Отиди на
Форум "Наука"

рН на дестилирана вода


Emil z Lonneberg

Recommended Posts

  • Потребител

То и на мен ми е интересно да видя колегите ми колко са в час. Ще питам тия около мене.

Няма да ги изпитвам, просто ще ги питам каква трябва да е стойността на проводимостта, за да бъде водата ни в норма.

Щото не зная.

И като ми кажат - не трябва да пада под 15 ... значи мислят за мегаомове, ако кажат не трябва да се вдига над 1, значи е микросименса.

Може и да не знаят, само да цоцат от чучура.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Хе-хе.. Е тя чешмяната трябва да е повече.. т 200 и нещо до 400 микро и нещо може и още нагоре.. На бутилираните и/или минералните е написано на етикета. Нормата за питейна вода май беше 2000 микросименса на сантиметър - Нар 9 за качеството на водите предназначени за питейно- (толкова е и на подземните - Нар. 1)...Нормите по една руга наредба за повърхностно течащи е 1300 II кат, 1600 - III категория.

Проводимостта корелира с разтворените вещество (йонният състав), така че със сонда за проводимост може да се каже на момента с известна точност какви милиграми са разтв вещества без да се прави татъв анализ. Разбира се преди това е добре да сме го направили за този водоизточник за да изведем коефициент на превръщане.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Питах колежката, която отговаря за "уреда". Е, проводимостта е в мегаоми.

Питах една друга колежка, тя си цоца без да се задълбочава.

Имам един трети колега, но вероятно ще ме обеси, ако чуе в едно изречение "ом" и "проводимост" , хаха.

Също така един друг колега също вика на мегаомите "проводимост".

Ми не се стряскат хората.

Сименс не е от нашия институт.

...

Но поне на мен ми стана ясно, че уредът ни прави вода с фиксирана проводимост и ако стойността мръдне - да не ползвам водата, щото нещо вътре в "инструмента" е дало фира!

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Да ти е жива и здрава колежката..

Ами.. Всъщност не много. Конференция "Акустика 2012", преставяне на фирми - такива дето предлагат шумомери, вибровери и цялостни решения за моиторинг на шум, термовизионни камери, акустични сензори за безразрушителен контрол, проектантски, изпълнени проекти, измемения в европейското законоданелство по тази част.. Имаше разни професори от Пловдив и ТУ Варна...

Покани ме една от фирмите с които сме работили.

Такива неща..

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Трудно си представям какви са тия работи, но поне мигам умно ...

Аз бях на една конференция за черния дроб. Не ни предоставиха да дегустираме гъши черен дроб /дето французите му викат фоа гра/, пък се бях наточил да хапвам, ама - на - останах си излъган.

Занимаваха с патофизиологията на черния дроб. Търсеха лекарство за нормализиране на метаболизма. С подробността, че почнеш ли на хапчета - караш доживот. Пациент - касичка.

Главно за нормализиране на метаболизма при дебели хора, но не само.

...

За гъските /дето аз им викам патки/ - и черния им дроб - гледайки какво става накрая с тях, то те най-вероятно са диабетици. Не само инсулино-резистентни животни, но и животни, болни от инсулин тип 2. Бббббрррр. По принцип болните животни са забранени за клане. Но в приготвянето на пастет от стеатозен черен дроб /гушене с царевица/ е традиция от векове.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Еее, нищо де ;) Хората казавт на грешките опит.

А болни животни вероятно доста сме изли на пастет и създърма...

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

И ние за миене на стъклария в лабораторията предимно я ползваме. Обаче 10 статинки.. Не е ли твърде евтино? Всичко ли си калкулирал? В смисъл не само енергията а и поддръжката?

Иначе с мембрани /обратна осмоза или електроосмоза/ излизало по-евтино от дестилация... Така съм учил някога, не е от практиката..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ние стъкларията я мием като първите хора - в съдомиялни :laugh:

Никаква дестилирана вода.

После ги слагаме в сушилня.

Диваци сме ние.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

При нас се мие с чешмяна вода и без препарат /ако не се лъжа/, а плакненето накрая става с ДВ.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В домашни условия с какво може да се премери pH на нещо си?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По стария начин - с индикатори.

...

Ние мием с някакъв препарат на прах, нямам представа какъв. Но дали плакнем след това с дестилирана вода - не зная.

Глупаво ми звучи да не ги изплакваме с дестилирана вода, ама знам ли?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Добре, айде сега да ми обясниш тези индикатори от къде да си ги "индикирам" и как да индикирам с тях. Нали се сещаш че такъв въпрос може да забие пълен лаик по темата, та затова и пак питам

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По магазините за химически реактиви продават индикаторни хартийки.

Трябва ти универсален индикатор, за да видиш горе-долу къде се намира изследвания разтвор.

И после използваш по-специфичен.

Обади се на Жълтия магазин /ул. Академик Георги Бончев - спирка Студ. Общежития до Плиска - София/.

Или виж във Валерус - София.

Теоком също.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Признавам без бой, че не съм виждал никъде стъклария да се мие ръчно. Все с миялни е.

Изглежда като домашна миялна. Изплакваме преди ползване. Що така правим - не зная.

===

Тия по-горе - Millipore Q на Мерк - не можах да разбера за колко литра са им консумативите?

Примерно патрон за 300 лв филтрира колко литра вода?

===

Ооо, сега видях, че тая система струва 20 хиляди лева!? Ъх.

Интересът ми към патрона нещо спадна...

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Признавам, че не съм виждал стъклария да се мие по друг начин освен ръчно...

Но пък се водим най-модерните в Европа, а някои нововъведения към момента другаде в света ги няма.. Не ме разбирайте погрешно, аз лично нямам никакви причини за хвалба, опитвам да вметна известна ирония..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

така

дистилираната и дейонизираната вода трябва да са с pH 7

в практиката винаги са с по-ниско

за това си има ясна причина

да я казвам ли или има някой на който да пиша 6?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Подозирам, че няма да разбера какви са нововъведенията, дори и да ми обясниш, щото аз съм далече от твоята област.

Миенето не е толкова важно.

Ние на други места се дъним.

Правим икономии от всичко и понякога икономиите излизат златни.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

няма нововъведения

просто CO2 от въздуха се разтваря и я подкислява

може да падне и още надолу чак до 5

освен това не съм убеден доколко точно е да мериш с електроден pH метър деойнизирана вода, щото като няма йони, той какво мери?

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Невски, почваш да ме изненадваш.. Правил съм въглена киселна така (като духам със сламка) нетрайна е и се вижда с лакмус.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Ами тя моята област не е кой знае.. Специалист екологичен мониторинг се водя, в минно предприятие..

Новото за Европа е нов тип мелница /за руда/ и конвейри, а единственото в света е WiFi под земятал Може да има още нещо дето ми бяга..

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ти си стоиш горе, а уифито ти пее за ситуацията под земята? Мелницата и тя ли е под земята?

Имаше нещо, дето му викаха "флотация" и нещо джуркаха, помня едно филмче как едни перки се въртя бавно.

Обаче какво беше това, вече ще излъжа. Може да е било нещо за цветните метали. Обогатяване на руда, примерно.

Бббб. Сигурно казах нещо от сорта : Краставиците са зелени, защото ги берем зелени.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...