Отиди на
Форум "Наука"

Тукулурската империя(1848-1890)


Gloster

Recommended Posts

  • Потребител

Част първа-възходът.

Това е твърде забележителна държава,затова пускам нова тема в две части-възход и упадък.

http://en.wikipedia....ucouleur_Empire

Тукулурската империя(известно също като Сегу Тукулур) е една от най-силните,голямите и забележителните държави в черна Африка.

Тя е била основана от Ел Хадж Умар Тал.Роден в град Халвар в фуланската държава Фута Тооро,предполага се през 1797.През 1820 заминал на поклонение в Мека.Когато се завръщал от него,близо до Дамаск той се срещнал с Ибрахим Паша-син на египетския валия Мохамед Али.Умар Тал бил възхитен от идеите и възгледите на пашата.

Учил до 1826,след това се завърнал в черна Африка,където приел титбата "Ел Хадж" и застанал начело на

едно от суфистките братства в Судан.

След няколко години се заселил в халифатът Сокото,където се оженил за няколко жени.Една от тях била дъщерята на самия Султан на Сокото Мохамед Бело.През 1836,той отново се преместил-този път в държавата Фута Джалон(едно от четирите фулански държави,между които е и Сокото),след това в град Дингуираве(в днешна Гвинея).Там се убедил окончателно в необходимоста от джихад(мюсюлманската свещена война).

В 1848 той най-после успял да събере силна армия,въоръжена с европейски леки оръжия,започнал да напада немюсюлманските си съседи.Тази година се счита за основаването на Тукулурската империя.

Първо нахлул в регионите населявани от анимистичния народ Мандинка и лесно победил местните племена.

Завладял много селища,като едно от тях-Кайес превърнал в град със укрепена стена,днес известна туристическа атракция в Мали.

В април 1857 Умар Тал слязъл още по на юг и нападнал анимистичното кралство Кхасо.На помощ на Кхасо,обаче се присъединили французите,които имали свой интереси в региона и укрепен форт.Джихадистите решили че силите са им достатъчни,за да се справят и с тях и подложили на обсада френския форт Медина.

Обсадата била разгромена на 18 юли 1857,когато френския губернатор на Сенегал пристигнал с подкрепления.

Въпреки неуспеха си,Умар Тал се насочил скоро в друга посока.Той атакувал анимистичните кралства на народа Бамбара-Каарта и Сегоу.Пред организираната му армия,столицата на Каарта-Ниоро ду Сахел паднала бързо(днес в Мали).На 10 март 1861 бил завладян и град Сегоу(исторически град,един от най-старите в черна Африка).

Умар Тал определил сина си Ахмаду Тал за имам и местен управител на Сегоу.

До този момент той войвал само с християни и анимисти.През 1862 могъщата вече Тукулурска империя започнала да завладява и поглъща и малките мюсюлмански държавици в региона.

Редактирано от Gloster
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Част 2-упадъкът.

До 1862 Умар Тал водил джихад и на това се основавали всичките му войни.Вече начело на огромна за Африка държава,в него започнало да се заражда държавническо чувство.Анимистките племена и държавици вече не били заплаха за него.Европейците също били все още далечна заплаха.

Но в региона той имал един могъщ съперник.Това била фуланската мюсюлманска държава Масина.Тя била основана също чрез джихад срещу езичниците,също имала голяма територия и включвала градовете Джене(един от най-старите градове в черна Африка,известен с архитектурата си-конкурент в миналото на Тимбукту,поради търговското си значение),самия Тимбукту и столицата Хамдулахи,която имал кирпичени стени и няколкохилядна армия.

Силите на Умар Тал тръгнали от град Сегоу надоло по поречието на река Нигер.За първи път се сблъсквали двата колоса на черна мюсюлманска армия през 19 век-тукулурите и фуланите.

Във три кървави битки тукулурите удържали победи.Според сведенията 70 000 души от двете страни загинали в тях.Макар че тази цифра е преувеличена,безспорно е че става дума,за едни от най-голямите битки в доколониална черна Африка.

Могъщата Масина била заличена от картата на света,столицата и Хамдулахи напълно ограбена и разрушена на 16 март 1862,а самия султан на Масина бил заловен и екзекутиран.

След тази победа Умар Тал контролирал целия регион на среден Нигер.Славния град Тимбукту,обаче още не бил завзет,въпреки унищожението на Масина.Интереси към него имали таурегите,маврите и фуланите.

През 1863 тези три народа се обединили срещу Умар Тал и го отблъснали в опита му да превземе Тимбукту.

Това била първата сериозна загуба на тукулурите.През 1864 възникнала нова опасност-Балобо,брат на екзекутирания султан на Масина въстанал срещу Умар.

Разбрал че е обречен ако сам излезе срещу тукулурите,Балобо се съюзил с останалите фулани и влиятелната мюсюлманска фамилия Кунта.Те успяли дори да превземат разрушения град Хамдулахи.Умар Тал потеглил срещу бунтовниците и започнал битка с тях в селището Бандиагара,дотогава догонско селище.Там те успяли да го победят и да изтласкат неговата армия извън селището.Когато Умар Тал се готвел за контраатака,станала експлозия сред барутните му резерви на 12 февруари 1864,в която той загинал.

Умар Тал бил противоречива личност и такава остава до днес.В Сенегал е почитан като герой,заради борбата му с французите.В Мали обаче е считан за нашественик,който с нападенията си над местните народи,отслабил тяхните способности да се съпротивляват срещу европейците.Той фигурира и в историческия роман "Сегу".

Така или иначе,негов наследник станал племенника му Тидиани Тал.Въпреки че той нямал качествата на свая чичо,още същата година успял да потуши въстанието на Балобо.

Напрактика обаче Тукулурската империя започнала да се децентрализира.Освен племеника,синовете на Умар Тал властвали над определени региони от страната.Все повече се разпокъсвала държавата.

Засилили се и бунтовете на покорените народи.Най-голямия оцелял син на Умар Тал-Ахмаду Тал прекарал управлението си в потушаването им.Тукулурската империя вече не се разширявала,нямала единна столица.

От това се възползвали французите,които в съюз с племената Бамбара навлезли през 80те години в региона.

През 1890 използвайки артилерия те завладяли Сегоу,с което сложили край на Тукулурската империя.

Ахмаду Тал избягал в Сокото.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...