Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребител

Една статийка за циркадните ритми.

Ако някой знае нещо повече, бих се радвал да проведем един кратък дискурс, щото съм много боЗ.

Green-2008-The Meter of Metabolism.pdf

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Мелатонин. Но пък ти май си лекар и сто на сто го знаеш по-добре от мене. междувпрочем, мелатонинът е бивш сексуален регулатор, преквалифициран от еволюцията в регулатор на режима бодърстване/сън.

У европейците групата гени, които регулират циркадните ритми, изобщо не са на хомо сапиенс - наследство от неандерталците.

Горното е сигурно, не спекулация. В което има смисъл, тъй като за разлика от екваториалната зона, продължителността ден/нощ в европа варира и е трябвало бързо "уреждане ". И са се уредили, предшествениците ни.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

концентрацията на всички хормони и пр. варират дневно, седмично и месечно. Даже стойностите на температурата или например на кръвното налягане се колебаят в зависимост от това дали е сутрин или след обед.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Да, Южняк, с малко закъснение се връщам отново към тази тема, понеже седнах да разгледам малко литература по въпроса за мелатонина и тук ще направя едно малко резюме на главните открития.

1. При метаболитен синдром при хора, характеризиращ се с наднормено тегло, високо кръвно, инсулинова резистентност, дислипидемия и диабет, мелатонинът е показал с окуражаващи резултати в ролята си на мощен антиоксидант, който може да бъде използван в терапията на синдрома.

(коментар - никаква изненада, защото много често при хора, страдащи от метаболитен синдром, е нарушен ритъмът на бодърстване - сън - тоест не могат да спят през нощта, ами бодърстват, чоплят из нета, после огладняват, ядат, след това на работа спят и прочие).

...

2. Часовниковата кула, от която се раздават командите, тоест главния регулатор на циркадните ритми, се намира в супрахиазматичното ядро на хипоталамуса. То е фоточувствително и е свързано с няколко по-малки часовника, които се намират в различни органи. При бета клетките на Лангерхансовите острови часовниковият механизъм има и автономност, функционира в самостоятелност.

...

3. Заболявания, свързани с нарушени циркадни ритми са: сънната апнея, сърдечно-съдовите заболявания, рак, метаболитен синдром и други смущения метаболитни, и ... остаряването. За умствените проблеми няма да пиша, понеже са встрани от моята идея за хормонална регулация. Ако включим и нервната система, ще стане каша.

...

4. Познаването на периодичността на биологичните процеси е от особена важност за оптималното дозиране на лекарствените средства. За оптимален ефект.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...