Отиди на
Форум "Наука"

Филм за кризата


Recommended Posts

Assault On Wall Street / Нападението над Уолстрийт (2013)

http://zamunda.net/details.php?id=365161&hit=1

Само ми се струва, че първопричината не е показаната в началото на филма, а е внимателно преценена, обмислена и планирана. Големите играчи, като Ротшилд, Рокфелер, Морган, Сорос и подобни виждат, че амплитудата е в своя пик и цените на притежаваните от тях инвестиции трудно биха се покачил още и решават да продават. В началото обикновените хора, които имат някаква малка инвестиция не продават, надявайки се спада в цените да е временен, но след време и те почват да продават. Така обезценяването е лавинообразно, големите риби са направили страшни печалби, все пак са купували при предишната такава криза и сега само чакат цените отново да ударят дъното и да започнат да изкупуват. И така до следващата криза.

Това е механизма, обясняващ сентенцията "богатите стават по-богати, бедните стават по-бедни". Спекулативния капитал е най-мръсното, опасното и влиятелното нещо, което съществува на този свят.

Решението на проблема не е показаното във филма. Решението е политическо. Банковото дело трябва да бъде обявено като част от националната сигурност, и като такова да бъде държавно предприятие. Хубаво е това да се случи глобално, във всички държави, най-вече в САЩ, защото там е бърлогата на спекулативния интернационален капитал, които е толкова всевластен, че може да разкаже играта на много държави. Може да постави какъвто кредитен рейтинг пожелае на дадената "непослушна" държава, да определи стойността на валутата й и кой знае още какви други неща. Примерно САЩ - държава с 15 милиона безработица и 15 трилиона долара дълг, с обявил фалит град - Детройт, е с три пъти А кредитен рейтинг...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител

Аз мисля, че решението не е политическо. Не защото не може, а защото няма да стане. Без да се нарушат разни "трудно извоювани права" и човешки свободи. Първо системата е пътниците в автобуса да гласуват с каква скорост да кара шофьора, и второ - шофьора пак може да си кара както си знае.

И колкото по-глобализиран е света, толкова ефекта ще е по-сериозен.

На принципа на пожарите в горите - колкото повече се "пази" гората от пожар, толкова повече се натрупват лесно запалими материали, които като се запалят става голям пожар.

Така и хората се разглезват и не могат да понасят все по-леки сътресения и натоварвания. И пр. и пр.

За да е политическо решението, трябва политиците да въведат доста рестрикции, което на практика става само след пожар (война, бедствия, кризи и пр.)

Другия вариант е хората да се осъзнаят и да постъпват по-съвестно. Което също е малко вероятно - обикновено хората се озаптяват или с морковче или с тояжка. Досега съществена роля в съвеста и поведението са имали традиции и религии - сега това избледнява с дни. Хората може да носят кръстчета, но искат много и веднага. Това не може да продължава дълго. Просто досега нямаше пожар(в т.нар. западен свят) и следващия ще е епичен. Заради силната вегетация(развитие).

Link to comment
Share on other sites

Само констатации, но не даваш решение на проблема, а аз давам. Свободата се е превърнала в свободия. Това не може да продължава така. Пък и не виждам защо честните и почтени хора биха имали поводи за притеснение. Виж крадците, мошениците, измамниците, паразитите трябва да се притесняват от една силна държава, която се грижи за добруването на народа си.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Всяко политическо решение ще е тържество на бюрокрацията, шуробаджанащината или на бруталната сила.

А в момента просто няма място за развитие (каквото и да значи това). Ако се изключи завземането на чужди територии.

Земята е твърде населена.

Петрола все по-труден за добив (демек скъп).

Ние имаме предостатъчно мощности за да работим за да не скучаем, но ... на къде сме тръгнали като цивилизация? Какво искаме? Дали натам отиваме? Или отиваме другаде... Къде? Какво още ни трябва и не можем да си произведем в количества?

От позицията от която си отговаряме на тези въпроси зависи накъде ще поемем. И как ще живеем. Като членове на развита цивилизация.

Иначе, опциите са три: 1.войни; 2.Кризи и/или бедствия; 3.рязко спиране "развитието" (искането и консумирането), което за сега няма изгледи да стане доброволно.

Историята показва че първо има копане на лозе (работа и лишения), после има пийване на винце (разцвет) и после пиянски истории с тежки последствия.

Щото нямаме мяра. Имаме акъла да си спретнем винце, но нямаме мярата да спрем овреме.

Докато хората ИСКАТ, все ще си го получават. Ако го няма Сталин със сопата, ще има свободия и ще се стигне до щатското дередже. Вече е много трудно да се удържа средно положение заради глобализацията и бързото разпространяване на информацията. А повечето хора все повече изпростяват. От друга срана търсят водачи. И водачи се явяват. Но не свойта душа дават. Аз като чуя някой да говори като адвокат на честните и почтените веднага ми намирисва на кръвта на честните и почтените. Изобщо, това са много идеализирани понятия. Дори допускам, че си искрен приятелю, но знаеш ли какво ще стане ако вземеш да спечелиш избори, власт, одобрение и пр? Покрай теб така ще се напълни с приятели-използвачи-хитри-хиени, че изобщо няма да разбереш чия кръв се пролива - на честен ли, на мошеник ли. И накрая ще те натопят. Едното поколение ще те издигне, следващото ще те разпне. Ти може още да се чудиш как е станало. Или да схванеш от колко купени хора, които си смятал за приятели или съмишленици, си бил предаден. В политиката се използва силата на масата наивници и идеалисти. От немалкото хиени. И Накрая остават хиените. Докато следващите хиени не яхнат следващата вълна от идеалисти и наивници.

Демек, докато има идеалисти и наивници, ще има и хиени.

А от идеалистите стават чудни хиени.

Редактирано от sirius
Link to comment
Share on other sites

Затова е много важен пътя, борбата, към властта. Ако е твърде лесен и кратък, е много възможно в партията да се намъкнат такива хора, но ако е труден и тежък, то подобни хора неминуемо биха отпаднали. Подбора на хора на най-висшите партийни и след това държавни постове, също не е нещо оставено на съдбата, може да му се влияе. Общо взето имаш ли правилно подбраните хора съчетани с определена идея, идеология, светоглед то отклонение от пътя е слабо вероятно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Бел. мод.

Това тук пак е червена пропаганда, при това некадърно поднесена. Заключвам темата. По въпроса с финансовата криза добре са писали достатъчно икономисти, а и във форума има хора, които познават материята. Ако някой от тях има да добави нещо извън пропагандните клишета - с удоволствие ще отключа.

Редактирано от glishev
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...