Отиди на
Форум "Наука"

Откриха нов пръстен край Сатурн.


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Космическият апарат "Касини" откри неизвестен досега пръстен на планетата-гигант Сатурн, предадоха световните информационни агенции. "Касини" предаде също още няколко уникални от научна гледна точка снимки, включително "фотопортрет" на Земята, направен от орбитата на Сатурн. Всичките резултати, в това число доказателствата за голям етанов облак над сатурновия естествен спътник Титан, са получени на 17 септември при фотосеанс, извършен в уникални условия. На този ден апаратът "Касини" е работил при слънчево затъмнение, първото от началото на 4-годишната му експедиция. Космическият апарат се е оказал в сянката на Сатурн и е останал в нея в продължение на 12 часа.

Именно тези условия са позволили да бъде открит още един пръстен на планетата-гигант, а също да бъдат установени някои подробности за строежа на известните досега пръстени на Сатурн. Новооткритият пръстен съвпада с орбитите на спътниците на Сатурн Янус и Епитемей. Той е достатъчно слаб и дифузен: при снимката най-ярките пръстени са се оказали преекспонирани, а новият е едва видим. Що се отнася до снимките на Земята, направени от орбитата на Сатурн, то на тях нашата планета изглежда като синкава точка. Според учените значението на "фотопортрета" на Земята се състои в това, че помага на човека да осъзнае мястото си в този свят и във Вселената. През следващите дни специалистите на НАСА подробно ще проучват и анализират информацията, предадена от "Касини".

Сатурн е може би най-известната и най-красивата от всичките планети в Слънчевата система. Най-голямата забележителност на Сатурн е системата от пръстени. Те са с диаметър 274000 км. - два пъти по-широки от Юпитер, но са дебели само неколкостотин метра. Лежат в екваториалната плоскост на планетата, която е наклонена към орбитата на въртене около Слънцето на 27 градуса. Пръстените могат да се видят дори в малък телескоп. Поради изменение на относителното разположение на Земята и Сатурн пръстените се наблюдават под различни ъгли.

За първи път те са били наблюдавани от Галилей, но едва през 1656 г. Хюйгенс ги определя като система от пръстени. В течение на много години Сатурн се смятал за уникален заради тази своя особеност, защото не са били открити все още пръстените около останалите газови планети. Пръстените са формирани от огромно количество частици, лед и камъни с размери от микрони до километри. Те се делят на няколко различни отделни пръстена с процепи между тях. Най-големият от процепите е открит от Касини през 1675 г. и носи неговото име. Сатурн е втората по големина планета в Слънчевата система след Юпитер.

http://www.actualno.com/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...