Този генератор може да се ползва и за ускоряване на елементарни частици - ускорителят се интегрира в корпуса.

http://www3.pittsfield.net/groups/tamalasebring/weblog/42d2e/Van_de_Graaff.html

http://topperchoice.com/wp-content/uploads/2012/05/320px-Van_de_graaf_generator.svg-1.png

http://www.pelletron.com/charging.htm

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Предполагам, че кореспондира с темата, хе съм го чел още

http://www.popsci.com/technology/article/2012-10/chanting-party-hard-while-man-gets-zapped-million-volts

И още..

http://www.popsci.com/diy/article/2012-09/you-built-what-tesla-coil-gun-produces-foot-long-sparks

Опуснал съмя а следях редовно. Много работа напоследък, не мога сутрин да си видя 3-4 фейвърит сайта с кафенцето

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Здравей Жоро , знаеш ли някоя лесна за изпълнение електронна схема на озонатор на 6 волта прав ток ? ето тук има една схема от списание млад конструктор но тя е с трансформатор за мрежово захранване , Идеята ми е да е подобен озонатор като този от млад конструктор само че със захранване от акумулатор 6 волтов.

Предварително ти благодаря v.gif

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Само поясни какво значи лесна за изпълнение. С по-малко електроника ли /с два три трикраки полупроводника :)/, без електроника ли /с мех. преекъсвач - котва, електромотор и зъбчатка, чукче - под делкото на старите коли/... Механичните прахсват част от енергията за задвижване на прекъсвача. Искрата не е достатъчно плътна, ако е такъв и на батерии. Така както си дал "заданието" мога да ти кажа да вземеш запалителната уредба от кола или мотор.

Ако пък си решил да купуваш защо не си земеш озонатор? По-евтини са от инфлуентната машина дето ти дадох линк. Е променлив ток май дават.

http://superpodaraci.mymall.bg/productimage.php?product_id=4818

http://4as-pik.com/shop/product_info.php?products_id=882&osCsid=bbbcd5f89b5078fbdcb745d564dd1a99

Можеш да си купиш и електрошок от оръжеен магазин.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Искам да използвам , озонатор за да озонирам горивовъздушната смес на моят мотор CZ модел 1990г Двутактов е и гори масло , зная че ползват някакви озонатори за тази цел , инсталират ги на въздушните всмукателни филтри на автомобилите за да обогатяват с озон горивовъздушната смес , подобрява се изгарянето , по чисто без нагар , увеличава се мощноста и намалява разхода на горивото. Та ми дойде на ума когато се натъкнах на тази схема с крушката от списание млад конструктор , не може ли да се направи схема с 6 волтово захранване от акумулатор , защото чезето ми е с 6 волтова инсталация и ползва 6 волтов акумулатор за запалване. Самата крушка ще е от малките и ще я инсталирам точно близо до отвора на въздушният филтър , той е доста широк с диаметър около два сантима и се намира под седалката на мотора. Ако знаеш нещо по въпроса , може да продават и готови озонатори за тая цел , само дето ми върши работа 6 волтов , а обикновено повечето автомобили и мотори са със 12 волтова инсталация.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
  • Модератор Инженерни науки

В руския трябва да се ориетираш, хората казват как. Дали ще работи и доколко тази концепция работи е друг въпрос.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Този е подходящ , макар и на 12 волта , мога да свържа два 6 волтови последователно , като са към генератора на чезето , успоредно за да се зареждат на 6 волта , а озонаторът ще е включен към последователно свързаните 6 волтови. Този сайт е руски и едва ли ще мога да се разбера с тях , дори и да го поръчам , трябва по телефон , няма опция за онлайн закупуване. Най добре е от български онлайн магазин , да се поръча.
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Видях и цената , доста солидна за моят джоб 85 долараblink.gif най добре е да си го направя.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Генератор на Кокрофт-Уолтън

Коректно е да се каже и "Умножаваща каскада на Кокрофт-Уолтън" или прост умножител или каскада на Кокрофт-Уолтън. Това е от третия вид - апарат. Захранва се с някакво ниско напрежение, преминава през повишаващ трансформатор и спомената каскада се свързва на изхода на повишаващия трансформатор. Недотам доброто решение за заглавие "Електростатични генератори" (вместо примерно "Генератори на високи напрежения") предполага разглеждане на генератори за високи постоянни напрежения, а интересни неща /като индукционните бобини/ ще бъдат оставени за следващи постове.

И така - Каскада на Кокрофт-Уолтън - Схема от стъпаловидно свързани диоди и кондензатори. В общи линии действа така - При полупериода от променливия ток, при който напрежението е право за диодите тече ток и зарежда кондензаторите. При обратния полупериод, диодите са запушения, а кондензаторите се оказват последователно свързани, което означава сумиране на натрупаните по тях напрежения. Освен че умножава, каскадата и изправя тока.

Използване - ускорител е било ползвано, за лаботатории /изпитания с високи напрежения/, и както писах и преди - за захранване на CRT монитори /старите телевизори/, тоест и при електроннолъчевите апарати се ползва, при ренген - не съм запознат, но не е необходимо - достатъчно е само изправяне.

http://home.earthlink.net/~jimlux/hv/cw1.htm

http://www.fnal.gov/pub/today/images10/photowalk_cockroft.jpg

http://www.extremeelectronics.co.uk/ct2007/djw2007-10-27%20161309.jpg'>http://www.extremeelectronics.co.uk/ct2007/djw2007-10-27%20161309.jpg

http://www.extremeelectronics.co.uk/ct2007/

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...