Отиди на
Форум "Наука"

Моля за помощ за няколко задачи по физика


landgraf

Recommended Posts

  • Потребител

Моля да ми помогнете да реша няколко задачи по физика, нещо не ми се получават отговорите, които са дадени в сборника...

Задача.1.) Нормалното ускорение на спътник, движещ се по геостационарна орбита, която има радиус 42 164 км. е:

а) 0.223 м/с^2

б) 9.8 м/с^2

в) 98 м/с^2

Задача.2.) Две материални точки се движат по окръжности с радиуси R1 и R2, като R1=3*R2. Ако техните периоди са равни, то отношението на центростремителните им ускорения а1/а2 е равно на:

а) 0,3

б) 3

в) 0,9

Задача.3.) Тънък диск с радиус 25 см. се върти около ос, минаваща през жентъра му и перпендикулярна на повърхността на диска. На колко е равно нормалното ускорение за точките от периферията на диска след 6 секунди от началото на движението му, ако ъгълът на завъртане на точка от периферията на диска като функция на времето е Ф=4t+t^3, където ъгълът е в радиани, а времето в секунди:

а) 1686 м/с^2

б) 24 м/с^2

в) 3136 м/с^2

г) 196 м/с^2

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Значи, геостационарната орбита би трябвало да рече, че спътника се движи заедно със земята, демек, скоростта му е равна на 2*пи*/Т, като за радиус взимам 46 164 км = 46 164 000 м. Намираме скоростта, и по следващата формула за нормално ускорение получаваме а=v^2/r. Не помня точно какво получих, но не беше нито едно от посочените 3 неща.

Другата задача

Единия радиус ми е r, а другия ми е 3r, T1=T2 - периодите, и по същия начин както в предната задача - замествам, получавам и като разделя едното ускорение на другото получавам някакви пълни простотии, които по мои изчисления са верни.

третата задача

Намирам 2-рата производна на ъгъла, т.е. 6t и пак там замествам едно-друго и нищо не излиза... получавам не този отговор, който е даден в отгорорите, а друг. Ако можете да помогнете, благодаря, ако не, пак благодаря за вниманието. :)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...